background img
banner
banner

ΕΟΠΠ «ΑΧΑΙΟΣ»: Στην… πρώτη γραμμή (και) στην πυρκαγιά της Κορινθίας

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΑΙΓΕΙΡΑ

Έχει συνδέσει τη δράση της με κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με διαφόρων μορφών κοινωνικές δραστηριότητες που έχουν ως κεντρικούς άξονες, τον άνθρωπο και τη φύση. Η συμβολή της είναι τεράστια κυρίως ενάντια στις πυρκαγιές που έχουν πλήξει την τελευταία δεκαπενταετία την Αιγιάλεια και όχι μόνο, παρέχοντας ουσιώδη εθελοντική προσφορά.

Ο λόγος για την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας (ΕΟΠΠ) «Αχαιός» που έχει προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή σε όλους τους τομείς όπως δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, διάσωση, πρώτες βοήθειες, η οποία ήταν στην… πρώτη γραμμή στη μεγάλη φωτιά της Κορινθίας, συντελώντας με τη δράση της και στο να μην περάσουν οι φλόγες στην Αιγιάλεια.

Η πρώτη «σπίθα»

Ο «Αχαιός» ιδρύθηκε το 2008. Όλα ξεκίνησαν από μία παρέα ανθρώπων που κύριο μέλημά τους ήταν η εθελοντική προσφορά προς τον συνάνθρωπο και η προάσπιση της αλληλεγγύης. Χρόνο με τον χρόνο, οι εγγραφές στην ομάδα πολλαπλασιάστηκαν και το ενδιαφέρον για κοινές προσπάθειες εθελοντικού χαρακτήρα πήρε «σάρκα και οστά», γεγονός που ώθησε την ομάδα σε διεύρυνση δραστηριοτήτων.

Το Protionline.gr συνομίλησε με την Ειδική Γραμματέα της Ομάδας, Κωνσταντίνα – Μαρία Ξένου, η οποία παρά τον νεαρό της ηλικίας της, συμμετέχει ανελλιπώς, με τον πατέρα της, Ματθαίο Ξένο, να της μεταδίδει το «μικρόβιο» της προσφοράς.

Ειδική εκπαίδευση και άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική

Όπως ανέφερε η κ. Ξένου, ΄΄δημιουργηθήκαμε το 2008 και σταδιακά παρέμειναν οι δραστηριότητες της ΕΟΠΠ «Αχαιός» ενώ έγινε και επέκτασή τους. Τα μέλη μας πλέον, λαμβάνουν ειδικές εκπαιδεύσεις για έκτακτες ανάγκες και μηδενός εξαιρουμένου είναι άτομα που κατέχουν πάρα πολύ καλά το τι πρέπει να κάνουν σε δύσκολες καταστάσεις. Η Ομάδα μας, ενεργοποιείται έπειτα από τις εντολές που θα λάβουμε από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι μας δίνουν άμεσα τις κατευθύνσεις και τα απαραίτητα στοιχεία για το πού, πώς και πότε πρέπει να συμμετέχουμε και να δράσουμε. Κάθε επιχείρηση που θα κληθούμε να διεκπεραιώσουμε είναι σε πανελλήνιο επίπεδο΄΄.

«Η απώλεια ενός δέντρου συνεπάγεται με 30 χρόνια χαμένου οξυγόνου»

΄΄Η τελευταία μας μεγάλη συμμετοχή ήταν στις περσινές καταστροφές του Παλαμά στην Θεσσαλία, όπου εκεί είχαμε συμμετάσχει με δύο αποστολές διαφορετικού ύφους. Όλα τα μέλη κατέχουν πλήρη εκπαίδευση, όπως ατυχήματα, πυρκαγιές, πρώτες βοήθειες, υγειονομικά θέματα, πλημμύρες, ενώ κατά την αντιπυρική περίοδο, ολιγομελή τμήματα κάνουν επί καθημερινής βάσης περιπολίες, με κύριο μέλημά μας την πρόληψη και την άμεση καταστολή, όπου προκύπτει. Όταν χάνεται ένα δέντρο, είναι 30 χρόνια απώλειας οξυγόνου. Αυτό για εμάς είναι το πιο μεγάλο κίνητρο για να μπορέσουμε να επέμβουμε και να δράσουμε όλες μας στις δυνάμεις΄΄, αναφέρει η Ειδική Γραμματέας του «Αχαιού».

Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή η Ομάδα αποτελείται από 45 μέλη, ενεργά, με ορισμένους από αυτούς να εξειδικεύονται είτε στο υγρό στοιχείο, ή στις πρώτες βοήθειες και τις τεχνικές για ατυχήματα, τραυματισμούς κ.λπ. Όλα τα μέλη ανεξαιρέτως διαθέτουν μεγάλη εμπειρία εκπαίδευσης και διαθέτουν κατάρτιση για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη χρειάζεται.

Τα οφέλη και η «ανταμοιβή»

Η κ. Ξένου διευκρινίζει: ΄΄Δεν έχουμε καμία οικονομική απολαβή, κάθε προσφορά είναι γιατί εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινωνία, να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο. Έχουμε πραγματικό μεράκι για αυτό που κάνουμε. Εννοείται πως δεν υποσκελίζουμε τον ρόλο των αρμόδιων αρχών. Δεν επιθυμούμαι να παίξουμε τον ρόλο της Πυροσβεστικής. Η δική μας δουλειά είναι επικουρική και χαιρόμαστε πάρα πολύ που μπορούμε να συμμετάσχουμε και σε πολιτιστικές και σε αθλητικές αλλά και σε κοινωνικές δραστηριότητες, προκειμένου να επέμβουμε εάν παραστεί ανάγκη. Η ανταμοιβή μας, είναι η διεκπεραίωση της αποστολής, αυτό μας δίνει χαρά. Είμαστε μία αρκετά δεμένη ομάδα, αναπόσπαστη και γεμάτη δραστικό πνεύμα. Η υγεία των δημοτών και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι πρώτες προτεραιότητές μας΄΄.

Μόνο μέσα σε ένα απόγευμα έριξαν 25 τόνους νερό

Στην τεράστια πυρκαγιά της Κορινθίας που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και ήταν η αφορμή για τραγική απώλεια ιδιοκτησιών και δάσους, ο «Αχαιός» ήταν εκεί. ΄΄Δεχτήκαμε κλήση από την διοικητική περιφέρεια και τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου να συνεισφέρουμε το έργο τους. Την πρώτη μέρα συμμετείχαμε με δύο πυροσβεστικά οχήματα και τέσσερα μέλη μας- πλήρωμα, ενώ αμέσως μετά και το ίδιο απόγευμα, ενσωματώθηκαν 10 άτομα ακόμα από την Ομάδα μας σαν ένα πεζοπόρο τμήμα καταστολής για την πυρκαγιά΄΄, είπε η κ. Ξένου, προσθέτοντας:

΄΄Οι περιοχές που δρούσαμε ήταν ο Πύργος, το Δερβένι και τα Ροζενά. Ακολουθούσαμε τις οδηγίες και συμμετείχαμε στην πυρόσβεση εκεί που χρειαζόταν, βάσει του σχεδίου και σύμφωνα με τις εντολές των διοικητών του Πυροσβεστικού Σώματος. Τις επόμενες δύο ημέρες, δρούσαμε στο οροπέδιο της Βεργουβίτσας, στο σύνορο μεταξύ Κορινθίας και Αιγιάλειας, ενώ μέσα σε ένα απόγευμα χρειάστηκε να ρίξουμε 25 τόνους νερό, μία επίδοση που πραγματικά αξίζει να σημειωθεί ότι καταφέραμε. Ήμασταν αποτελεσματικοί΄΄.

Ποιοι συμμετείχαν

Ερωτηθείσα για το πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή εθελοντών και κατοίκων, η Ειδική Γραμματέας της ΕΟΠΠ είπε πως πράγματι υπήρξε μεγάλη κινητικότητα ενώ έλαβε μέρος και το Σ.Ε.ΠΥ.Ν.Α. (Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Αχαΐας) που αποτελεί «αδελφή Ομάδα» του «Αχαιού» από την Πάτρα. Μάλιστα, όπως είπε, αυτοί που έλαβαν μέρος στο έργο της κατάσβεσης επί διημέρου, από την εν λόγω Ομάδα, είναι οι Χάρης Γκλαβάς, Μάριος Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Ντίνης, Γιάννης Σαλίκης, Μάριος Σαμαράς και Δημήτρης Τσεντούρος. Επίσης, από τον «Αχαιό» συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης οι Γεώργιος Αλεξόπουλος, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Σωτήριος Βλάχος, Δημήτριος Γκολφινόπουλος, Ιωάννης Γκολφινόπουλος, Γεώργιος Γκούμας, Τρύφωνας Κατσαρός, Γεώργιος Κερτεζίτης, Φωτεινή Μακάση, Ματθαιός Ξένος, Κωνσταντίνα Μαρία Ξένου, Σοφία Παναγιωτοπούλου, Ανδρέας Ρέινμπολτ, Σωτηρία Σακούλη, Δημήρης Σαρμάς, Αναστασία Σμυρνιώτη, Χρήστος Συντρίκος και Κωνσταντίνα Τσίκη.

΄΄Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι πολίτες που δεν είναι καθόλου «ζεστοί» προς τον εθελοντισμό, δείχνουν μεγάλη απάθεια στο να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση ακόμα και όταν συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός ακριβώς δίπλα τους. Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι, το πρόβλημα του διπλανού δεν το θεωρούμε σημαντικό, παρά μόνο όταν μας… χτυπήσει την πόρτα΄΄, σχολίασε η κ. Ξένου.

Η Ομάδα βρίσκεται και σε φάση εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Το απερχόμενο έχει ως εξής: Πρόεδρος Βασίλειος Σαμαρτζής (απέχει για προσωπικούς λόγους), αντιπρόεδρος Ματθαίος Ξένος, Γεν. Γραμματέας Γιώργος Γκούμας, Ταμίας Ιωάννης Γκολφινόπουλος, Ειδική Γραμματέας Κωνσταντίνα Μαρία Ξένου, Μέλη: Χρήστος Σιντρίκος, Σωτηρία Σακούλη.

Τέλος να σημειωθεί ότι τα μέλη που αποτελούν την ομάδα «Αχαιός» προέρχονται από το Αίγιο, την Ακράτα, την Αιγείρα και την Πάτρα. ΄΄Με πολλά μέλη στην ομάδα μας από διάφορες περιοχές, έχουμε καταφέρει να έχουμε «μάτια» σε αρκετά σημεία. Είμαστε μία επανδρωμένη ομάδα με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό, ενώ μπορούμε να χειριστούμε ειδικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε όλες τις περιπτώσεις άμεσης και πρώτης προτεραιότητας που θα κληθούμε να διεκπεραιώσουμε΄΄, κατέληξε η κ. Ξένου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr