background img
banner
banner

Ομόφωνα κατά της συγχώνευσης…

ΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΔΣΑ ΑΧΑΪΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Οι 13 από τους 19 δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας βρέθηκαν την Πέμπτη στην Αθήνα στο Δ.Σ. της Κεντρικής ‘Ένωσης Δημάρχων Ελλάδος ΚΕΔΕ όπου είχε μπει ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη η συγχώνευση των ΦοΔΣΑ (σύνδεσμοι διαχείρισης απορριμμάτων) Αχαΐας, Ηλείας και Αιτ/νιας.

Η συγχώνευση υιοθετείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικά για τη Δυτική Ελλάδα και άλλες περιφέρειες, με τους δημάρχους της Ηλείας να αρνούνται εξ αρχής να δεχθούν να μεταφερθεί η διεύθυνση και διαχείριση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων(ΜΕΑ) της Ηλείαςσε νέο, περιφερειακό, φορέα με έδρα την Πάτρα.

Το σύνολο των Δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας αμφισβητεί τα λεγόμενα του υπουργείου για συνενώσεις που… επιβάλλονται ώστε να προχωρήσει κατά τόπους ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ),με έργα και δράσεις που καθυστερούν!

Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις

Στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε ο Xρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ήλίδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας. “Μελλοντικά όταν και οι Π.Ε.Αχαΐας και Αιτνίας φτάσουν στο ίδιο επίπεδο και έχουμε και οι τρειςνομοί μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, τότε μπορεί ο περιφερειακός σχεδιασμός τον οποίο εφαρμόζουμε σήμερα, να είναι διαφορετικός και να αναφέρει διαχείριση από ενιαίο σύνδεσμο που θα έχει δοκιμαστεί στο μεταξύ σε άλλες περιοχές…” σχολίασε ο δήμαρχος Ήλιδας που μετέφερε τις αποφάσεις της τελευταίας Γ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος και την ομόφωνη απόφαση των δημάρχων της περιφέρειας προκειμένου να μην προχωρήσει το σχέδιο νόμου.

“Και 19 δήμαρχοι, το δίκτυο των ΦοΔΣΑ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είπαμε ότι η συνένωση, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και καλούμε την ΚΕΔΕ να τοποθετηθεί” ανέφερε χαρακτηριστικά. Τις υπερεξουσίες και τον συγκεντρωτισμό που θέλει να επιβάλει το Υπουργείο “καυτηρίασε” ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο συγχώνευσης δεν έχει καμία στόχευση για τη βελτίωση των χαμηλών ποσοστών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων και την εγγύτητα σε επίπεδο διαχείρισης που εξασφαλίζει και χαμηλό κόστος για το δημότη.

Εκ μέρους του ΦοΔΣΑ Αχαΐας ο πρόεδρος και δήμαρχος Δυτική Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος υποστήριξε ότι η λογική της ενιαίας διαχείρισης δεν εγγυάται και την αποτελεσματικότητα της κίνησης αυτής της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε ότι πουθενά στην Ελλάδα η διαχείριση απορριμμάτωνδεν γίνεται ενιαία και ομογενοποιημένα, αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόνμε τα σκουπίδια σε Πύργο και Αιγιάλεια, υποστηρίζοντας ότιτα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και πρόοδος με το εργοστάσιο και την πρόοδο των έργων του ΠΕΣΔΑ στην περιοχή η οποία επιχειρείται να υποβαθμιστεί και ακυρωθεί. Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ ήταν ομόφωνο υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου ενώ η Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας εξετάζει και το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής κατά του σχεδίου.

Διαμαρτυρία για ΕΣΠΑ-Χιονοδρομικό

Στην παρέμβασή του την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδα Θανάσης Παπαδόπουλος ζήτησε την παρέμβαση και διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ για το τεράστιο πρόβλημα με το “πάγωμα” στις πληρωμές του ΕΣΠΑ σε δήμους και Περιφέρειες η οποία διαρκεί εδώ και 8 μήνες και έχει αποτέλεσμα να απειλούνται με εγκατάλειψη σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις δήμων αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μεταξύ αυτών φαίνεται ότι έχει “παγώσει” και το συνεχιζόμενο έργο της ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr