background img
banner
banner

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν με την συγχώνευση

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΦΟΔΣΑ) ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Ο ΝΕΚΤ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Την ομόθυμη και πλήρη αντίθεση τους στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναγκαστική συγχώνευση των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (Συ.Δι.Σ.Α.) Αχαΐας και Ηλείας μετέφεραν χθες το πρωί στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη αντιπροσωπεία δημάρχων και μελών του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας.

Η αντιπροσωπεία μετέφερε την ομόφωνη απόφαση και των 19 δημάρχων της περιφέρειας για την επιλεκτική εκ μέρους της κυβέρνησης συγχώνευση των φορέων σε έναν ενιαίο οργανισμό (ΦοΔΣΑ) στη Δυτική Ελλάδα.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος ενώ η συνάντηση έγινε στην Περιφέρεια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Αχαΐας παρέστη ο πρόεδρος και δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και από τον ΣΥΔΙΣΑ Ηλείας ο πρόεδρος και Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Συνόδευσε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ενώ εκ μέρους της Αιγιάλειας παρέστη ο Αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας Νίκος Καραΐσκος.

Η αντιπροσωπεία της Π.Ε.Δ. ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι, αν δεν αποσυρθεί, το σχέδιο θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και θα φέρει ένα μεγάλο πισωγύρισμα όσον αφορά στα έργα και στις δράσεις του σημερινού σχεδιασμού.

Θ. Παπαδόπουλος: «Η ενοποίηση θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα»

“Η ενοποίηση θα φέρει αυξήσεις ανταποδοτικών τελών. Ο Περιφερειακός σχεδιασμός σε έχει ήδη προχωρήσει πολύ, η Ηλεία έχει ήδη το δικό της εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και θέλει να κάνει δική της διαχείριση όπως γίνεται μέχρι σήμερα και ωφελείται ο πληθυσμός της.

Στην Αιτ/νια πρέπει να προχωρήσει ενοποίηση των ΦοΣΔΑ αλλά μόνο σε επίπεδο νομού ώστε να διαχειριστούν και εκεί τα δικά τους ζητήματα.

Η ενοποίηση θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα και με το κόστος λόγω της απόστασης που θα πρέπει να καλύπτεται” δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Φαρμάκης, συμφώνησε με τις ενστάσεις των Δημάρχων και σημείωσε ότι χωρίς την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση και την αναγκαία θεσμική υποστήριξη καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Οι δυο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, Περιφέρεια και Δήμοι, φάνηκε ότι συμπλέουν ως προς την αναγκαιότητα απόσυρσης του σχεδίου νόμου.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, μετά τη κινητοποίηση στην προγραμματίζει ήδη τις επόμενες κινήσεις της με παράσταση διαμαρτυρίας αυτή την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr