background img
banner
banner

Τα Κέντρα Υγείας σηκώνουν το βάρος αλλά δεν εξελίσσονται

ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΡΑΤΑΣ – «ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΟΓΓΟΥ 

Μεγάλο βάρος στις κατά τόπους περιοχές της Αιγιάλειας πρόκειται να σηκώσουν και αυτό το καλοκαίρι τα δεκατέσσερα Αγροτικά Ιατρεία με προσανατολισμό, κάποια στιγμή, ο ρόλος τους να μην περιορίζεται στις συνταγογραφήσεις αλλά να ενισχύσουν τον τομέα της πρόληψης. Από την Τετάρτη 19 Ιουνίου επανέρχεται το Αγροτικό Ιατρείο Λόγγου που παρέμενε κλειστό για περισσότερα από τέσσερα χρόνια και είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει ντόπιους κι επισκέπτες.

Εξυπηρέτηση αλλά και αίσθημα ασφαλείας σε μία μεγάλη κοινότητα

Το Αγροτικό Ιατρείο ξεκινά τη λειτουργία του σήμερα στις 9.00 το πρωί και, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Παναγιώτης Στέφος, το ιατρείο θα λειτουργεί από τον ιατρό Θεόδωρο Παναγόπουλο και θα εξυπηρετούνται περί τα 22 άτομα την ημέρα. Ως προς τις ημέρες λειτουργίας, ο πρόεδρος ανέφερε πως ανάλογα την κίνηση που έχει, θα οριστεί και η συχνότητα. ΄΄Είναι σαφές πως υπάρχει ενδιαφέρον για τα ραντεβού. Στον Λόγγο υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες κοινότητες ή στο Αίγιο για να εξυπηρετηθούν. Η λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου είναι πολύ σημαντική για το χωριό μας. Οι μόνιμοι κάτοικοί μας ανέρχονται σε 800 ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται΄΄, είπε ο κ. Στέφος, τονίζοντας πως ο ίδιος εξέφρασε το αίτημα στον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρο Μάρκου, ο οποίος κατάλαβε τις ανάγκες της περιοχής και το αίτημα βρήκε ανταπόκριση. ΄΄Εξήγησα στον Επιστημονικά Υπεύθυνο τι ακριβώς συμβαίνει και ποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη μη λειτουργία του Ιατρείου στον Λόγγο εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο σκοπός μας είναι και να εξυπηρετούμε δημότες και επισκέπτες αλλά και να υπάρχει ένα αίσθημα ασφαλείας ότι για κάποιες ώρες βρίσκεται γιατρός στο χωριό΄΄, ανέφερε ο πρόεδρος.

Να σημειωθεί ότι το Αγροτικό Ιατρείο Λόγγου στεγάζεται στο κοινοτικό γραφείο, ενώ με σχετικές ανακοινώσεις έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι για τη λειτουργία του. ΄΄Η συνέχιση της λειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου θα κριθεί από τη συμμετοχή όλων μας. Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους όπως κλείνουν το απαραίτητο ραντεβού στο τηλέφωνο 2696360013΄΄, υπογραμμίζει ο κ. Στέφος.

Η σύμπτυξη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Σπ. Μάρκου

Πώς όμως λειτουργούν τα Αγροτικά Ιατρεία και ποιες οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτά; ΄΄Δυστυχώς τα Αγροτικά Ιατρεία της περιοχής λειτουργούν όπως ακριβώς λειτουργούσαν πριν από 60 με 70 χρόνια, είναι εντελώς αναχρονιστικά. Τις δεκαετίες του 1950 και του ‘60 ήταν άλλες οι συνθήκες διαβίωσης και άλλες οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και σαφώς, άλλες είναι εν έτει 2024, πλέον έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα προς το καλύτερο και η σύγχρονη εποχή προστάζει η επιστήμη της ιατρικής, να συμβαδίζει πλήρως με τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας. Η δική μου άποψη λοιπόν είναι ότι τα Αγροτικά Ιατρεία πρέπει να συμπτυχθούν, δηλαδή να γίνουν πολυιατρεία και όχι να υπάρχει ένα Ιατρείο ανά κοινότητα.
Έτσι, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τα Ιατρεία αυτά να λειτουργούν με πλήρη εξοπλισμό, με άψογη τεχνολογική υποστήριξη και σύγχρονες μεθόδους, ενώ θα υπάρχουν εναλλακτικές ειδικότητες ιατρικού προσωπικού και φυσικά, θα υπάρχει και νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που τώρα δεν συμβαίνει επ’ ουδενί΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κ.Υ. Ακράτας κ. Μάρκου.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως αυτό που προτείνει είναι να γίνει ένα πολυιατρείο στη δυτική πλευρά του δήμου, το οποίο θα καλύπτει όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, τις κοινότητες και τους οικισμούς της γύρω περιοχής, ένα δεύτερο πολυιατρείο στην ανατολική πλευρά, παραδείγματος χάριν στο Διακοπτό, το οποίο θα καλύπτει και θα εξυπηρετεί ανάλογες υπηρεσίες και ένα ακόμα στο κέντρο του Αιγίου που θα καλύπτει τον κύριο όγκο του αστικού ιστού και τις γύρω περιοχές του. Όπως τόνισε, ΄΄κάθε πολυιατρείο από αυτά θα μπορεί να έχει τέσσερις ιατρούς και φυσικά ανάλογο προσωπικό εργασίας. Δεν βρίσκω τον λόγο να υπάρχει Αγροτικό Ιατρείο στην Αιγείρα για παράδειγμα, όταν το Κέντρο Υγείας Ακράτας απέχει μόλις 1,5 χιλιόμετρο. Όπως είναι διαμορφωμένα τα ιατρεία και με τον τρόπο που λειτουργούν, εκτελούν μόνο συνταγογραφήσεις και τίποτα άλλο. Κανένα Αγροτικό Ιατρείο δεν προσφέρει πραγματικές ιατρικές υπηρεσίες. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κόσμος πάει απλά για να γράψει συνταγές φαρμάκων, και αναρωτιέμαι, αυτή πρέπει είναι η λειτουργία ενός ιατρείου; Όταν υπάρχει περιορισμένος χώρος λειτουργίας, ελλείψεις εξοπλισμού και τεχνολογικών μέσων και δεκάδες παθογένειες, δεν μπορεί να εξυπηρετεί κανέναν αυτή η κατάσταση. Όλα τα ιατρεία χρειάζονται να έχουν τις προδιαγραφές που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Μάρκου σημείωσε ότι οι αποστάσεις μετακίνησης είναι πολύ μικρές και ότι κάθε ηλικιωμένος, μπορεί να “ταλαιπωρηθεί” αν χρειαστεί λίγο παραπάνω, λέγοντας: ΄΄Δεν μπορούμε να έχουμε ένα αγροτικό ιατρείο σε κάθε δρόμο ή κάθε γειτονιά. Κάποιοι ηλικιωμένοι σε άλλες μεγάλες πόλεις, κάνουν χιλιόμετρα ολόκληρα για να εξυπηρετηθούν. Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να αλλάξει λίγο και η αντίληψη που βλέπουν κάποιοι τα πράγματα και η νοοτροπία. Όλα τα ιατρεία πρέπει να επικεντρωθούν στον προληπτικό χαρακτήρα, αυτός είναι ο φυσικός τους ρόλος. Αυτό που πρέπει πρωτίστως να γίνει είναι να ενισχυθεί η προληπτική ιατρική΄΄.

Με προβλήματα…

Να σημειωθεί ότι και τα 14 Ιατρεία που λειτουργούν στην Αιγιάλεια όλα έχουν γιατρό πλην αυτό της Κοινότητας Ελαιώνα, καθώς ο συγκεκριμένος ιατρός απουσιάζει με άδεια άνευ αποδοχών, εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σημείο να ανοίγει μόλις μία φορά την εβδομάδα, με επίσκεψη γιατρού από άλλη περιοχή, προκειμένου να συνταγογραφήσει φάρμακα για τις ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης, σε όλα τα Αγροτικά Ιατρεία αυτή τη στιγμή στην Αιγιάλεια, υπάρχει η δυνατότητα wi-fi και σύνδεσης στο διαδίκτυο, όμως η ταχύτητά τους είναι πολύ χαμηλή λόγω των οπτικών ινών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα σε όσους γιατρούς ή κατοίκους χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν.

Αναφορικά με το εάν η υπάρχουσα κατάσταση εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού, ειδικά αυτή την περίοδο που οι κάτοικοι πολλαπλασιάζονται λόγω τουρισμού, ο Υπεύθυνος του Κ.Υ.Α. τόνισε ότι το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν όλα όπως ακριβώς λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια: ΄΄Κανείς δεν πρέπει να έχει παραπάνω ιατρικές απαιτήσεις από αυτές που ήδη προσφέρονται΄΄ τόνισε χαρακτηριστικά.

Δημιουργία σταθμού τηλεϊατρικής στο Κέντρο Υγείας Ακράτας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει στο Κ.Υ. Ακράτας να υπάρχει ένας σταθμός τηλεϊατρικής, ο οποίος θα μπορέσει να υποστηρίξει πλήρως τις γύρω περιοχές στο 100% των αναγκών τους. Να υπάρχει δηλαδή πλήρης κάλυψη αναγκών. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μάρκου, ΄΄στο Κέντρο Υγείας Ακράτας αυτές τις ημέρες, θα γίνει μία αναβάθμιση που αφορά τον εξοπλισμό του κέντρου. Έχει εγκριθεί και περιμένουμε να έρθει από στιγμή το Κέντρο τηλεϊατρικής το οποίο θα υποστηρίξει πλέον και απομακρυσμένες περιοχές. Είμαστε σε αναμονή του εξοπλισμού του χώρου και θα γίνουν πολύ άμεσα οι τροποποιήσεις. Περιμένουμε την εταιρεία των ιατρικών μηχανημάτων που έχει αναλάβει το έργο μέσα από διαγωνισμό, να έρθει να εγκαταστήσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Οι χώροι από εμάς είναι έτοιμοι.
Το Κέντρο αναπτύσσεται και εξελίσσεται σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες και απαιτήσεις΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr