background img
banner
banner

«Μάστιγα» η ενδοοικογενειακή βία

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ – ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ…

Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα, με τους αριθμούς να προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους καταγράφηκαν 5.300 τέτοιες υποθέσεις και έγιναν περίπου 5.500 συλλήψεις. Το αντίστοιχο διάστημα το Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου δέχθηκε 28 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, ενώ έγιναν και 11 συλλήψεις.

Συνολικά, από την αρχή του έτους έως τώρα έχουν γίνει 34 καταγγελίες στην περιοχή για θέματα ενδοοικογενειακής βίας καθώς επίσης και 12 συλλήψεις. Πιο αναλυτικά, τον Ιανουάριο έγιναν 4 καταγγελίες, τον Φεβρουάριο 1, τον Μάρτιο 4 και 3 συλλήψεις, τον Απρίλιο υπήρξε αύξηση με 12 περιστατικά που καταγγέλθηκαν και 6 συλλήψεις, τον Μάρτιο 7 συμβάντα με 2 συλλήψεις και τον Ιούνιο (ως προχθές) 6 καταγγελίες με 1 συλλήψεις.

2024 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Ιανουάριος 4
Φεβρουάριος 1
Μάρτιος 4 3
Απρίλιος 12 6
Μάιος 7 2
Έως 22 Ιουνίου 6 1

Τον απείλησε με σφυρί για τα κληρονομικά

Μάλιστα, ένα από τα περιστατικά του μηνός Ιουνίου, σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 21 του μήνα στον Συνοικισμό. Δύο αδέλφια, μεσήλικες, διαπληκτίστηκαν για κληρονομικά- οικονομικά θέματα. Τότε ο ένας απείλησε τον άλλο με σφυρί και στη συνέχεια ετράπη σε φυγή. Ο δεύτερος προχώρησε σε καταγγελία και το συμβάν θεωρήθηκε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, με τον μεγάλο αδελφό να αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες ώρες.

Περισσότερα τα περιστατικά, αλλά επικρατεί φόβος…

Γενικότερα, η εκτίμηση των αξιωματικών της Αστυνομίας στην περιοχή είναι ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα πολύ συχνά τις γυναίκες, είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγγέλλονται, διότι σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα φοβούνται τους δράστες ή ακόμη και ντρέπονται τον περίγυρο λόγω της κλειστής κοινωνίας, πράγμα βεβαίως που είναι λάθος και οξύνει την κατάσταση. Παρόλα αυτά, κι ενώ σε έναν μήνα σε όλη τη χώρα, θύματα εγκατέστησαν 624 panic button, δεν τοποθετήθηκε κανένα στην Αιγιάλεια. Δεν υπάρχει δηλαδή εγκατεστημένο πρόγραμμα σε κινητό τηλέφωνο μέχρι στιγμής. Τονίζεται δε πως η περιοχή έχει μικρή έξαρση ενδοοικογενειακής βίας αλλά όχι μηδενική.

Επίσης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα βάσει νομοθεσίας, μόνο το 2% αυτών που βιαιοπραγούν στη σύζυγό τους, οδηγούνται στη φυλακή, γεγονός που πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε τα θύματα να προβούν σε καταγγελία ή μήνυση.

Ενισχύεται το νομικό «οπλοστάσιο»

Ωστόσο λόγω και των τελευταίων συμβάντων που «βομβάρδισαν» την επικαιρότητα, φαίνεται πως ενισχύεται το νομικό «οπλοστάσιο» για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι νέες σοβαρότατες αλλαγές που επέρχονται σύντομα στη νομοθεσία της χώρας αφορούν τόσο στην περαιτέρω προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας όσο και στην αυστηρή τιμωρία των δραστών, καθώς πλέον κανόνας θα είναι η προφυλάκιση αλλά και η πραγματική έκτιση των ποινών.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν συνολικά 13 διατάξεις, που θα ενισχύσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

Ποια είναι τα νέα μέτρα

Μεταξύ άλλων, τα νέα μέτρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας είναι: Επιβολή προσωρινής κράτησης: Κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας. Ηλεκτρονικό «βραχιολάκι»: Κατ΄ οίκον περιορισμός ή επιτήρηση. Έκτιση ποινής: Χωρίς αναστολή ή μετατροπή, Περιοριστικοί όροι: Προτού ασκηθεί δίωξη, Δυνατότητα καταγγελίας: Και από τρίτους.

Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων. Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο. Πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη δε περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.

Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ’ του Αστικού Κώδικα κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr