background img
banner
banner

Παρουσιάστηκε το «σήμα κατατεθέν» του Δήμου Αιγιαλείας

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου εκεί όπου στεγάζεται το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων Αιγιάλειας, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 20 Ιουνίου το μεσημέρι, το νέο δηλωτικό σήμα του Δήμου Αιγιαλείας, που απεικονίζει τη σημαία του Ανδρέα Λόντου που χαρακτηρίζει τον αγώνα της Βοστίτσας στην Επανάσταση του ’21. Πλέον, το νέο λογότυπο θα υπάρχει σε μπλοκ σημειώσεων, στυλό και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, στικάκια και κούπες, σειρές εμβληματικών δώρων και μπλουζάκια, αποτελώντας το σήμα κατατεθέν του Δήμου που, στηριζόμενος στην ιστορία του, θα βαδίσει με δυναμισμό προς το μέλλον.

Λογότυπο κοινής αναγνωρισιμότητας και αποδοχής

΄΄Ήταν μία ανάγκη του Δήμου στην οποία όλοι συμφώνησαν, όπως διαχρονικά συμφωνούσαν και στο παρελθόν, ότι η Αιγιάλεια πρέπει και μπορεί να χαρακτηρίζεται με ένα συγκεκριμένο, ξεχωριστό λογότυπο κοινής αναγνωρισιμότητας και αποδοχής΄΄, ανέφερε αρχικά η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά η οποία ήταν και στην επιτροπή που συστάθηκε για την επιλογή του λογότυπου. Επίσης συμπλήρωσε: ΄΄Ο δήμαρχος με δική του πρωτοβουλία συγκρότησε μία επιτροπή η οποία κλήθηκε να επεξεργαστεί διάφορα σχέδια τα οποία είχε εκπονήσει ένα γραφείο γραφιστών που συνεργάστηκε με τον Δήμο. Αυτά τα λογότυπα είχαν επεξεργαστεί σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα μέσα και πρότυπα. Η ομάδα του γραφείου σχεδίασε διάφορα σχέδια με θέμα την Συνέλευση της Βοστίτσας και δημιούργησε αρκετά κομμάτια. Καταλήξαμε στα τρία επικρατέστερα, στη συνέχεια τέθηκαν στην κρίση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και το ένα από αυτά, υπερίσχυσε ως η καλύτερη επιλογή από πολλές απόψεις΄΄.

Ο συμβολισμός και η ιστορική αξία της σημαίας του Λόντου

Η κ. Γιδά ανέφερε ακόμη ότι η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή (η οποία παρίστατο στην παρουσίαση) που έχει υπάρξει επί πολλά έτη πρωτεργάτρια και “μαχήτρια” για την εδραίωση της αναγνώρισης της εορτής της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, έφερε μαζί της μία επιστολή την οποία είχε στείλει προσωπικά στον δήμαρχο, επιστολή την οποία η κ. Γιδά ανέγνωσε. Σε αυτήν ανέφερε ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ήταν τον Μάρτιο του 1991 που για πρώτη φορά ο μαύρος σταυρός του Λόντου στο κόκκινο πλαίσιο αναγνωρίζεται ως σημείο αναφοράς της Βοστίτσας, ενώ στην επιστολή περιγράφεται με λεπτομέρεια κάθε κίνηση που έγινε όλα τα επόμενα χρόνια ώστε το σύμβολο να έρθει να κοσμήσει το Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες στην επιστολή, η κ. Μπεντεβή ανέφερε: ΄΄Οι διαστάσεις της σημαίας είναι ένα 1,63 επί 0,90 και πήρε συμβολικό χαρακτήρα ανά τα χρόνια, καθώς έχει λάβει την ευλογία του ίδιου του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ως το απόλυτο σύμβολο νίκης και απελευθέρωσης. Η σημαία αποτελεί ιδιαίτερη στιγμή των προσωπικών μου αγώνων για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου και τρέφω εκτίμηση και χαρά στο πρόσωπό του δημάρχου, γιατί έτσι επικυρώνεται μία προσπάθεια ετών και αναγνωρίζεται επίσημα ένα σύμβολο υψίστης σημασίας΄΄.

Χαρακτηριστική δε, ήταν η στιγμή όταν η κ. Μπεντεβή εξιστόρησε επί τόπου την εικόνα που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, βάζει σε κοντάρι τη σημαία της Βοστίτσας και όλο το πλήθος των αγωνιστών και πρωτοπαλίκαρων της εποχής, προσκυνά με δέος το ιερό σύμβολο. Η κ. Γιδά αμέσως μετά, τόνισε τη σημαντικότητα των πολυετών αγώνων της προέδρου της ΙΛΕΑ να αναγνωριστεί το σύμβολο αυτό ως επίσημο λογότυπα και σημείο αναφοράς, ενώ διευκρίνισε ότι δημοτική αρχή είχε πάντα ως κύριο μέλημά της, την ανάδειξη της συμβόλου αυτού.

Να σημειωθεί ότι, η κ. Μπεντεβή ανέφερε ότι σε όλα τα προτεινόμενα λογότυπα υπήρχε η σημαία του Λόντου, όπως μόνο αυτό που επικράτησε, με το συγκεκριμένο σήμα κατατεθέν, θα μπορεί να χαρακτηριστεί διαχρονικά το εμβληματικό σημάδι της τοπικής ελληνικής επανάστασης.

Αντιπροσωπεύει αποκλειστικά την Αιγιάλεια

΄΄Η σκέψη μας ήταν να βρούμε κάτι που να σηματοδοτεί την Αιγιάλεια και να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ευκρινέστατο σήμα αναγνώρισης, ένα σημάδι που να ταυτίζεται με την περιοχή απολύτως΄΄ τόνισε, ενός συμπλήρωσε ότι πολλά λογότυπα είχαν ενδιαφέροντα στοιχεία και ορατά χαρακτηριστικά της περιοχής, όμως κανένα δεν ήταν τόσο ξεχωριστό, όσο το συγκεκριμένο που επιλέχθηκε. ΄΄Για μας είναι σήμα κατατεθέν. Καταλήξαμε σε αυτό το σήμα γιατί, όχι μόνο χαρακτηρίζει τη στιγμή της τοπικής Επανάστασης αλλά κουβαλά και ιστορικά στοιχεία, αναδεικνύοντας πιστά και αντιπροσωπευτικά την ποιότητα και το ήθος της ταυτότητας που έχει η Αιγιάλεια΄΄, είπε.

Τόνισε ακόμη ότι το λογότυπο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στα σύγχρονα πρότυπα, με αποκλειστική αναφορά και προσδίδοντας σεβασμό στην ιστορική μνήμη, ενώ είπε ότι είναι φτιαγμένο με ευκρίνεια και δυναμικό τρόπο, αναδεικνύοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά της δόξας και της σοφίας. ΄΄Στο λογότυπο αναδεικνύεται πλήρως η μοναδικότητα το ιστορικού γεγονότος και η σπουδαιότητα της ευρύτερης περιοχής΄΄, υπογράμμισε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ εξήγησε τις διαφορές που θα υπάρχουν όταν η αποτύπωση θα γίνεται σε ασπρόμαυρη ή έγχρωμη μορφή αλλά και το πώς θα εκφράζεται σε κάθε σημείο που θα διατίθεται. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι επιλογή κοινής συμφωνίας καθώς και η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε.

Θα τυπωθεί σε αντικείμενα

Όσο για τις εφαρμογές που θα προωθηθούν σε σχέση με το λογότυπο, ανέφερε χαρακτηριστικά: ΄΄Το σήμα κατατεθέν θα υπάρχει σε μπλοκ σημειώσεων, στυλό και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, στικάκια και κούπες, σειρές εμβληματικών δώρων και μπλουζάκια, ενώ θα υπάρχει και σε δεκάδες πατέντες που θα χρησιμοποιήσουν τοπικές εθελοντικές ομάδες ή μέλη συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τομέα΄΄.

΄΄Η σκέψη μας ήταν να βρούμε κάτι που θα μπορεί να σηματοδοτεί την Αιγιάλεια και να λειτουργήσει ως ένα σήμα που θα το βλέπει κάποιος και θα μπορεί να το ταυτίσει μόνο με την Αιγιάλεια και με καμία άλλη. Και τα άλλα σχέδια που είχαμε είχαν και κάποια επιμέρους στοιχεία που ήταν κι αυτά ενδιαφέροντα αλλά καταλήξαμε στο ότι πρέπει να έχουμε ένα στοιχεία που να αποτελεί «brand name» και να το έχει μόνο η Αιγιάλεια. Ναι μεν είναι ένα ιστορικό σήμα, όμως φωτίζει όλο τον 19ο αιώνα, τον 20ό και τον 21ο ανοίγοντας τον δρόμο για την Αιγάλεια του μέλλοντος΄΄, επισήμανε η αντιδήμαρχος Εθιμοτυπίας Μαρία Αγγελοπούλου.

΄΄Στοχεύσαμε εξαρχής να φτιαχτεί ένα μοναδικό λογότυπο. Υπήρξαν αναφορές για άλλα λογότυπα που κύριο χαρακτηριστικό είχαν την σταφίδα, το λάδι, κάποια εμβληματικά σημεία της Αιγιαλείας και πραγματικά, ήταν όλες αξιόλογες προσπάθειες, αλλά όχι αυτή που πραγματικά ξεχώριζε. Η επιλογή μας είναι σημαντική και χαιρόμαστε που αυτό το λογότυπο οδηγεί την Αιγιάλεια στη νέα εποχή και τις επόμενες δεκαετίες. Είναι ένα σήμα που θα αναγνωρίζεται για πολλές- πολλές γενιές και χιλιάδες κόσμου΄΄, συμπλήρωσε η κ. Γιδά.
Να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Φάνης Ραμπαβίλας και η σύμβουλος Ελευθερία Μαρνέλη.

Γραφίστες εξέφρασαν την αντίθεσή τους

Επίσης στην παρουσίαση στον πρώτο όροφο του αρχοντικού παρέστησαν και επαγγελματίες γραφίστες οι οποίοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, αφενός για το θέμα που επελέγη και αφετέρου για τον τρόπο δημιουργίας του λογότυπου, τονίζοντας πως δεν διαθέτει χαρακτηριστικά δηλωτικού σήματος και πως τεχνικά είναι λάθος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr