background img
banner
banner

Με βαθιά οδύνη η Αιγιάλεια αποχαιρέτισε τον Δημήτρη Καλογερόπουλο

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΕ ΕΝΑΝ… ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Με τις τιμές ενός ηγέτη της αυτοδιοίκησης, η Αιγιάλεια αποχαιρέτισε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου τον δήμαρχό της, Δημήτρη Καλογερόπουλο. Η εξόδιος ακολουθία χαρακτηρίστηκε από το έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που έσκυψαν πάνω από την καλυμμένη με τη γαλανόλευκη και τη σημαία του Λόντου, σορό του δημάρχου, για να του ψιθυρίσουν το… τελευταίο αντίο αλλά και ένα «ευχαριστώ» για όλα όσα δημιούργησε και προσέφερε στον τόπο που υπηρέτησε με σθένος και αυταπάρνηση.

Από τις 10.00 το πρωί που η σορός του δημάρχου μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, ως τις 3.30 που αναχώρησε για την τελευταία… βόλτα του στο Αίγιο, με απόλυτη σειρά και τάξη αλλά και τον απαιτούμενο σεβασμό, πέρασαν πολίτες κάθε ηλικίας, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, την περίλυπη σύζυγο Σοφία, τα παιδιά του Κωνσταντίνο και Ζωή, την αδελφή του Σούλα και τους υπόλοιπους συγγενείς, καθώς και στους συνεργάτες του στον δήμο Αιγιαλείας, που ήταν άπαντες παρόντες.

Στις 2.00 μετά το μεσημέρι ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και όχι του Γέροντος Μητροπολίτου Αμβροσίου διότι έπρεπε να παραστεί στην κηδεία της μητέρας τού ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως, Αθανάσιου Μαρτίνου, στην Αθήνα.

Ποιοι παρέστησαν

Τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία και φίλοι του αυτοδιοικητικοί, δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκε πολιτικά, όπως ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, οι βουλευτές Χρστίνα Αλεξοπούλου και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, επίσης ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Τάκης Παπαδόπουλος, Χαράλαμπος Μπονάνος, Γεωργία Ντάτσικα, Άννα Μαστοράκου, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος καθώς και άλλοι δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα. Ακόμη, σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας αλλά και οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των αρχών του τόπου.

Οι επικήδειοι σκόρπισαν συγκίνηση

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή των επικήδειων λόγων που αποτύπωσαν πλήρως το μέγεθος της απώλειας από τον πρόωρο χαμό του Δημήτρη Καλογερόπουλο τόσο για την οικογένειά του όσο και για τον δήμο και την τοπική κοινωνία. Με ιδιαίτερες αναφορές στο πλούσιο αυτοδιοικητικό έργο του, την πολυσχιδή προσωπικότητά του αλλά και τις ευχές ώστε οι συνεχιστές του να είναι αντάξιοι της παρακαταθήκης που αφήνει, οι ομιλητές κάλυψαν όλο το φάσμα, τιμώντας τον αδικοχαμένο γελαστό δήμαρχο, όπως θα τον θυμούνται όλοι.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος είπε πως ο Δημήτρης Καλογερόπουλος είχε ως σκοπό της ζωής του την πρόοδο της κοινωνίας και ότι αγαπήθηκε όσοι λίγοι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι ο δρόμος του προς την αιώνια ζωή, είναι ευλογημένος, τονίζοντας πως ΄΄το γεγονός ότι τον θέλησε κοντά του ο Θεός μετριάζει τον πόνο μας΄΄. Μοιράστηκε με τον κόσμο το γεγονός ότι η πρώτη του γνωριμία με τον δήμαρχο ήταν πριν την ενθρόνισή του ως Μητροπολίτη όταν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και να του ζητήσει να αγωνιστούν μαζί για το καλό της περιοχής και των ανθρώπων της. Από τότε, όπως είπε, οικοδόμησαν μαζί μία σχέση γνήσιας φιλίας, ενώ ο αείμνηστος δήμαρχος ήταν πολυτιμότατος αρωγός στην τέλεση του έργου της Ιεράς Μητροπόλεως και συνεργάστηκαν για την αξιοπρεπή διαβίωση των αδελφών μας εκτελώντας το ηθικό τους χρέος προς την κοινωνία. Επίσης, φρόντισε να είναι αρωγός για την ενίσχυση του θρησκευτικού φρονήματος των νέων. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον δήμαρχο λέγοντας πως ήταν χαρισματικός, αγαπητός, αισιόδοξος, ευγενής, ικανός, αμνησίκακος και πως η καρδιά του ήταν γεμάτη αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, συγχωρώντας τους πάντες ακόμη κι αυτούς που τον πετροβολούσαν αδίκως. Απευθυνόμενος στους συνεργάτες του δημάρχου, τους ευχήθηκε να πάρουν όλα τα χαρίσματά του και να φέρουν εις πέρας το έργο που αυτός ξεκίνησε.

Ακολούθως, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά ανέγνωσε το ψήφισμα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος, ενώ μίλησε και εκ μέρους της δημοτικής ομάδας του Δημήτρη Καλογερόπουλου, λέγοντας: ΄΄Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έχει καταφέρει να συγκροτήσει την καλύτερη δημοτική ομάδα που έχει υπάρξει. Έχει καταφέρει πολλά πράγματα για τον τόπο, γιατί τον αγαπούσε και τον νοιαζόταν. Ο αρχηγός της παράταξής μας, ήταν για όλους μας ένας καλός φίλος και αδελφός, ένας άνθρωπος που μπορούσε να σε εμπνεύσει και να σε κατευθύνει σωστά. Μπόρεσε και διοίκησε έναν τεράστιο δήμο με πνεύμα δημοκρατίας και με απόλυτη δικαιοσύνη, με αποφασιστικότητα και τόλμη. Ήταν ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Είχε το ύψιστο χάρισμα να εμπνέει εμπιστοσύνη στους άμεσους συνεργάτες του με επιχειρήματα, είχε πειθώ στον λόγο του και ικανότητες να κερδίζει την εμπιστοσύνη οποιουδήποτε συνομιλητή του. Ήταν δίκαιος και υπηρετούσε το κοινό συμφέρον, μιλούσε με αλήθειες και ο διάλογος για κάθε ζήτημα ήταν το πιο “δυνατό” του χαρακτηριστικό. Η δημοτική μας ομάδα λειτούργησε και λειτουργεί άψογα πολύ απλά γιατί ο ηγέτης της, κατάφερε να συσπειρώσει κάθε μέλος της δίνοντάς τους αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που κάθε τοπικός ηγέτης θα ήθελε να έχει. Ήταν επικοινωνιακός σε γεμάτος σεβασμό για τον συνάνθρωπο, προνοητικός και είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι οι συνεργάτες του ήταν όλοι άψογοι και ικανοί, εμείς τον εμπιστευόμασταν και αυτός μας βοηθούσε όλους. ο Δημήτρης Καλογερόπουλος αποτελεί πρότυπο και όλοι μας θα θυμόμαστε ότι ήταν αυτός που ήξερε να μας εμπνέει καθημερινά να ανταποκρινόμαστε σε κάθε απαίτηση ή απαιτητική κατάσταση που προέκυπτε για το Δήμο Αιγιάλειας. Το αποτύπωμά του, δεν θα σβήσει ποτέ γιατί υπήρξε ένας ολοκληρωμένος πολιτικός άνδρας, ένας πολύ καλός άνθρωπος, μια προσωπικότητα που όλοι θα ήθελαν να έχουν δίπλα τους και να πορεύονται μαζί. Συλλυπητήρια στη γυναίκα και στα παιδιά, στους οικείους του΄΄.

΄΄Το χρέος των 17 ατόμων που αποτελούν την ομάδα του Δημήτρη Καλογερόπουλου είναι να ακολουθήσουν το όραμά του ως το τέλος. Αυτή η θητεία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και βασισμένη στο δρόμο και τις πεποιθήσεις, το πρόγραμμα που χάραξε ο δήμαρχός μας. Αναπαύσου εν ειρήνη δήμαρχέ μας…΄΄, αναφώνησε η κ. Γιδά με τρεμάμενη φωνή και γεμάτη θλίψη, πλημμυρίζοντας έτσι κάθε παρευρισκόμενο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, με χιλιάδες συναισθήματα και σκέψεις.

΄΄Η οικογένειά του δεν ήμασταν μόνο εμείς αλλά ολόκληρος ο δήμος΄΄, είπε ο γιος του εκλιπόντος

Εκ μέρους της οικογένειας, μίλησε ο γιος του εκλιπόντος, Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: ΄΄Θέλω εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς όλους για τη συμπαράσταση. Φυσικά θα δίνουμε και την ψυχή μας για να τον έχουμε για πολλά χρόνια ακόμη κοντά μας, δυστυχώς όμως οι νόμοι των πιθανοτήτων αυτό που κοινώς αποκαλούμε μοίρα και κάποια ασυμμόρφωτα κύτταρα στον πολυμήχανό εγκέφαλο του είχαν άλλα σχέδια. Η οικογένειά μου δεν αναζητούσε ποτέ το φως της δημοσιότητας αλλά στηρίζαμε τον πατέρα του πατέρα μου στην πολυετή ενασχόληση του με τα κοινά, γι’ αυτό και νιώσαμε χρέος μας να απευθύνουμε αυτό τον χαιρετισμό. Δεν νιώθω πως υπάρχει ανάγκη να αναφερθώ στην κοινωνική του προσφορά το έργο του στους δήμους που διετέλεσε δήμαρχος και τις θέσεις που κατείχε σε άλλους φορείς. Άλλωστε αυτά είναι γνωστά. Ούτε θα εκθειάσω τις αρετές του περισσότερο από τον αυθεντικό και αυθόρμητο χαρακτήρα του που είμαι σίγουρος ότι είχατε διαπιστώσει. Θα αναφέρω απλά ότι το να είναι κάποιος οξυδερκής, εργατικός με αντίληψη και στόχο την προσφορά, είναι φοβερός συνδυασμός. Δεν ξέρω πώς θα είναι να μην απευθυνόμαστε σε αυτόν είμαι όμως σίγουρος ότι θα τον νιώθουμε πλάι μας. Ο πατέρας μου ήταν εξωστρεφής, κοινωνικός, αξιοπρεπής, ευχάριστος, δραστήριος, πολυπράγμων με αξιοζήλευτες γνώσεις. Πέρα απ’ αυτό είχε την ικανότητα να μεταδίδει την αξία του, τις δεξιότητες και την καλοσύνη στους ανθρώπους. Αυτό φαίνεται και από τους συνεργάτες του με τα χρόνια και την σχέση του με εξαιρετικούς ανθρώπους χωρίς να περιορίζεται σε πολιτικούς χώρους. Είχε ως πρωταρχικό του μέλημα την ευημερία του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών γι’ αυτό και παρότι του είχαν δοθεί πολλές ευκαιρίες προτίμησε να πολιτεύεται στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί ήθελε να είναι κοντά στον κόσμο. Η οικογένειά του δεν ήμασταν μόνο εμείς αλλά ολόκληρος ο δήμος και δούλευε για το καλύτερο μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας. Θέλουμε να τον θυμόμαστε όλοι όπως περήφανα και δημιουργικά έζησε΄΄. ΄΄Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να είναι σήμερα μαζί μας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, τους γιατρούς του που τον στήριξαν στον αγώνα των τελευταίων ημερών. Επίσης όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν όλο αυτό τον καιρό, τον δήμο Αιγιαλείας και όλους τους δημότες που του επέτρεψαν να τους υπηρετήσει από τη θέση του δημάρχου. Έχω την πεποίθηση πως όλοι οι συνεργάτες του θα βγάλουν εις πέρας το προγραμματικό σχέδιο για το οποίο εξελέγησαν μαζί με τον πατέρα μου΄΄, κατέληξε, με τον κόσμο να φωνάζει «αθάνατος».

Οι συνοδοιπόροι του αιρετοί

΄΄Αποχαιρετάμε όλοι μαζί έναν έντιμο άνθρωπο, έναν δυνατό αγωνιστή της δημοκρατικής παράταξης, έναν γνήσιο συνοδοιπόρο. Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης, τιμώντας με το ήθος του αλλά και την δυναμική του την πολιτική που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Άνοιξε νέους δρόμους στο αυτοδιοικητικό κίνημα και υπηρέτησε με συνέπεια και σθένος κάθε δημότη της Αιγιάλειας αλλά και παλαιότερα, της Συμπολιτείας. Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ήταν ένας απλός, λαϊκός άνθρωπος, μαχητικός και διορατικός. Από μικρός ήξερε τι θα πει μεροκάματο και η ενασχόληση του με τα κοινά αργότερα στην πορεία του, ήταν ένα φυσικό επακόλουθο της ποιότητας που είχε ως χαρακτήρας αλλά και της ικανότητας του να διοικεί. Ήταν ο δικός τους άνθρωπος και λυπόμαστε πολύ που έφυγε τόσο άδικα…΄΄, τόνισε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας για τον εκλιπόντα. Λίγο μετά, είπε μεταξύ άλλων: ΄΄Ήταν ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στο μεγάλο του όραμα, με τεράστια λαϊκή υποστήριξη. Ένας τοπικός πολιτικός που ήξερε πώς να κερδίζει την εμπιστοσύνη κάποιου και αυτό, το έπραττε σε κάθε του βήμα. Το πιο μεγάλο και βαθύ πολιτικό του όραμα ήταν σε πρώτη προτεραιότητα και η αγάπη του για τον τόπο ο μόνος του σκοπός. Καλό σου ταξίδι στην αιωνιότητα Δημήτρη Καλογερόπουλε΄΄.

Ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο Δημήτρης Καφαντάρης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως έναν ξεχωριστό αυτοδιοικητικό συνεργάτη, οραματιστή, θαρραλέο και πάνω απ’ όλα, άνθρωπο που τη μεγάλη ευθύνη και την ιερή αποστολή του αυτοδιοικητικού, την τίμησε και με το παραπάνω στις 5 θητείες που εξελέγη δήμαρχος. ΄΄Είχες πολλά να κάνεις, είχαμε πολλές μάχες ακόμη να δώσουμε μαζί, βιάστηκες να φύγεις Δημήτρη Καλογερόπουλε, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ΄΄, κατέληξε, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Ο Θανάσης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως αφοσιωμένο πολιτικό άντρα που ασχολήθηκε επιτυχημένα στην τοπική αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια τα κοινά. Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, ΄΄ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ήταν γνώστης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και τα κατάφερε γιατί ήταν μία ισχυρή προσωπικότητα. Μπόρεσε να διαπρέψει με αποτελεσματικότητα και ό,τι κι αν αναλάμβανε να κάνει το έφερνε εις πέρας. Και αυτό, γιατί πορευόταν με δυναμική και διαφάνεια, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη αλλά πρωτίστως, με όραμα και φιλοδοξίες. Ήταν ένας ικανός άνθρωπος. Οι δημότες της Συμπολιτείας και της Αιγιάλειας απέδειξαν πέντε φορές συνολικά ότι τον εμπιστεύονται, αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ήταν ικανότατος τοπικός ηγέτης και τον χαρακτήριζε η αποφασιστικότητα. Δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω ότι χάθηκε έτσι ξαφνικά και άδικα, θα λείψει πολύ από τις επόμενες κοινές συνεδριάσεις μας, για να συμφωνήσουμε… και να διαφωνήσουμε… όπως κάναμε πάντα. Το αποτύπωμα του Δημήτρη Καλογερόπουλου στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη μας και να είστε σίγουροι ότι πολύ συνεργάτες και συνεχιστές αυτής της προσπάθειας, θα “πατήσουν” πάνω στις ιδέες και το ήθος του, θα κινηθούν προς το όραμα του…΄΄. Ο κ. Παπαδόπουλος αμέσως μετά θυμήθηκε διάφορα περιστατικά από κοινές προσπάθειές τους, ενώ σχολίασε πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις και χειρισμούς του σε διάφορα σοβαρά θέματα του κοινού τους αγώνα. Απευθύνθηκε στην οικογένεια του εκλιπόντος εκφράζοντας τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά του, ενώ κλείνοντας και με βαθιά συγκίνηση τόνισε ότι ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έχει αφήσει ένα πολύ ισχυρό έργο στον τόπο, έργο που θα απολαμβάνει όλη η Αιγιάλεια για πολλά χρόνια ακόμα.

Τέλος, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ είπε μεταξύ άλλων πως ΄΄χάσαμε έναν γνήσιο δημοκράτη, έναν χαρισματικό αυτοδιοικητικό΄΄, διαβεβαιώνοντας πως ο αγώνας του εκλιπόντος για τη διατήρηση του νερού ως κοινωνικό αγαθό θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και βαριά κληρονομιά για όλους.

Η τελευταία πράξη του δράματος…

Μετά τον τελευταίο ασπασμό σε κλίμα οδύνης, συνεργάτες του δημάρχου, αντιδήμαρχοι και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του, σήκωσαν το φέρετρο, με τον κόσμο κατά την έξοδο από τον ναό να ξεσπά στο χειροκρότημα της αναγνώρισης και της ευγνωμοσύνης. Ακολούθησε μία πομπή προεξάρχουσας της Φιλαρμονικής Αιγίου που παιάνιζε το πένθιμο εμβατήριο, με το πλήθος να ακολουθεί βουβό. Αφού κατέβηκαν για λίγα μέτρα την οδό Μητροπόλεως, μέσω της Δεσποτοπούλου κατευθύνθηκαν στην οδό Ανδρονοπούλου κι από εκεί, η πομπή έφτασε ως το Δημαρχείο, το δεύτερο σπίτι του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου. Τα παράθυρα του δευτέρου ορόφου ήταν ανοιχτά και η σιγή του ενός λεπτού άφησε τον χτύπο στις καρδιές όσων συνόδευαν, να ακουστεί βαρύς και θλιμμένος. Ήταν η τελευταία στάση του έξω από τον χώρο που υπηρέτησε πιστά και με ευσυνειδησία. Στη συνέχεια, μέσω και πάλι της οδού Μητροπόλεως, η αυτοκινητοπομπή πλέον κατευθύνθηκε προς τη Ροδοδάφνη, η γη της οποίας φιλοξενεί από χθες τον δήμαρχο που γέννησε.

Σε κλίμα βαρύ όλοι τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, εκεί που θα αναπαυθεί εν ειρήνη. Κάποιοι με ένα σιωπηλό δάκρυ κι ένα λουλούδι, άλλοι κλαίγοντας γοερά, του έγνεψαν σε αυτό τον δρόμο προς το επέκεινα, μέχρι να ξανασυναντηθούν, ως την επόμενη εκλογική νίκη, αυτή που θα ξανασηκώσει τον δήμαρχο στα ουράνια…

Ακολούθως, προσφέρθηκε καφές στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο στην παραλία Αιγίου, με όλους να θρηνούν τη μεγάλη απώλεια και να μιλούν για το πόσο γρήγορα και αναπάντεχα χάθηκε ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος. Ένας δήμαρχος που θα θυμούνται όλοι για πάντα!


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr