background img
banner
banner

Με τέτοιους μαθητές υπάρχει ελπίδα…

ΔΥΝΑΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ ΑΙΓΙΟΥ

Ο κόσμος του Κρίστοφερ, ενός ιδιαίτερου αγοριού στο φάσμα του αυτισμού και το μυστήριο της δολοφονίας του σκύλου της γειτόνισσας, ζωντάνεψαν στη σκηνή του υπαίθριου θεάτρου «Γιώργος Παππάς» το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και κέρδισαν το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που, όρθιο, επευφημούσε τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης. Κι αυτοί δεν ήταν άλλοι, από τους μαθητές – μέλη της θεατρικής ομάδας του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου που παρέδωσαν… μαθήματα ανθρωπιάς και πολιτισμού. Άλλωστε, η μία έννοια δεν διαφέρει και πολύ από την άλλη…

Ένα έργο τρυφερό και ανθρώπινο, που δούλεψαν για πολλούς μήνες οι μαθητές καθοδηγούμενοι από τις εκπαιδευτικούς Βαρβάρα Βαγενά και Μαρία Φέκα, το οποίο ανοίγει ένα παράθυρο στο θέμα της διαφορετικότητας, φέρνοντας τους νέους ανθρώπους αντιμέτωπους με θέματα όπως η διαμόρφωση της προσωπικότητας, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η δυσκολία στην επικοινωνία και η μοναδικότητα του ατόμου. Μια συγκινητική ιστορία που προτρέπει να δούμε τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με ιδιαίτερες ικανότητες βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάρκ Χάντον, ένα μάθημα ζωής για εφήβους, μα και ενήλικες.

Το έργο επρόκειτο να παρουσιαστεί τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, όμως οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν και ανέβηκε την περασμένη Πέμπτη, παρουσία πλήθους κόσμου.

Άρτια παρουσίαση

Πρωταγωνιστής είναι ένας 15χρονος έφηβος, ο Κρίστοφερ που διαθέτει ένα ασυνήθιστο μυαλό και κάποιες ξεχωριστές ικανότητες.

Η ιστορία ξεκινάει ένα βράδυ στη γειτονιά του Κρίστοφερ σε ένα αγγλικό προάστιο, το Σουίντον, όταν ένα γεγονός τον οδηγεί στο πιο εκπληκτικό ταξίδι της ζωής του. Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας παράξενος νέος και το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα.

Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα, που οδηγούν στη χαμένη από καιρό μητέρα του. Καλείται τώρα να ξεδιαλύνει άλλα μυστήρια, αυτά του κόσμου των μεγάλων, πολύ πιο περίπλοκα από το απλό «Ποιος σκότωσε το σκύλο»…

Ένα εκπληκτικό σε σύλληψη μυθιστόρημα, που παρουσιάστηκε άρτια και ήρθε να ρίξει φως και στις πιο λεπτές εκφάνσεις του κόσμου γύρω μας.

Το έργο μέσα από την ιστορία του Κρίστοφερ, καταδεικνύει την μοναδικότητα και διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου θέτοντας ταυτόχρονα και άλλα ζητήματα, όπως την οικογένεια, το σχολείο, τα μαθηματικά, το έγκλημα, τον θάνατο, την αφοσίωση, την αλήθεια, το θάρρος, τα ταξίδια.

Η προσπάθεια των παιδιών του 2ου ΓΕΛ είχε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς είχε ελεύθερη είσοδο και ήταν αφιερωμένη στο ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Αιγίου. Γι’ αυτό υπήρχε στον χώρο η δυνατότητα συμβολικής προσφοράς στον οργανισμό.

Θερμές ευχαριστίες από το Ε.Κ.Α.ΜΕ.

Το Δ.Σ., τα παιδιά και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ε.Κ.Α.ΜΕ. σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν ευχαριστίες δημόσια προς τις εκπαιδευτικούς Βαρβάρα Βαγενά και Μαρία Φέκα, τους μαθητές του 2ου Λυκείου Αιγίου, καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν ώστε να πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα».

΄΄Πολύπλευρο όφελος είχε το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης αφού το περιεχόμενο ευαισθητοποιούσε σε θέματα διαφορετικότητας τόσο τους νέους ηθοποιούς, όσο και το κοινό που την παρακολούθησε. Επίσης, έγινε αφορμή να ενισχυθεί το ταμείο του Ε.Κ.Α.ΜΕ. από τις εισπράξεις με 518,90€.

Η πρωτοβουλία όλων αυτών των ανθρώπων ήταν συγκινητική και έδωσε δύναμη σε όλους τους ανθρώπους του Ε.Κ.Α.ΜΕ. γιατί νιώθουν ότι πολλαπλασιάζονται οι συμπαραστάτες τους.
Με νεολαία που αφουγκράζεται τις δυσκολίες του συνανθρώπου και ενεργοποιείται προκειμένου να βρει λύσεις, θα μπορέσουν κάποια στιγμή να πορευτούν ισότιμα όλα τα μέλη μιας κοινωνίας΄΄, αναφέρεται στην ευχαριστήρια ανακοίνωση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr