background img
banner
banner

Κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατά του νέου φορολογικού νόμου

ΣΤΟ ΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

Αίτηση ακύρωσης κατά της εφαρμοστικής πράξης του νέου φορολογικού νόμου κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεκαέξι Δικηγορικοί Σύλλογοι μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου καθώς επίσης η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. ΝΠΔΔ και φορείς είναι αντίθετοι στον τρόπο θεσμοθέτησης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες.

Μάλιστα, όπως μετέφερε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, έχουν ζητήσει συζητηθούν άμεσα οι αιτήσεις ακύρωσης από την Ολομέλεια, κάνοντας λόγο για «αγώνα αξιοπρέπειας και επιβίωσης».

Γιώρ. Μπέσκος: “Ληστρικός ο νέος φορολογικός νόμος”

΄΄Ο φορολογικός νόμος είναι ληστρικός γιατί ουσιαστικά οδηγεί σε έξοδο από το επάγγελμα όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς τα κριτήρια που θέτει τα τεκμαρτά, είναι δυσανάλογα και δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά εισοδήματα. Οδηγεί έτσι σε αδιέξοδο χιλιάδες συμπολίτες΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέσκος, προσθέτοντας: ΄΄Ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διάλογος, εξ αρχής, με τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και στα δικαστήρια και στην κοινωνία΄΄. Για άδικο νόμο κάνουν λόγο και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και εμπόρων εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως με αυτόν η κυβέρνηση ωθεί προς το κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις. Εκφράζουν δε τη βεβαιότητα πως το ΣτΕ θα κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο καθώς δεν μπορεί να υπάρξει μια χώρα χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην οικονομία της, υπενθυμίζοντας πως το 90% των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι οικογενειακές.

Ποιους λόγους ακυρώσεως αναφέρουν

Οι βασικοί λόγοι ακυρώσεως που προβάλλονται στις αιτήσεις είναι: 1. Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

2. Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Ζητούν ακύρωση… εδώ και τώρα

Αφού αναφέρονται στο έννομο συμφέρον που έχουν να προσβάλουν με αίτησης ακύρωσης διοικητική πράξη, τονίζουν ότι η προσβαλλόμενη κανονιστική απόφαση, η οποία ρυθμίζει τη διαδικασία και τα ειδικότερα θέματα της αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος των επαγγελματιών, επηρεάζει τα οικονομικά και επαγγελματικά τους συμφέροντα. Ζητούν έτσι να ακυρωθεί η υπ’ αριθ. Πρωτ. Α.1055/09.04.2024 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Καθορισμός της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας ελέγχου, καθώς και ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 (Α΄167)» (ΦΕΚ Β΄2284/17.04.2024).


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr