background img
banner
banner

«Φαίνεται λιγότερο αίτημα και περισσότερο ως διαταγή»

ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ Δ.Σ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΕ NATURA ΠΕΡΙΟΧΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ότι παραβιάζει τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας κατηγορεί τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου ο αναπληρωτής Δασάρχης Αιγίου Χρύσανθος Αλεξανδρόπουλος, στηλιτεύοντας και το ύφος με το οποίο η διοίκηση του Δ.Σ.Α. του ζητεί να ανακαλέσει τη θετική γνωμοδότησή του για τη διάνοιξη δρόμου στην περιοχή natura της Φτέρης για το πέρασμα ανεμογεννητριών. Την ίδια στιγμή, ο Δ.Σ.Α. με αναφορά του στον Εισαγγελέα ζητά να διερευνηθεί κατά πόσο έχουν τηρηθεί όχι μόνο οι νόμιμες με βάση το εθνικό δίκαιο διαδικασίες αλλά κυρίως με βάση το ενωσιακό δίκαιο ως προς τη δυνατότητα επέμβασης σε περιοχές natura ή αναδασωτέες.

Επίσης, στην αναφορά του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου ζητά να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές εάν έχουν συνταχθεί οι ειδικές οικολογικές μελέτες που απαιτούνται για την έγκριση επέμβασης σε natura περιοχές.

Ο Δ.Σ.Α. υπενθυμίζεται στον Εισαγγελέα ότι με αίτημά του στις 8 Οκτωβρίου ζητούσε από τον Δασάρχη να ανακαλέσει ως ευθέως αντικείμενη στο Νόμο την γνωμοδότηση, επί τη βάσει σύνθετης διοικητικής ενέργειας, που είχε εκδώσει για την νομιμότητα στο πλαίσιο της διάνοιξης διόδων για τη διέλευση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σκεπαστό Καλαβρύτων. Αναφέρει ότι επισημάνθηκε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές είναι αναδασωτέες και υπαγόμενες στο καθεστώς προστασίας Natura, ήτοι σε περιοχή όπου απαγορεύεται η ανθρώπινη δραστηριότητα και προστατεύονται το φυσικό περιβάλλον και η άγρια ζωή.

Το περιεχόμενο της απάντησης του αναπληρωτή Δασάρχη

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής Δασάρχης γνωστοποιεί ότι η αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας προκειμένου για την υλοποίηση ενός έργου/ δραστηριότητας στην περιοχή ευθύνης της συνίσταται στην έκφραση γνώμης (γνωμοδότηση) στα πλαίσια της έκδοσης αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων Α.Ε.Π.Ο. επί του φακέλου της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων Μ.Π.Ε., σύμφωνα με τον νόμο. Όπως τονίζει ΄΄εκ του κεφαλαίου του νόμου κατά τη γνωμοδότηση των βασικών υπηρεσιών εξετάζεται η συμβατότητα του έργου με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που θέτει η δασική νομοθεσία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Έπειτα από τη γνωμοδότηση των βασικών υπηρεσιών ακολουθεί η Α.Ε.Π.Ο. η οποία εκδίδεται από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή στην οποία ενσωματώνεται και η έγκριση επέμβασης. Οι δε γνωμοδοτήσεις που παρέχονται από τις δασικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους δεν είναι δεσμευτικές για την έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. Όλες δε οι γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών και των φορέων καθίστανται προσβάσιμες σε όλους, καθώς αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου του ΥΠΕΝ΄΄.

Ξεκαθαρίζει δε τα εξής: ΄΄Η η υπηρεσία μας ενεργώντας με απόλυτη διαφάνεια και στα πλαίσια των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, ουδεμία απόφαση εξέδωσε για το συγκεκριμένο έργο που αναφέρεται στο αίτημά σας αλλά γνωμοδότησε για το έργο αυτό καθότι η δασική υπηρεσία δεν αποφασίζει παρά μόνο γνωμοδοτεί. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι αναγιγνώσκοντας το ανώτερο σχετικό αίτημά σας μας δημιουργήθηκε το λιγότερο κατάπληξη για το ύφος του, βάσει του οποίου το έγγραφό σας μου φαίνεται λιγότερο αίτημα και περισσότερο ως διαταγή θέτοντας χρονικά όρια προς την υπηρεσία μας εν τέλει λαμβάνοντας δε και την μορφή άμεσης απειλής γεγονός θεσμικά απαράδεκτο το οποίο σαφώς αντιβαίνει κάθε έννοια των διατάξεων της διοικητικής διαδικασίας΄΄.

Επίσης γίνεται αναφορά από τον Δασάρχη στο δημοσίευμα του Protionline.gr σχετικά με το χρονικό περιθώριο του προέδρου του Δ.Σ.Α. προς τον Δασάρχη να ανακαλέσει. ΄΄Η παρούσα απάντησή μας μαζί με φωτοαντίγραφο της σχετικής αίτησης του Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και το απόσπασμα του δημοσιεύματος κοινοποιήθηκαν στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου καθώς και την Διεύθυνση Δασών Αχαΐας προκειμένου να λάβουν γνώση και τυχόν δικές του ενέργειες και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας παράλληλη έδρα Αγίου προκειμένου να λάβει γνώση και τυχόν δικές της ενέργειες ώστε να διαφυλαχτεί το κύρος του Δημοσίου λειτουργού΄΄, καταλήγει.

Ζητά από τον Εισαγγελέα διερεύνηση της υπόθεσης

Για την απάντηση που έλαβε, στην αναφορά του στον Εισαγγελέα, ο Δ.Σ.Α. επισημαίνει: ΄΄Με έκπληξη λάβαμε την με αριθ. Πρωτ 497529/11-10-2024 απάντηση του αναπληρωτή Δασάρχη Αιγίου, ο οποίος αντί να ανακαλέσει όπως ζητούσαμε, την εισήγησή του ή σε κάθε περίπτωση να μας εξηγήσει τους λόγους που γνωμοδότησε θετικά για τη διάνοιξη διόδων σε αναδασωτέες και Natura περιοχές, απάντησε παντελώς αορίστως ότι οι γνωμοδοτήσεις δεν είναι δεσμευτικές και ότι η Δασική Υπηρεσία δεν αποφασίζει αλλά μόνο γνωμοδοτεί, αναφέροντας ότι μετά τη γνωμοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών ακολουθεί η έκδοση Α.Ε.Π.Ο η οποία εκδίδεται από την αρμόδια αδειοδοτούσα Αρχή στην οποία ενσωματώνεται και η έγκριση επέμβασης.
Το μεγαλύτερο δε μέρος της απάντησής του αναλώνεται στο ότι τον απειλούμε και ότι είμαστε θεσμικά απαράδεκτοι παραβιάζοντας τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Στο τέλος δε καταλήγει να επιληφθεί προφανώς καθ’ ημών η εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας και να προβεί στις δικές της ενέργειες ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος του ως «δημόσιου λειτουργού»΄΄.

Κάνει λόγο για υπόπτως αόριστη προσκομιζόμενη απάντηση

΄΄Προφανώς ο κύριος αυτός επιλησμονεί το ρόλο του Δικηγορικού Συλλόγου ο οποίος βάσει του άρθρου 90 του Κώδικα περί δικηγόρων δύναται να παρεμβαίνει σε οποιοδήποτε ζήτημα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος στις Αρμόδιες Αρχές. Επίσης προσπαθεί να αποσείσει τυχόν ευθύνες του από την έκδοση της επίμαχης πράξεως αναφέροντας ότι ενσωματώνεται στην ΑΕΠΟ που θα εκδοθεί μεταγενέστερα, αγνοώντας προφανώς ότι έτερο είναι το ζήτημα του τυχόν προσβλητού αυτοτελώς διοικητικά πράξεων σύνθετης διοικητικής ενέργειας, αν θεωρηθεί ότι προσβάλλεται μόνο η τελικώς εκδοθείσα πράξη, και έτερο το ζήτημα αν νομίμως προέβη στην έκδοση της γνωμοδοτήσεως αυτής το οποίο σαφώς και ελέγχεται από τις Αρμόδιες Αρχές και κυρίως από τις δικαστικές Αρχές. ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2023 τόνισε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000 μπορούν να αποβούν μοιραίες για τον οικότοπο΄΄, επισημαίνει η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου, καταλήγοντας: ΄΄Εμείς, με το σκεπτικό ότι ο ίδιος είχε δώσει αρνητική εισήγηση σε προγενέστερο στάδιο το έτος 2023, ζητούσαμε να ανακαλέσει την επίμαχη γνωμοδότηση. Αντ’ αυτού λάβαμε την υπόπτως αόριστη προσκομιζόμενη απάντηση στην αίτησή μας, χωρίς να αναφέρει τίποτα για τους λόγους που συνέταξε την επίμαχη γνωμοδότηση και θα δικαιολογούσαν επαρκώς τη νομιμότητα και σκοπιμότητα αυτής΄΄..


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr