background img
banner
banner

Ανάσες με… δόσεις

ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ 36 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΣΠΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ‘ΕΠΑ 2021-2025’ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΜΕ ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΟΥ  

Καλά νέα για σημαντικά έργα στην Αχαΐα, τη συνέχιση των έργων για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου των Καλαβρύτων και των έργων αστικής ανάπλασης στο κέντρο της Πάτρας, μετά τη δέσμευση χρηματοδότησης που εξασφάλισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση.

Η συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου με θέμα την ομαλοποίηση πληρωμών σε ΕΣΠΑ και ΕΠΑ (ΠΔΕ) Δυτικής Ελλάδος. Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την “στάση πληρωμών” στο ΕΣΠΑ και όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται με κοινοτικούς πόρους που συμπαρέσυρε και το ΕΠΑ 2021-2025 όπου υπάρχουν και αρκετές γραφειοκρατικές δυσχέρειες. Αισιόδοξος για κομβικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες βρίσκονταν σε διαδικασία “παγώματος” είναι ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος.

“Μετά από πολλές παρεμβάσεις έχουμε τη δέσμευση και αισιοδοξούμε ότι αυτό θα γίνει άμεσα, για ένα ποσό της τάξης των 36 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν πολλά έργα που έχουν ‘παγώσει’ εξαιτίας της ύπαρξης πολλών ανεξόφλητων τιμολογίων. Υπάρχουν και έργα όπως η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων τα οποία προχωρούσαν από τους εργολάβους, με δικά τους έξοδα. Σε αυτά τα έργα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Τα χρήματα στις πληρωμές θα δοθούν ιεραρχικά αλλά και αναλογικά σε εργολάβους σε όλα τα ‘ανοικτά μέτωπα’, από τη Βόνιτσα έως και τον Πύργο και οδικά έργα – αποκαταστάσεις στην Αχαΐα” αναφέρει ο κ. Μπονάνος στο Protionlinr.gr.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, πρέπει να πιστωθούν 6,8 εκ. ευρώ, για να συνεχίσουν εργασίες στο Χιονοδρομικό για τον νέο αναβατήρα στη ‘Στύγα’, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Στην ανάπλαση της Κάτω Πόλης της Πάτρας η οφειλή είναι 4 εκατ. ευρώ ενώ ήδη συνεχίζεται με την πεζοδρόμηση του κέντρου, έργο που απειλειται με διακοπή.

«Η συνέχιση αυτών των έργων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής μας και η χρηματοδότηση εξασφαλίζει την ολοκλήρωσή τους. Οι συντονισμένες ενέργειες για την αποκατάσταση του ζητήματος με τα Ευρωπαϊκά κονδύλια δείχνει την προσήλωση της κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών για την απρόσκοπτη υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας” αναφέρει η βουλευτής Χρ. Αλεξοπούλου.

EΠΑ-Λιμάνι Αιγίου

Το πρόβλημα αποκαθίσταται αλλά μόνο… παροδικά καθώς ένα μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ 2021-2027 αφορά σε έργα μεταφερόμενα από το προηγούμενο Ε.Π. (ΕΣΠΑ 2014-2020). Τα έργα θα πρέπει να εξοφληθούν έως 31-12-2024.

Η Περιφέρεια έχει λάβει δεσμεύσεις για άλλα 15 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου ενώ, επιπρόσθετα, ζήτησε να γίνει συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΔΕ). Το αίτημα αφορά την χρηματοδότηση του ΕΠΑ με επιπλέον ποσό 20 εκατ. ευρώ.

“Εργολάβοι, εργαζόμενοι στα έργα και πολίτες-χρήστες; των έργων παίρνουν μια πρώτη βαθιά ‘ανάσα’, καθώς το διάστημα που πέρασε κύλησε σε συνθήκες αβεβαιότητας” συμπληρώνει ο κ. Μπονάνος.

Στα έργα του ΕΠΑ τα οποία αφορούν χρηματοδοτήσεις με κρατικούς πόρους, περιλαμβάνεται και η πληρωμή των απαλλοτριώσεων της σύνδεσης της Ολυμπίας οδού με το νέο λιμάνι του Αιγίου. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει “εκτοξευτεί” στα 9 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή απαλλοτριώσεων (υπολογίζονται στα 3 εκατ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα το “κρατήσει ζωντανό” καθώς τα τέλη του έτους θα πρέπει να εμφανίσει “κίνηση” στο ΕΠΑ 2021-2025. Με αυτό τον τρόπο θα “ανάσα ζωης” για να βρεθούν τα υπόλοιπα χρήματα για τη σύνδεση με το νέο λιμάνι και να προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την εκτέλεσή του.

Αποκαταστάσεις

Επόμενο μεγάλο “στοίχημα” για την Περιφέρεια είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι εκκρεμότητες με τις αποκαταστάσεις φυσικών καταστροφών όπου υπάρχουν απλήρωτες οφειλές σε εργολάβους ή ένταξη ήδη προγραμματισμένων παρεμβάσεων. “Στο Πρόγραμμα Φυσικές Καταστροφές η Περιφέρεια έχει κινηθεί εμπροσθοβαρώς προκαταβάλλοντας περί τα 8 εκατ. ευρώ από το ταμείο της για να γίνουν αναγκαίες πληρωμές. Θα πρέπει το ΥΠ.ΕΣ. να καταβάλει τα χρήματα ώστε να προχωρήσουμε και στα επόμενα αναγκαία έργα” αναφέρει ο κ. Μπονάνος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr