background img
banner
banner

Ο Αλεξάντερ Πέιν καταφθάνει για το Διεθνές Φεστιβάλ «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ

Λάμψη και… αέρα Χόλυγουντ θα προδώσει στην περιοχή αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» που ξεκινά τη Δευτέρα 24 του μήνα, ο Αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης των Όσκαρ, Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, στον Κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου. Επισήμως, είναι η τρίτη φορά που ο διεθνούς φήμης καταξιωμένος σκηνοθέτης απαντά θετικά στο κάλεσμα του δήμου Αιγιαλείας, αν και κάθε φορά αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη του για την προγονική του περιοχή.

Θα βραβευτεί για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο

Με μεγάλη χαρά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» θα υποδεχθεί τον αγαπημένο σκηνοθέτη, ο οποίος στην τελετή λήξης θα βραβευθεί για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο, ενώ θα δώσει το «παρών» και σε προβολές των διαγωνιστικών προγραμμάτων στον Κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου. Με δεδομένη την πρόταση από την πλευρά των διοργανωτών για εκδηλώσεις για το έργο του εν καιρώ, η φετινή παρουσία τού Αλεξάντερ Πέιν δεν αποκλείεται να είναι το ξεκίνημα μιας συνεχούς συνεργασίας.

Η πρώτη επίσκεψη που του άλλαξε τη ζωή

Όλα… ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015 όταν και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. προσκάλεσε τον Αλεξάντερ Πέιν να παραστεί σε βραδιά προς τιμήν του, όπου θα προβαλλόταν και η εξαιρετική ταινία του, «Νεμπράσκα». Η θετική απάντηση δεν άργησε να έρθει και η επίσκεψή του, που έγινε μαζί με τη μητέρα του Πέγκι, έμελλε να αλλάξει πολλά και για το Αίγιο αλλά και για τον ίδιο τον σκηνοθέτη σε προσωπικό επίπεδο. Η τιμητική βραδιά και η προβολή έγιναν παρουσία πλήθους κόσμου που ήθελε να του σφίξει το χέρι. Το γενικότερο αίσθημα ήταν κάτι περισσότερο από εγκάρδιο, με τον Πέιν να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όσο λιγότερο αδέξια και κωμικά μπορούσε τα υποτυπώδη ελληνικά του και τη μητέρα του, αντιθέτως, να ζητά από όλους να της μιλούν στη μητρική της γλώσσα. Η συγκίνηση των εκλεκτών προσκεκλημένων κορυφώθηκε όταν ο Αλεξάντερ μαζί με την Πέγκι Πέιν ξεναγήθηκαν σε ένα κατάστημα που διατηρούσαν στο Αίγιο κατά το παρελθόν κάποιοι στενοί συγγενείς τους, υπό την αυθεντική επωνυμία «Παπαδόπουλος».

Ακολούθησε η εκδήλωση προς τιμήν του στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου που τον εντυπωσίασε. Κάπου εκεί μάλιστα γνώρισε και την Αιγιώτισσα Μαρία Κόντου, τη μετέπειτα σύζυγό του, με την οποία απέκτησε δύο χρόνια μετά ένα, κοριτσάκι. Η μικρή Δέσποινα- Ευαγγελία γεννήθηκε σε μαιευτήριο της Πάτρας τις τελευταίες ημέρες του 2017, ενώ εκείνη την εποχή ο διάσημος μπαμπάς της προχωρούσε στην αγορά ενός σπιτιού στο Λαμπίρι, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς του με την περιοχή.

Επίτιμος Δημότης και πρεσβευτής των οίνων της Αιγιάλειας

Έναν χρόνο πριν ωστόσο και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2016, ο Αλεξάντερ Πέιν θα αποδεχθεί ξανά την πρόσκληση της ΔΗ.Κ.ΕΠΑ., αυτή τη φορά για να τιμηθεί με τον τίτλο του «Επίτιμου Δημότη Αιγιαλείας» και να αναγορευθεί σε «Πρεσβευτή των οίνων της Αιγιάλειας» για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, σε ειδική εκδήλωση του δήμου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου και στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς». Ήταν μία νύχτα μαγική, λουσμένη στο φεγγαρόφωτο της αυγουστιάτικης πανσελήνου και γεμάτη πλούσια και ανεκτίμητα συναισθήματα, στο πλαίσιο των «Οινοξενείων 2016», με την παρουσία του να προσδίδει άλλη αίγλη στον θεσμό.

Στο μεταξύ, ο Αλεξάντερ Πέιν έχει επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα, είτε για διακοπές είτε για να παραστεί σε φεστιβάλ και διοργανώσεις που έχει κληθεί. Πιο πρόσφατη ήταν τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο ελληνικής καταγωγής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος παρουσίασε στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τη νέα του ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα». Εκεί μάλιστα συνοδευόταν από την πρώην πλέον σύζυγό του Μαρία Κόντου αλλά και την χαριτωμένη κόρη τους. Έναν χρόνο πριν και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2022 έδωσε τον όρκο του Έλληνα πολίτη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη.

Αγαπά καθετί ελληνικό

Στο Αίγιο είχε κληθεί και πέρυσι για τα Οινοξένεια, ωστόσο είχε δώσει αρνητική απάντηση στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. καθώς την ίδια περίοδο είχε κληθεί να παραστεί σε άλλη διοργάνωση, δηλώνοντας ανοιχτά την επιθυμία του να βρίσκεται στην περιοχή. Άλλωστε επανειλημμένως έχει εκφράσει την επιθυμία να διατηρήσει τους δεσμούς του με την Ελλάδα, καθώς και με καθετί ελληνικό. Ο πατέρας του, Τζορτζ Πέιν, μαζί με τη σύζυγό του Ευαγγελία ή Πέγκι, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 είχαν καθιερώσει το ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ της πόλης. Λόγω και της ενασχόλησης των γονιών του με το εστιατόριο που είχε ιδρύσει ο παππούς του, ο Αλεξάντερ μαζί με τα δύο αδέλφια του ζούσε εκ των έσω το ελληνικό πανηγύρι: τους δημοτικούς χορούς, τη λαϊκή μουσική, τις λαμαρίνες με τα σπιτικά εδέσματα, τα γλυκίσματα που μύριζαν Ελλάδα, όπως τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες και ο σπιτικός μπακλαβάς.

Διακρίσεις – συνεργασίες

Βραβευμένος με 2 Όσκαρ, 2 BAFTA και 2 Χρυσές Σφαίρες, ο Αλεξάντερ Πέιν εντοπίζει το κινηματογραφικό του ενδιαφέρον σε λιτές αφηγήσεις με μια βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση. Σε πολλές περιπτώσεις με αυτοβιογραφικά στοιχεία, και πάντα με την προσωπική του ματιά, οι ταινίες του Πέιν ασχολούνται με σημαντικά θέματα, εισάγοντας χιουμοριστικά στοιχεία και δημιουργώντας συγκλονιστικές συγκινητικές στιγμές. Πλαγίως (2004), Οι απόγονοι (2011) και η αριστουργηματική Νεμπράσκα (2013) είναι λίγες μόνο από τις ταινίες σε μια σημαντική φιλμογραφία που καταφέρνει να συνδυάσει το σινεμά του δημιουργού και τον mainstream κινηματογράφο. Ο Αλεξάντερ Πέιν έχει συνεργαστεί με μεγάλους ηθοποιούς του Χόλυγουντ, όπως ο Τζακ Νίκολσον, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Λόρα Ντέρν, η Ρις Γουίδερσπουν και ο Πολ Τζιαμάτι, ο οποίος πρωταγωνίστησε και στην τελευταία του ταινία, Τα Παιδιά του Χειμώνα. Με την παρουσία του στο Διεθνές Φεστιβάλ «Θόδωρος Αγγελόπουλος», ο Αλεξάντερ Πέιν επιβεβαίωσε στην πράξη το ενδιαφέρον του για την Αιγιάλεια και πολύ περισσότερο ότι θεωρεί στ’ αλήθεια την ελληνική καταγωγή του, στοιχείο ζωτικής σημασίας για την προσωπικότητά του.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ · ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr