background img
banner
banner

Με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης

ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ανεβάζει… ταχύτητες για το έργο της ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως η δημοτική αρχή, ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο απένταξης του. Στησυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε ομόφωνα η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η έγκριση 295.206 από δημοτικούς πόρους και συγκεκριμένα από τον προϋπολογισμό του 2025, ώστε να μην χαθεί το έργο.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, ΄΄μετά τη διάλυση της σύμβασης, η δεύτερη εταιρεία που είχε δώσει προσφορά 12%, δεν δέχθηκε να αναλάβει το έργο, επομένως αυτή τη στιγμή τρέχουμε τις διαδικασίες ώστε να υλοποιηθεί η ανάπλαση. Κι αυτό θα γίνει με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, για να έχουμε νομική δέσμευση ως το τέλος του 2024. Έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ για το πρώτο υποέργο που έχει να κάνει με την υπογειοποίηση των καλωδίων που δεν έχει εκτελεστεί και είναι σημαντικό που έχει υπογραφεί η σύμβαση γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να έχει απενταχθεί. Για να υλοποιήσουμε το έργο όμως έχουμε μία αύξηση, με τις αναθεωρήσεις των τιμών, καθώς το δεύτερο υποέργο μόνο κοστίζει 295.206 ευρώ.

Αυτά τα χρήματα εισηγούμαστε να καλυφθούν από δημοτικούς πόρους του προϋπολογισμού του 2025. Προχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια με την αρμόδια Διεύθυνση που ασχολείται με τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή πρόκειται να απενταχθούν πολλά έργα. Αν περιμένουμε να εξευρεθεί το ποσό από την Περιφέρεια, θα υπάρχει μία καθυστέρηση. Διότι σύμφωνα με νόμο του Ιουνίου που μας πέρασε, τα έργα που αφορούν το ΠΔΕ θα πρέπει να έχουν νομική δέσμευση μέχρι τέλος του 2024. Άρα αν περιμένουμε την Περιφέρεια να βρει τα χρήματα από διάφορες απεντάξεις θα πάμε κοντά στον χρόνο λήξης άρα υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου. Συνεπώς, για να εκτελεστεί το έργο θα διατεθούν 2.100.000 από το ΠΔΕ και τα υπόλοιπα 295.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους΄΄.

«Βολές» της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις

Έκπληξη και προβληματισμό συνάμα εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, επισημαίνοντας: ΄΄Ακούμε καλά; Λέτε ότι υπάρχει κίνδυνος απένταξης; Μετά από τόσα χρόνια που συνέχεια ασχολούμαστε μα αυτό; Ρωτάω συνέχεια και επισημαίνω ότι αργούμε ανησυχητικά. Τι άλλο θα μας βρει; Να προχωρήσετε τις διαδικασίες όσο μπορείτε παρακαλώ. Να έχετε στον νου σας ό,τι κάνετε να είναι νόμιμο γιατί δεν έχετε καλή σχέση με τη νομιμότητα στο παρελθόν. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός πως ό,τι έργο έχει ξεκινήσει στον δήμο ή είναι σε εξέλιξη ή έχει εμπλακεί στα δικαστήρια. Προσέξτε μήπως πάτε πάλι με λάθος τρόπο΄΄.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος, τόνισε: ΄΄Θα το ψηφίσουμε για να δώσουμε ένα σήμα ότι διευκολύνουμε τον δήμο, για να μην έχουμε περιπέτειες και προβλήματα. Η Μητροπόλεως έχει καθυστερήσει και από εκεί προέρχονται τα προβλήματα, οι διαδικασίες δεν έχουν «τρέξει» όπως προβλέπεται. Εδώ υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος ότι το υπουργείο συνολικά κάνει διαφοροποιήσεις και αλλαγές στο ΠΔΕ και στο εθνικό και στο χρηματοδοτούμενο της Ε.Ε. και εν προκειμένω δεν έχει ευθύνη ο δήμαρχος αλλά η κυβέρνηση΄΄.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Μπούνιας παρατήρησε πως ΄΄ο διαγωνισμός του έργου έγινε στο τέλος του 2021 και η υπογραφή της σύμβασης δύο χρόνια μετά. Γιατί; Η πολύπειρη δημοτική αρχή και ο δήμαρχος δεν πρέπει να πηγαίνουν πίσω από τις εξελίξεις αλλά μπροστά. Δεν είναι το φαραωνικό έργο, μιλάμε για κάποια μέτρα. Για να μην συρόμαστε πίσω από τις διαδικασίες θα πρέπει κάποια στιγμή να εκτελούνται όλα στην ώρα τους, για να μην πούμε και για την αποζημίωση που αξιώνει ο εργολάβος΄΄.

Η δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης Βάσω Ψυχράμη σημείωσε επί του θέματος: ΄΄Καθυστερήσαμε να φέρουμε τον εργολάβο να υπογράψει τη σύμβαση δύο χρόνια και τώρα πάμε σε διαπραγμάτευση για απευθείας ανάθεση. Δηλαδή παρακάμπτουμε τις δημοπρατήσεις. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Θα προχωρήσω όμως και σε μία διαπίστωση. Όταν εγώ υπηρετούσα την Τεχνική Υπηρεσία και ερχόταν η ώρα να γίνει ο Αναθεωρητικός Πίνακας, ποτέ επί θητείας μου δεν χρειάστηκε να αυξήσουμε τα χρήματα στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Επί θητείας σας συνεχώς αυξάνουμε΄΄.

Τι απάντησαν αντιδήμαρχος και δήμαρχος

΄΄Είμαστε τυχεροί που δεν είχε ξεκινήσει το έργο. Το ότι άφησε το έργο μία εταιρεία υγιής με έκπτωση 12% θα πρέπει να μας παραξενεύει΄΄, απάντησε ο κ. Χριστόπουλος ενώ ως προς τη διαπίστωση της κ. Ψυχράμη είπε πως αυξάνονται τα χρήματα στους Αναθεωρητικούς Πίνακες διότι τα τιμολόγια με τις τιμές των υλικών έχουν αλλάξει, τονίζοντας ακόμη πως όταν αλλάζει ο Αναθεωρητικός Πίνακας περνάει από το Τεχνικό Συμβούλιο.

΄΄Επειδή αφέθηκαν πολλά υπονοούμενα, πρέπει να πω πως όλα έχουν γίνει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι δε χρόνοι ήταν αυτοί που έπρεπε΄΄, σχολίασε τέλος ο δήμαρχος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr