background img
banner
banner

Αυτό το κτίριο ποιος θα το κατεδαφίσει;

«ΜΠΑΛΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΠΑΛΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΙΓΙΟΥ

«Θολό» παραμένει το… τοπίο σχετικά με το ποιος θα αναλάβει να κατεδαφίσει κτίριο που έχει κριθεί ως επικίνδυνο στην οδό Ποσειδώνος στην παραλία Αιγίου. Πρόκειται για παλιά αποθήκη που βρίσκεται επί του παραλιακού μετώπου, βόρεια του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού και η οποία επρόκειτο να κατεδαφιστεί ώστε να ανεγερθεί στο σημείο το Εκθεσιακό Κέντρο Προβολής της Ιστορίας του Πολιτισμού και της Διατροφικής Αξίας της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας. Η πρόσφατη αλληλογραφία μεταξύ δήμου και περιφέρειας πάντως δείχνει πως η αρμοδιότητα της κατεδάφισης είναι… κάπου στη μέση.

Το αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Αιγιαλείας για άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου, πολύ περισσότερο διότι στον εν λόγω δρόμο παρατηρείται αυξημένη κίνηση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού πρόκειται για την κεντρική οδό προς την Αλυκή, μοιάζει απολύτως φυσιολογικό. Μάλιστα, με φωτογραφίες που εστάλησαν στις 9 Αυγούστου από τον δήμο στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, οι οποίες συνοδεύουν το σχετικό έγγραφο, είναι ηλίου φαεινότερον πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο κτίσμα κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα γραφόμενα «Όπως απεικονίζεται στις συνημμένες φωτογραφίες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος σε πεζούς και οχήματα».

Δεν έχουν κριθεί όλα επικίνδυνα

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παρουσιάζει επικινδυνότητα όλο το κτίσμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για παλαιά σταφιδαποθήκη συνολικού εμβαδού 989,30τ.μ., τμήμα της οποίας, εμβαδού 563,60τ.μ. είναι ιδιοκτησία της ΓΑΙΑΟΣΕ ενώ το συνεχόμενο τμήμα της εμβαδού 425,70τ.μ. ανήκει στην Περιφέρεια και παραχωρήθηκε στον δήμο. Το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου της ΠΔΕ είναι 1.539,96τ.μ. Επί αυτού, εκτός από την παλαιά σταφιδαποθήκη, υπάρχει και παλαιότερο κτίσμα συνολικού εμβαδού 864,14τ.μ. που είναι και το επικίνδυνο που πρέπει να κατεδαφιστεί.

Η απάντηση της Περιφέρειας

Η πρώτη κίνηση από πλευράς Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ήταν να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς το κτιρίου. Η απάντηση που έλαβε από το Τμήμα Προσόδων και Περιουσίας της Π.Δ.Ε. ήταν ότι ναι μεν η Περιφέρεια είναι ιδιοκτήτης του κτιρίου όμως με απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2022, έχει παραχωρηθεί στον δήμο Αιγιαλείας. Μάλιστα, όπως υπενθύμισε στον δήμο, η απόφαση παραχώρησης είχε ληφθεί με σκοπό ΄΄να κατεδαφιστεί το επικινδύνως ετοιμόρροπο κτίσμα, να αποκατασταθεί και να εκσυγχρονιστεί το κτίριο της παλαιάς σταφιδαποθήκης και του περιβάλλοντος χώρου της, για να επαναχρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει το ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ»΄΄. Επιπλέον, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας τονίζουν προς τον δήμο Αιγιαλείας ότι αναμένουν τις δικές του ενέργειες επί του θέματος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr