background img
banner
banner

Μέτρα περιορισμού στην «εστία»

ΘΑΝΑΤΩΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 

Με θανατώσεις -ήδη 1.000 και πλέον αιγοπρόβατα οδηγούνται με πρόωρο τέλος στην υγειονομική ταφή- στη Δυτική Ελλάδα και αύξηση στην «περίμετρο ασφαλείας» που περιλαμβάνει την απαγόρευση μετακίνησης 10 χιλιάδων ζώων στην ευρύτερη περιοχή όπου έχουνε τις πρώτες «εστίες» (Βαρθολομιό και Νεμούτα Ηλείας, Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας) η Περιφέρεια επιχειρεί να ελέγξει τη ζωονόσο της πανώλης. Όπως είναι γνωστό στη Δυτική Ελλάδα τρία πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουμε από την περασμένη εβδομάδα.

Όπως ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχε γράψει το Protionline.gr, υπήρχαν τρεις εστίες με ύποπτα δείγματα που εξετάζονταν σε τρεις φάρμες σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία στις οποίες με βάση την ιχνηλάτηση που έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχαν μεταφερθεί μικρά μηρυκαστικά από την Κορινθία. Η μεταφορά τους έγινε από την μονάδα στην Πελοπόννησο η οποία επιμολύνθηκε πρώτη από άρρωστα ζώα που έφτασαν από τη ζώνη της Θεσσαλίας -όπου πριν τα μέσα του Ιουλίου ξέσπασε η επιδημία της πανώλης- γι αυτό και εξ αρχής κρίθηκαν ύποπτα.

«Καθαρή» εξακολουθεί να παραμένει η Αχαΐα με την επαγρύπνηση να είναι πάντως  στο μέγιστο βαθμό στα Καλάβρυτα περιοχή η οποία γειτνιάζει με την μονάδα στον Φενεό η οποία μπήκε πρώτη σε καραντίνα με θανάτωση όλων των εκτρεφόμενων αιγοπροβάτων.

Πληροφορίες από δειγματοληπτικούς ελέγχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή της Αχαΐας ενώ οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που εκκρεμούν για αποτελέσματα αλλά και δείγματα που εκκρεμούν από την ιχνηλάτηση είναι ελάχιστοι.

Σύμφωνα με στελέχη της Περιφέρειας οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση μπορεί να «φρενάρει» μετά τα περιοριστικά μέτρα της απαγόρευσης μετακίνηση αιγοπροβάτων, η λήξη του συναγερμού όμως αναμένεται μετά τον 15αύγουστο.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr