background img
banner
banner

Η φωτιά στο Γκραίκα έφτασε σε 50 μέτρα απόσταση από τα σπίτια…

ΤΕΘΗΚΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΒΕΣΤΙΚΗΣ – ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στην κοινότητα Γκραίκα Δ.Ε. Συμπολιτείας, καθώς τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε περί τις 2.00 το μεσημέρι της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στην είσοδο του χωριού. Σημαντική ήταν η συμβολή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, της Πολιτικής Προστασίας υπό τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Φιλιππάτο, της αντιδημαρχίας Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Κώστα Βούλγαρη, αλλά και των εθελοντών κατοίκων που ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν. Προς στιγμήν η φωτιά άρχισε να πλησιάζει τα πρώτα σπίτια, ωστόσο οι δυνάμεις καταστολής αποσόβησαν τον κίνδυνο.

Όπως περιέγραψε στο Protionline.gr η πρόεδρος της κοινότητας Αναστασία Παπαλεωνιδοπούλου, η φωτιά έγινε αμέσως αντιληπτή καθώς στο χωριό μεσημέρι Κυριακής βρισκόταν αρκετός κόσμος. Άρχισε να καίει από άγνωστους λόγους, σε δασική έκταση στην είσοδο του οικισμού. Η πρώτη δύναμη καταστολής, σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου, ήταν μία υδροφόρα που βρισκόταν ήδη στην περιοχή, γεμάτη νερό και χρησιμοποιήθηκε από κατοίκους. Ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενά της, καθοριστική η συμβολή αρχικά ώστε η φωτιά να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το παράδοξο είναι πως εκείνη την ώρα φυσούσε αρκετά στο σημείο, παρά το γεγονός ότι δεν επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες.

Σε πολύ σύντομο χρόνο βρέθηκαν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έξι οχήματα και 14 άνδρες ενώ στη συνέχεια συνολικά επιχείρησαν 45 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρου της 6ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα και από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της κοινότητας, ΄΄η φωτιά έφτασε σε απόσταση ακόμη και 50 μέτρων από το πρώτο σπίτι και ο κίνδυνος προς στιγμήν ήταν μεγάλος, ωστόσο όλα λειτούργησαν καλά. Θετικά λειτούργησε σε αυτό και ο δρόμος που είναι πλησίον του σημείου. Μέσα σε διάστημα δύο ωρών είχε τεθεί υπό έλεγχο΄΄.

Η εν λόγω πυρκαγιά ανέδειξε αφενός την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται τοπική αυτοδιοίκηση και πυροσβεστική, αφετέρου υπενθύμισε το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει και πως, μολονότι η θερμοκρασία έχει σημειώσει μια κάποια πτώση, η παρατεταμένη ξηρασία του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr