background img
banner
banner

Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ: “Δεν είμαστε… μυρμήγκια, εδώ και τώρα πραγματικές αυξήσεις!”

“Μετά τη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ που πήραμε μέρος στα συλλαλητήρια που πήγαν τα Ομοσπονδίες και τα Σωματεία μας, καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης να επιχειρεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους ξανά΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αριστείδης Παπασπυρόπουλος.

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις κάνουν λόγο για κοροϊδία και ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να αντιτάσσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων τους. Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) σημειώνει ότι με αυτές τις εξαγγελίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους και να τους εμφανίσει πάλι «ευνοημένους» από την πολιτική των δήθεν παροχών της…

‘’Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσαν τις περίφημες αυξήσεις των συντάξεων από το βήμα της δες σε ποσοστά από 2,2 τοις 100 έως 2,5 τοις 100 επιχειρώντας αφενός να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους αφετέρου να τους εμφανίσουν και πάλι ευνοημένους από την πολιτική των δήθεν παροχών της όταν την ίδια ώρα χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωναν στην Θεσσαλονίκη απορρίπτοντας τις αυξήσεις κοροϊδία και πετώντας την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους προσπαθούν να σπείρουν αυταπάτες και να παρουσιάσουν ευρωστία όχι μόνο στους συνταξιούχους αλλά και ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα της που υποφέρουν. Όμως, η αλήθεια, τονίζουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, είναι τελείως διαφορετική, καθώς:
«Οι λεγόμενες αυξήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από 2,2 έως 2,5% στη ΔΕΘ, είναι κάτω και από τον επίσημο τιμάριθμο και δεν θα δώσουν πάλι καμιά αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων, ενώ σε 700.000 συνταξιούχους που έχουν “προσωπική διαφορά”, με βάση τον Ν.4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστό ως νόμο Κατρούγκαλου, που κατά τ’ άλλα θα καταργούσε η ΝΔ, θα δοθεί εφάπαξ το επίδομα – κοροϊδία των 100 – 200 ευρώ αντί για τη 13η και 14η σύνταξή τους, που έχει για πολλά χρόνια περικοπεί από όλες τις κυβερνήσεις. Με την ισχύουσα επαίσχυντη εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), η επακόλουθη αύξηση που δημιουργείται, ανεβάζει λογιστικά το ποσό της σύνταξης και αλλάζει τα όρια παρακράτησης σε βάρος του συνταξιούχου. Έτσι αντί για αύξηση σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί μείωση στο τελικό ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης. Τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το ταμείο από την εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι στο ύψος των 18 δισεκατομμυρίων.

Την όποια αύξηση την «τρώει» ο φόρος

΄΄Η “αύξηση” μόνο των κύριων συντάξεων αντιστοιχεί στο ποσό – ψίχουλο των 17 – 20 ευρώ στη μέση κύρια σύνταξη των 817 ευρώ, δηλαδή των 0,56 ή 0,66 ευρώ τη μέρα! Ωστόσο όσες από τις πενιχρές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το ποσό 9.200 ευρώ τον χρόνο, το οποίο είναι αφορολόγητο, και με τις λεγόμενες αυξήσεις το υπερβούν, με την πενιχρή αύξηση που θα λάβουν, αμέσως θα φορολογηθούν και θα πληρώσουν περισσότερα από την αύξηση που θα λάβουν. Επομένως αν δεν γίνει φορολογική αναπροσαρμογή οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση αντί για αύξηση΄΄, παρατήρησε ο κ. Παπασπυρόπουλος ξεκαθαρίζοντας πως ΄΄η “αύξηση” σε όσους τελικά προκύψει, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας, που τσακίζει στην κυριολεξία τους συνταξιούχους. Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται είτε κάτω είτε στα όρια του επιπέδου φτώχειας και η κατάστασή τους θα χειροτερεύει συνεχώς. Μόνο οι υπέρογκες ανατιμήσεις δεκάδων φαρμάκων, άκρως αναγκαίων για την υγεία – περίθαλψή τους, ακόμα και μέχρι 448% οδηγεί στην απόγνωση τους συνταξιούχους΄΄.

Γι’ αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, ΄΄η λέξη “ψίχουλα” που χρησιμοποιούμε συνήθως για να χαρακτηρίσουμε τις εκάστοτε κυβερνητικές παροχές, είναι στην περίπτωση αυτή υπερβολική! Θα ταίριαζε αν είμαστε… μυρμήγκια… Αλλά δεν ήμασταν μυρμήγκια. Είμαστε άνθρωποι, οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου που έχουμε πληρώσει ό,τι όλες οι κυβερνήσεις μάς έχουν αφαιρέσει και σήμερα μετά από όλες τις περικοπές δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βασικές μας ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα, που έχουν οξύνει στο έπακρο οι αντεργατικές τους πολιτικές, και δεν πρόκειται να ανεχθούμε την ωμή περιφρόνηση της κατάστασής μας και της νοημοσύνης μας΄΄.

Οι συνταξιούχοι ζητούν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού, ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στην καταβαλλόμενη σύνταξη, επιστροφή των Δώρων, των επικουρικών και απόδοση όλων των αναδρομικών, κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, πλήρεις συντάξεις χηρείας, άμεση απόδοση, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους του 11μηνου 2015 – 2016, άμεσες προσλήψεις σε γιατρούς νοσηλευτικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας κ.ά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr