background img
banner
banner

«Η τράπεζα έκλεισε με άνωθεν εντολές»

ΦΛΩΡΑΤΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Γ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΓ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΧΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ

Επιχειρηματίες που θήτευσαν στα διοικητικά συμβούλια της πρώην Αχαϊκής Τράπεζας κατέθεσαν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου τις απολογίες τους αμυνόμενοι των ενεργειών τους στην περίοδο της κρίσης της πρώην συνεταιριστικής και αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Υποστήριξαν, έναντι πολύ επιβαρυντικών εκθέσεων από τον εκκαθαριστή και φορείς του οικονομικού εγκλήματος, πως όλες οι δανειοδοτήσεις που χορηγήθηκαν ήταν εξασφαλισμένες και πως ήταν… προειλημμένη η απόφαση να μπει το «λουκέτο» το 2012. Οι απολογίες ξεκίνησαν με τον πρώην πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αχαϊκής Τράπεζας, Ευάγγελο Φλωράτο για μιάμιση περίπου να αναλύει διεξοδικά πως λειτουργούσε τράπεζα στην τοπική οικονομία στηρίζοντας και τις μΜΕ.

«Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στην Τράπεζα…. Πήγαμε να βρούμε τον τότε Διοικητή της ΤτΕ Προβόπουλο, να του εξηγήσουμε και αυτός δεν εμφανιζόταν», είπε ο κ. Φλωράτος.
Στην αρχή της απολογίας του, ο κ. Φλωράτος ανέφερε πως η όλη υπόθεση ξεκίνησε από την εκκαθαρίστρια PQH, η οποία κράτησε μια επιφύλαξη για το εάν υπάρχει ζημία της Τράπεζας ή όχι και πως μέχρι και σήμερα δεκατέσσερα χρόνια μετά ούτε έχει τελειώσει η εκκαθάριση και ούτε γνωρίζει εάν εμμένει στην εκδοχή της όποιας ζημίας. “Το 2011 η Τράπεζα είχε κέρδη” είπε ακόμη και επανέλαβε πως δεν ζημιώθηκαν οι μεριδιούχοι.

Δεύτερος απολογήθηκε ο πρώην Β΄ Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων πως Δ.Σ. ενέκρινε τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπαλλήλων για τα δάνεια “και αν ήταν σωστά τα υπογράφαμε”.

Το πρώην μέλος του Δ.Σ. Ανδρέας Μανωλόπουλος υπογράμμισε πως “λειτουργούσε ως τοπική τράπεζα που προσφέρει υπηρεσίες στην κοινωνία με έντιμα πρόσωπα και επιχειρηματίες”.
Ο βιομήχανος Γιώργος Κεπενός που υπηρέτησε στο Δ.Σ. από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012 τόνισε πως μόνη ενασχόληση ήταν τότε “να ρυθμίσουμε τα δάνεια που είχαν πάρει οι πελάτες”.

Το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Αχαϊκής και επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργιόπουλος ανέφερε πως “τη μέρα της εκλογής μου δεν δώσαμε κανένα νέο δάνειο, μόνον κάναμε ρυθμίσεις στα υπάρχοντα” και εκτίμησε ότι “η τράπεζα έκλεισε με υπογραφή του Ευαγγ. Βενιζέλου”.

“Γνωρίζω ότι είχαν ληφθεί δύο δάνεια από την Αχαϊκή, για το ένα υπήρχαν εξασφαλίσεις του δημοσίου και προσωπικές εγγυήσεις και το άλλο εξυπηρετείται κανονικά μέχρι και σήμερα”, αναφέρει στην απολογία της η κόρη του προέδρου της Αχαϊκής, Μάρια Φλωράτου.

Τελευταίος απολογήθηκε ο Αβέρκιος Παπαδόπουλος, που ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας, ο οποίος δήλωσε πως «δεν υπάρχει ζημία της Τράπεζας, η οποία προσέφερε στην τοπική κοινωνία».

Το Δικαστήριο διέκοψε για τις 2 Οκτωβρίου οπότε θα κληθούν να απολογηθούν κι άλλοι από τους 87 συνολικά κατηγορούμενους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr