background img
banner
banner

«Πονοκέφαλος» για τους επαγγελματίες

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Αύξηση περίπου 5% ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας κατά τον καθορισμό του τέλος χρήσεων πεζοδρομιών, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2025. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής καθώς η αντιπολίτευση καταψήφισε κάθε είδους αύξηση, με πρώτη αυτή του 27% στα τέλη καθαριότητα και φωτισμού.

Η νέα αύξηση έρχεται να προβληματίσει καταστηματάρχες από τον χώρο της εστίασης που, συνυπολογίζοντας και τις αυξήσεις που ισχύουν στο τρέχον έτος, μιλούν για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα…

Αποφασίστηκε ο καθορισμός ετησίου τέλους δικαιώματος χρήσης πεζοδρομίου από εποχικούς παραγωγούς για διεξαγωγή υπαίθριου στάσιμου εμπορίου (ψήσιμο καλαμποκιών, κάστανων κ.λπ.) σε 60 € εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγιαλείας με παραχώρηση χρήσης θέσης αδείας. Σημειώνεται ότι η θέση έχει διαστάσεις 1,5μ. x 2,00μ. Έγινε ακόμη καθορισμός ειδικού προστίμου για έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης αφαιρεθέντων αντικειμένων λόγω αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου, ίσου με το ποσό των 3€ ανά τετραγωνικό μέτρο (του καταληφθέντος κοινοχρήστου χώρου), προσαυξημένο κατά το ποσό των 100€.

Δ.Ε. Αιγείρας

Τα τέλη διαφέρουν ανά Δημοτική Ενότητα αλλά και ανά τοποθεσία. Ειδικότερα, στη Δ.Ε. Αιγείρας, στην παραλιακή ζώνη, το τέλος τραπεζοκαθισμάτων το 21 ευρώ το τ.μ. γίνεται 22 ευρώ το τ.μ. και οι ξαπλώστρες από 6,50 ευρώ το τ.μ. γίνεται 7,00. Το τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων της κοινότητας Αιγείρας βορείως της Π.Ε.Ο. από 17,50 το τ.μ. αυξάνεται σε 18,50 ευρώ το τ.μ. και το τέλος κατάληψης νοτίως της Π.Ε.Ο. από 11,50 ευρώ το τ.μ. πηγαίνει στα 12,00 ευρώ. Τέλος το τέλος χρήσης στις κοινότητες Αμπελοκήπων, Βελλάς, Εξοχής, Μοναστηρίου, Οάσεως, Περιθωρίου, Σελιάνας, Συνεβρού και Χρυσανθίου από 6 ευρώ το τ.μ. γίνεται 6,50 ευρώ το τ.μ.

Δ.Ε. Αιγίου

Στη Δ.Σ. Αιγίου το τέλος κοινοχρήστων χώρων για καταστήματα που έχουν πρόσοψη και περικλείονται στις οδούς Τέμενης-Κανελλοπούλου-Ρ. Φεραίου-Π. Χαραλάμπους-Β. Κωνσταντίνου-Ανώνυμος-Γρηγορίου Ε-Δεξαμενής-Περιμετρική-Όριο σχεδίου πόλες-Μιαούλη- Ζωοδόχου Πηγής-Κανελλοπούλου- Τέμενης ισχύουν τα εξής: για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από 28,50 γίνεται 30 ευρώ το τ.μ. για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκατέρωθεν της οδού Μητροπόλεως από τη συμβολή της με την Κλ. Οικονόμου ως την Σολωμού από 34,50 γίνεται 36 ευρώ το τ.μ. Για την πλατεία Αγ. Λαύρας από 43 ευρώ το τ.μ. οι καταστηματάρχες θα πληρώνουν 45 ευρώ το τ.μ. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, στη Ζωοδόχου Πηγής και την πλατεία Μαχαίρα από 35,50 θα πληρώνουν 37,50 ευρώ το τ.μ. Στην πλατεία Σολιώτη, Αχαϊκής Συμπολιτείας, Δεξαμενής το τέλος από 21,50 γίνεται 22,50 ευρώ το τ.μ. Τα καταστήματα μη υγειονομικού ενδιαφέροντος που καταλαμβάνουν χώρους θα πληρώνουν από 17,50 ευρώ το τ.μ. 18,50 ευρώ το τ.μ.

Σε ό,τι αφορά το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων για καταστήματα εκτός της ζώνης που περιγράφεται παραπάνω και αφορά τις λοιπές περιοχές της κοινότητας Αιγίου, ισχύουν τα εξής: Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα 17,50 γίνονται 18,50 ευρώ το τ.μ. Για τα καταστήματα μη υγειονομικού ενδιαφέροντος τα 11,50 ευρώ γίνονται 12,00 ευρώ το τ.μ.

Ως προς το τέλος χρήσης κοινόχρηστων παραλιακών χώρων Δ.Ε. Αιγίου, ισχύουν τα εξής: Για τα τραπεζοκαθίσματα, τα 21 ευρώ το τ.μ. γίνονται 22 ευρώ το τ.μ., ξαπλώστρες από 6,50 ευρώ γίνεται 7,00 ευρώ. Στην πλατεία Εργ. Κατοικιών Αγ. Αθανασίου, το τέλος για πώληση προϊόντων από Ρωσοπόντιους τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της λαϊκής υπάρχει αύξηση ένα ευρώ δηλαδή από 20,50 σε 21,50 ευρώ όπως και για την πώληση από παραγωγούς – πωλητές φυτωρίων πουλερικών και αμνοεριφίων. Για τις κοινότητες Δ.Ε. Αιγίου, το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων σε Βαλιμίτικα, Τέμενη, Διγελιώτικα, Κουλούρα είναι από 11,50 ευρώ 12 ευρώ το τ.μ. Το τέλος για Δάφνες, Μαυρίκι, Μελίσσια, Κούμαρη, Κουνινά, Παρασκευή, Πτέρη, Σελινούντα και Χανζτή από 6 ευρώ 6,50 ευρώ το τ.μ. και οι λοιποί χώροι από 4 ευρώ το τ.μ. 4,50 ευρώ το τ.μ.

Δ.Ε. Ακράτας

Στη Δ.Ε. Ακράτας στους παραλιακούς χώρους, τα τραπεζοκαθίσματα από 21 ευρώ γίνονται 22 ευρώ το τ.μ., οι ξαπλώστρες από 6,50 γίνονται 7 ευρώ το τ.μ. Για τις κοινότητες Κραθίου και παραλίας Συλίβαινας το τέλος θεσπίζεται σε 18,50 ευρώ. Βορείως της Π.Ε.Ο. από 17,50 ευρώ μειώνεται στα 12 ευρώ το τ.μ. και νοτίως της Π.Ε.Ο. παραμένει στα 11,50 ευρώ. Στις κοινότητες Ακράτας, Ποροβίτσας, Αμπέλου, Βούτσιμου, Καλαμία, Παραλίας Πλατάνου, Πλατάνου από 11,50 ευρώ πηγαίνει στα 12 ευρώ, σε Αγ. Βαρβάρα, Βαλιμή, Ζαρούχλα, Μεσσορούγι, Περιστέρα από 6 ευρώ πηγαίνει 6,50 ευρώ το τ.μ., ενώ αυξήσει ψηφίστηκαν και για την πώληση αγροτικών προϊόντων, οι οποίες κυμαίνονται από 0,50 έως 1,50 ευρώ.

Δ.Ε. Διακοπτού

Στη Δ.Ε. Διακοπτού στην παραλία η κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων επιβαρύνεται με ένα ευρώ παραπάνω δηλαδή από 21 ευρώ το τ.μ. γίνεται 22 ευρώ και οι ξαπλώστρες από 6,50 γίνονται 7 ευρώ το τ.μ. Στους υπόλοιπους χώρους της κοινότητας Διακοπτού από 17,50 πηγαίνουν στα 18,50 ευρώ. Στις κοινότητες Ελαιώνα, Ελίκης, Ζαχλωριτίκων, Νικολεΐκων, Ριζομύμηλου, Ροδιάς και Τράπεζας η κατάληψη κοινοχρήστων χώρων γίνεται από 11,50 ευρώ σε 12 ευρώ το τ.μ. ενώ στις ίδιες τοποθεσίες το τέλος χρήσης πλατειών γίνεται από 14 ευρώ το τ.μ. 14,50. Σε Άνω Διακοπτό, Καθολικό, Κερύνεια, Μαμουσιά οι κοινόχρηστοι χώροι γίνονται από 6 ευρώ 6,50 ευρώ το τ.μ. και οι πλατείες από 7 γίνονται 7,50.

Δ.Ε. Ερινεού

Στη Δ.Ε. Ερινεού, για τους παραλιακούς χώρους, τα τραπεζοκαθίσματα γίνονται από 21 ευρώ, 22 ευρώ το τ.μ. οι ξαπλώστρες από 6,50 ευρώ 7 ευρώ το τ.μ., οι κοινόχρηστοι χώροι σε Ζήρια, Ν. Ερινεό, Καμάρες από 14 γίνονται 14,50 ευρώ το τ.μ. και οι κοινόχρηστοι χώροι σε Αρραβωνίτσα, Δαμακίνι και Σαλμενίκο από 8 ευρώ το τ.μ. γίνονται 8,50.

Δ.Ε. Συμπολιτείας

Στη Δ.Ε. Συμπολιτείας το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων στις κοινότητες Δημητρόπουλο, Νεραντζιές, Άλσος, Βερίνο, Κρήνη, Γκραίκα, Γρηγόρη, Λάκκα, Τούμπα, Μάγειρα, Μυρόβρυση και Δουκανέικα από 6 ευρώ γίνεται 6,50 ευρώ το τ.μ. στις κοινότητες Ροδοδάφνης, Αγ. Κωνσταντίνου, Σελιανιτίκων και Λόγγου, πεζοδρομίων εκατέρωθεν και νοτίως της Π.Ε.Ο. από 11,50 ευρώ το τ.μ. γίνεται 12 ευρώ το τ.μ. Το τέλος χρήσης πλατειών των κοινοτήτων Ροδοδάφνης, Αγ. Κωνσταντίνου Σελιανιτίκων και Λόγγου νοτίως της Π.Ε.Ο. από 14 γίνεται 14,50 ευρώ το τ.μ., το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων των κοινοτήτων Ροδοδάφνης, Σελιανιτίκων και Λόγγου, πεζοδρομίου βορειότερα της Π.Ε.Ο. έως και την παραλία από 17,50 γίνεται 18,50 ευρώ το τ.μ. Το τέλος χρήσης πλατειών των κοινοτήτων Ροδοδάφνης, Σελιανιτίκων και Λόγγου βορειότερα της Π.Ε.Ο. έως και την παραλία από 21,50 γίνεται 22,50 ευρώ το τ.μ. Το τέλος χρήσης κοινόχρηστων παραλιακών χώρων για τραπεζοκαθίσματα σε Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα και Λόγγο από 21 γίνεται 22 ευρώ το τ.μ. και το τέλος χρήσης κοινόχρηστων παραλιακών χώρων κοινότητας Ροδοδάφνης και Σελιανιτίκων και Λόγγου σε ό,τι αφορά τις ξαπλώστρες από 6,50 ευρώ αυξάνεται στα 7 ευρώ το τ.μ.

Τα τέλη των περιπτέρων

Τα τέλη για κατάληψη χώρων από περίπτερα κοινότητας Αιγίου που έχουν πρόσοψη και που περικλείονται από τις οδούς Τέμενης, Κανελλοπούλου, Ρ. Φεραίου, Π. Χαραλάμπους, Β. Κωνσταντίνου, ανώνυμο, Γρηγορίου Ε΄, Δεξαμενής, Περιμετρική, Σχέδιο Πόλης, Μιαούλη, Ζωοδόχου Πηγής, Κανελλοπούλου, Τέμενης από 120 ευρώ γίνεται 126 ευρώ, ενώ το τέλος για όλες τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου Αιγιαλείας από 80 πηγαίνει στα 84 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr