background img
banner
banner

Συνάντηση ιδιαίτερης σημασίας του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

ΤΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ «ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ»

Μία ιδιαίτερη στιγμή βίωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και μαζί του νοητά και όλο το ποίμνιό του, όταν την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα μεγάλης γιορτής για την Ορθοδοξία (Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων Της, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης), έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η συνάντηση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Σεπτός Ποιμενάρχης θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του πιστού λαού της επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να κατατάξει στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον μοναχό Χριστοφόρο Παναγιωτόπουλο, γνωστό ως Παπουλάκο.

Η ανακήρυξη του Παπουλάκου ως Αγίου αποτελεί μια σημαντική πνευματική και θρησκευτική στιγμή για την Εκκλησία της Ελλάδας, ιδιαίτερα για την περιοχή των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας. Ο Παπουλάκος, ο οποίος έζησε κατά τον 19ο αιώνα, υπήρξε ένας εμβληματικός μοναχός και πνευματικός ηγέτης, γνωστός για το ζήλο του στην υπεράσπιση της Ορθοδοξίας και την πνευματική του προσφορά. Η τοπική κοινωνία των Καλαβρύτων έχει ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον Άγιο, και η κατάταξή του στο Αγιολόγιο αναγνωρίζει επίσημα την αγιότητά του από την Εκκλησία.

Έκδηλη η πνευματική χαρά του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο σκοπός της επίσκεψης του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ήταν να διαβιβάσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο της ευχαριστίες του για την αγιοκατάταξη του Μοναχού Χριστοφόρου, του αποκαλούμενου Παπουλάκου και να του μεταφέρει τις θερμές ευχές και ευχαριστίες του προκατόχου του, Γέροντα Αμβροσίου αλλά και του συνόλου του κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως της Αιγιάλειας. Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος μετέφερε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την ευγνωμοσύνη του λαού των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας, αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της απόφασης. Ο Πατριάρχης από την πλευρά του εξέφρασε την πνευματική χαρά του για την αναγνώριση ενός ακόμη σημαντικού προσώπου στην ιστορία της Ορθοδοξίας, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της διατήρησης της πνευματικής κληρονομιάς και της πίστης.

Μιλώντας στο Protionline.gr, για τη συνάντηση αυτή, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε: ΄΄Μεταβίβασα στον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο τις ευχαριστίες των τοπικών φορέων της πόλεως, αλλά και της επαρχίας των Καλαβρύτων, του δημάρχου Θανάση Παπαδοπούλου, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αθανασίου Κανελλοπούλου και φυσικά όλου του λαού της ιστορικής πόλεως των Καλαβρύτων που κρατά ούτως ή άλλως, πολύ υψηλά και το θρησκευτικό φρόνημα και το αίσθημα της χριστιανικής πίστεως εδώ και πολλά χρόνια΄΄.

Να σημειωθεί ότι η καταγωγή του γέροντα Χριστοφόρου ήταν από το χωριό Άρμπουνας Καλαβρύτων, ενώ ο Σεβασμιώτατος μετέφερε και τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου του τοπικού συλλόγου κ. Ανδρέα Νασιόπουλου, που εκπροσωπεί τον σύλλογο που φέρει στο λογότυπό του το όνομα του γέροντα Αγίου πλέον Χριστοφόρου Παπουλάκου.

΄΄Ο Παναγιώτατος, μας μίλησε με θερμά λόγια για τον Παπουλάκο και ταυτόχρονα, μας ζήτησε να μεταφέρουμε τις πατρικές ευλογίες του στον κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αλλά και στους πιστούς. Ήταν τιμή για εμάς που μας έκανε αμέσως μετά το μεσημεριανό τραπέζι. Ο Πατριάρχης ήταν ιδιαίτερα φιλόξενος και αφού πήραμε την ευχή του, αναχωρήσαμε από το Πατριαρχείο γεμάτοι ικανοποίηση και χαρά για αυτή την ιδιαίτερη και πολύ ουσιαστική, όμορφη συνάντηση΄΄, σημείωσε ακόμη ο Σεπτός Ποιμενάρχης.

«Η επίσκεψη λογίζεται ως μία ακόμα ευλογημένη στιγμή της ιδιαίτερης σχέσης»

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας μαζί με την υπόλοιπη αποστολή της επίσκεψης, επέστρεψαν στο Αίγιο, νιώθοντας αγαλλίαση και χαρά, αφού, όπως είπε, ο Μητροπολίτης ΄΄η επίσκεψη λογίζεται ως μία ακόμα ευλογημένη στιγμή της ιδιαίτερης σχέσης που υπάρχει μεταξύ ημών΄΄. ΄΄Ήταν ένα πνευματικό δώρο ουσίας. η συνάντηση ενεκρίθη και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και επιπλέον, είχε τη συνευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου΄΄, πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας ότι η γιορτή του Αγίου, είναι στις 18 Ιανουαρίου και θα τελεστεί στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, που είναι και ο τόπος που άσκησε την μοναχική του ζωή και πορεύτηκε μέχρι να αγιοποιηθεί.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Σεπτός Ποιμενάρχης επισκέπτεται πολύ συχνά το Φανάρι, αφού μόλις πέρυσι (10 Ιουλίου του ‘23) είχε βρεθεί ξανά σε θρησκευτικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό εκείνη τη φορά να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Αγίας Ευθυμίας έπειτα από πρόσκληση του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος είχε τότε την ευκαιρία να ενημερώσει για την πορεία του φακέλου της αγιοποίησης αλλά και να παρακαλέσει τον ίδιο τον Πατριάρχη να μεριμνήσει όσο δύναται για την αγιοποίηση του γέροντα, κάτι που επιτεύχθηκε άμεσα, περίπου 13 μήνες μετά, ενισχύοντας την πίστη των ανθρώπων της Επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr