background img
banner
banner

Στα… κάγκελα για τα μέτρα «ψίχουλα»

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΘ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση εκφράζουν εκπρόσωποι εργαζομένων και συνταξιούχων, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, έλειπαν οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Επιπλέον, δεν υπήρξε δέσμευση για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς εντός του 2024, που οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα τις έχουν απόλυτη ανάγκη για την αντιστάθμιση της απώλειας αγοραστικής δύναμης, που υπέστησαν την τελευταία τριετία, λόγω της ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.

Η κατάσταση δε επιδεινώνεται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την υψηλή φορολογία των μισθολογικών απολαβών, η οποία περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και επιβαρύνει περαιτέρω τα οικονομικά τους. Το ενεργειακό κόστος και η υπερφορολόγηση πλήττουν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και τη μεσαία τάξη, οι οποίοι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται διαρκώς, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για ουσιαστική ενεργειακή ελάφρυνση και φορολογική δικαιοσύνη.

Αιγιώτικη συμμετοχή στο συλλαλητήριο

Εκπροσώπηση στις κινητοποιήσεις στο περιθώριο της ΔΕΘ, είχε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου καθώς συμμετείχαν, ο πρόεδρος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο αντιπρόεδρος Σταύρος Λειβαδίτης, το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος Τύπου Νίκος Παπαγιαννόπουλος καθώς επίσης, η πρόεδρος Σταυρούλα Πιερράτου και πολλά μέλη από το Σωματείο Καθαριστριών Αιγιαλείας.

Μάλιστα, μεταφέροντας το κλίμα στo Protionline.gr ο κ. Γεωργόπουλος έκανε λόγο για μία πιο δυναμική κινητοποίηση μετά τα χρόνια της πανδημίας, βλέποντας το εργατικό κίνημα να… επανέρχεται. Κι αυτό βέβαια μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς εκδηλώνει την αγανάκτηση αλλά και αγωνιστική διάθεση του κόσμου.

΄΄Συμμετέχουμε κάθε χρόνο στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και φέτος η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων αφού πολύς κόσμος διαμαρτυρήθηκε για την κυβερνητική πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο και όχι τον εργαζόμενο, το επίπεδο ζωής του οποίου τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό αν αναλογιστούμε ότι τα κόστη των βασικών ειδών έχουν αυξηθεί 27%. Έτσι οι αυξήσεις… ψίχουλα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Τα τρόφιμα, η ενέργεια, η στέγαση, εκτοξεύονται΄΄, είπε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.

Παράλληλα, τοποθετήθηκε και για το θέμα της στέγασης, επισημαίνοντας: ΄΄Προξενεί εντύπωση που μετά την κατάργηση της Εργατικής Εστίας, δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση για την ανέγερση νέων στεγαστικών συγκροτημάτων, μολονότι οι ανάγκες είναι μεγάλες. Και στο Αίγιο έχουμε μεγάλα οικόπεδα που μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ, δηλαδή τη ΔΥΠΑ πλέον, όμως δεν έχει γίνει το παραμικρό. Είχαμε πραγματοποιήσει μία επίσκεψη στον διοικητή κ. Πρωτοψάλτη με τον πρώην βουλευτή Αχαΐας κ. Τσιγκρή και είχαμε ζητήσει την ανέγερση νέων συγκροτημάτων, λαμβάνοντας σχετικές διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα, όμως τίποτα. Δυστυχώς, η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι καλή. Οι πολίτες θέλουν το 18% του μισθού τους για να νοικιάσουν ένα σπίτι΄΄.

Π. Γεωργόπουλος: “Το «φτωχό καλάθι» δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες”

΄΄Πέρυσι έδωσε αύξηση στον κατώτερο μισθό όμως όταν δεν τιμαριθμοποιεί την κλίμακα μπορεί ο μισθωτός να πληρώσει περισσότερα από την αύξηση. Μιλάμε δηλαδή για μία κοροϊδία όπως συμβαίνει και με τον φόρο αλληλεγγύης στους συνταξιούχους. Εδώ και ένα χρόνο το θεωρούν άδικο και υπόσχονται ότι θα γίνει τιμαριθμοποίηση της κλίμακας…΄΄, είπε ακόμη ο κ. Γεωργόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Ήταν τόσο φτωχό το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τη μισθωτή εργασία και τους συνταξιούχους που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες΄΄.

Και κατέληξε μιλώντας για τις συμβάσεις εργασίας. ΄΄Θα πραγματοποιήσουμε με τη ΓΣΕΕ, πανελλαδική κινητοποίηση μέσα στον Νοέμβριο και θα καταγγείλουμε την κυβέρνηση για της συλλογικές και κλαδικές συμβάλεις που ενώ υπάρχει οδηγία και παρότρυνση της Ευρώπης για συμβάσεις που να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, μόνο το 25% καλύπτεται από κλαδικές συμβάσεις. Επιβάλλεται να εφαρμοστεί η οδηγία και να γίνει επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλη την Ελλάδα γιατί κάποιοι εργοδότες καλύπτονται από το δικό τους συνδικαλιστικό όργανο και απαλλάσσονται΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr