background img
banner
banner

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη ΔΕΥΑΑ

ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ

Την εξασφάλιση ρεύματος μέσα από φωτοβολταϊκά συστήματα που θα τροφοδοτούνται από τον ήλιο, επιχειρεί η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση πόρων και ενισχύοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει αφήσει τόσα χρόνια στην Αιγιάλεια. Ήδη ο διαγωνισμός για το έργο βρίσκεται στον… αέρα, θα ακολουθήσει η κατάθεση προσφορών και η ανάδειξη αναδόχου ενώ θα χρειαστούν μόλις τρεις μήνες ώστε να εκτελεστεί και να τεθεί σε λειτουργία.

Εκτιμάται μάλιστα ότι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος θα είναι σε ένα ποσοστό που μπορεί να καλύπτει περίπου το 30% με 40% των αναγκών της λειτουργικότητας της ίδιας της Δημοτικής Επιχείρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της και κατ’ επέκταση και για τους δημότες.

Θα καλυφθεί από ιδίους πόρους

Φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι η ΔΕΥΑΑ, η συνολική δαπάνη της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 321.817,62 € και θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους βαρύνοντας τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2024. Το έργο που θα ανατεθεί σε ιδιώτη, αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού της ΔΕΥΑΑ στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, στη Μυρτιά, στα πλαίσια του προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού.

Γ. Ντίνος: “Θα αποτελέσει μεγάλη οικονομική «ανάσα»”

Όπως εξήγησε στo Protionline.gr ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γιώργος Ντίνος, ΄΄είναι ένα έργο της ΔΕΥΑΑ με στόχο να μειώσουμε το κόστος και να αντιμετωπίσουμε την αύξηση της τιμής του ρεύματος. Θα αντλούμε ενέργεια από τον ήλιο, θα παίρνουμε το ρεύμα που θα παράγεται και θα το διοχετεύουμε στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και σε όλες τις κτηριακές εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που ωφελεί τη λειτουργία της Επιχείρησης, το περιβάλλον αλλά και τους δημότες΄΄. Σημείωσε ακόμη πως τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα εγκατασταθούν στις στέγες των κτιριακών εγκαταστάσεων και πως το έργο εκτελείται με πόρους από το ταμείο της ΔΕΥΑΑ. ΄΄Ειδικά τώρα με την αύξηση του κόστους της ενέργειας θα αποτελέσει μεγάλη οικονομική «ανάσα» όταν ολοκληρωθεί και παραδοθεί΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ντίνος.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η προμήθεια, εγκατάσταση, σύνδεση με το Δίκτυο Μέσης Τάσης (Μ.Τ.) του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. για ενεργειακό συμψηφισμό διασυνδεδεμένου Φωτοβολταϊκού Σταθμού της ΔΕΥΑΑ. Η εγκατάσταση των 257,88 kWp θα χωροθετηθεί στις στέγες και στα δώματα των κτιρίων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων καθώς και σε μεταλλική κατασκευή χώρου στάθμευσης.

Η προμήθεια περιλαμβάνει όλα εκείνα τα υλικά και τις εργασίες που είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και να συνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ο υπό προμήθεια Φωτοβολταϊκός σταθμός, βάσει της σύμβασης ενεργειακού συμψηφισμού.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της προμήθειας/ εγκατάστασης ορίζεται σε δύο μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης συμπεριλαμβανομένου ενός μήνα για την τεκμηρίωση, τη δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος, την εκπαίδευση σε τουλάχιστον δύο εκπροσώπους της ΔΕΥΑΑ, που θα καθοριστούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Αναθέτοντα Φορέα, σε όλα τα θέματα λειτουργίας, χειρισμού, επισκευών, ρυθμίσεων και τακτικής συντήρησης (service) του εξοπλισμού, καθώς και τις εργασίες συνδέσεως με τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Τι θα κερδίσει η Δημοτική Επιχείρηση

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα εγκατασταθεί επί των βιομηχανικών στελεχών και τον δωμάτων οπλισμένου σκυροδέματος στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Με το εν λόγω έργο, η ΔΕΥΑΑ αποσκοπεί στην ενεργειακή εξοικονόμηση περίπου 361.000 kWh από την κατανάλωση των ενεργοβόρων μηχανολογικών εγκαταστάσεών της. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου τοποθετημένα σε σταθερές βάσεις στήριξης ανοδιωμένου αλουμινίου. Για το φωτοβολταϊκό σύστημα. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 1400 kWh/kWp/yr. η συνολική αναμενόμενη ετήσια παραγωγή του σταθμού εκτιμάται σε 361.000 kWh/kWp/yr εξοικονομώντας ετήσια, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο ετήσιο κόστος 0,186 €/kWh της ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 67.146 €/yr για τα επόμενα 25 έτη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr