background img
banner
banner

Ομιλία της Χρ. Αλεξοπούλου στη Βουλή για τα ελληνικά προϊόντα

ΩΣ «ΠΛΕΓΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία της μοναδικότητας των ελληνικών προϊόντων, μίλησε η τ. Υφυπουργός Μεταφορών, Βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Εκπροσωπώντας την Αχαΐα, μια περιοχή με δυναμική αγροτική δραστηριότητα και πλούσια παραδοσιακά προϊόντα, υπερθεμάτισε την προωθούμενη ισχυροποίηση των διαδικασιών εποπτείας, με διοικητικά μέτρα και κυρώσεις, στα τρόφιμα και στα γεωργικά προϊόντα με «Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένους Παραδοσιακούς Ιδιότυπους», ώστε να μην παραπλανούνται οι καταναλωτές, στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, η κ. Αλεξοπούλου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να ενδυναμώσει συνολικά την αγροτική παραγωγή και την οικονομία, αφού όσοι παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται θα επωφεληθούν από το νέο περιβάλλον διαφάνειας και δικαιοσύνης στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό.
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία της επισήμανε ακόμη τα εξής: ΄΄Ως βουλευτής της Αχαΐας και ως εκπρόσωπος μιας περιοχής με μεγάλη αγροτική δραστηριότητα και με σημαντικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως, μεταξύ άλλων, η Κορινθιακή σταφίδα, τα κρασιά της Αιγιαλείας και της Πάτρα, η Τεντούρα και τα τυροκομικά προϊόντα της ορεινής Αχαΐας, αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σημασία της διασφάλισης των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ), καθώς υπάρχει άμεση σύνδεση με την ταυτότητα της χώρας μας.
Άλλωστε, ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας δεν βασίζεται μόνο στην ποσότητα, αλλά κυρίως στην ποιότητα όσων παράγουμε, στις εξαιρετικές παραδοσιακές ποικιλίες και τεχνικές που έχουν κληροδοτηθεί από γενιά σε γενιά και που αναγνωρίζονται παγκοσμίως”.

Να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία

“Το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει να θέσει ένα πιο αυστηρό και συνεκτικό πλαίσιο ελέγχου και κυρώσεων για την προστασία αυτών των προϊόντων, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει, επιπρόσθετα, ως εργαλείο εξαγωγικότητας και μάλιστα προστιθέμενης αξίας στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, την ώρα δηλαδή που ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά εντείνεται και η ανάγκη για την προστασία της ποιότητάς μας γίνεται πιο επιτακτική.

Πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες αποπειρών παραπλάνησης των καταναλωτών από περίεργες ονομασίες και συσκευασίες.
Με τα προωθούμενα μέτρα επιχειρείται να μπει ένα τέλος σε αυτή την ασυδοσία και να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που φέρουν τις συγκεκριμένες ονομασίες θα είναι γνήσια και θα σέβονται τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν τεθεί΄΄.

΄΄Επιπρόσθετα, πέρα από την προστασία των προϊόντων, το νομοσχέδιο επιδιώκει να ενισχύσει συνολικά την αγροτική παραγωγή. Ειδικά για την περιοχή της Αχαΐας, όπου οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας, προσφέρεται μια σημαντική ασπίδα προστασίας.

Οι αγρότες της περιοχής μας, που παράγουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, θα μπορούν να επωφεληθούν από ένα περιβάλλον ισονομίας στην αγορά, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την παρουσία τους στο εξωτερικό, αξιοποιώντας τις πιστοποιήσεις που φέρουν οι παραγωγές τους΄΄, σημείωσε ακόμη ζητώντας από όλους να προστατεύσουν τους παραγωγούς και να ενισχύσουν την οικονομία των τοπικών κοινοτήτων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr