background img
banner
banner

Τα σενάρια και η πιθανή έκπτωση…

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ -ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΝΤΟΣ 15 ΗΜΕΡΩΝ, ΜΕ ΘΗΤΕΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2028  

Σε εξέλιξη, με κάθε διακριτικότητα σε σχέση με τις δύσκολες ώρες που περνά ο δήμαρχος στην ΜΕΘ αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του, φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα στο δήμο καθώς η υγεία του Δημήτρη Καλογερόπουλου ήταν εξ αρχής, ούτως ή άλλως, επιβαρυμένη και το έργο στο δήμο θα πρέπει να συνεχιστεί. Αρχής γενομένης βέβαια από την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας.

Τη Δευτέρα έγινε μια πρώτη άτυπη συνάντηση της ομάδας “Αιγιάλεια Τώρα” του Δημήτρη Καλογερόπουλου (με απουσίες) στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν οι εξελίξεις και συζητήθηκαν κυρίως διαδικαστικά ζητήματα. Όλοι συμφώνησαν ότι η εξέλιξη της υγείας του δημάρχου αποτελεί “κεραυνό εν αιθρία” ενώ αποφασίστηκε η ομάδα να συνομιλεί τακτικά και να επιλαμβάνεται θεμάτων που απαιτούν απόλυτη ομοφωνία.

Όσον αφορά την λειτουργία του δήμου, συζητήθηκαν και οι δύο εναλλακτικές, η παραμονή του δημάρχου εκτός καθηκόντων στην Εντατική αλλά και η περίπτωση πιθανής εκδημίας.
Αν δεν υπάρξει κάποια ενδιάμεση τραγική εξέλιξη για τον δήμαρχο, αποφασίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει κανονικά με τον αναπληρωτή Αντιδήμαρχο Γιώργο Αγγελόπουλο να εκτελεί χρέη δίπλα στην πρόεδρο Μαρία Γιδά και το λοιπό προεδρείο του σώματος. Τα περισσότερα θέματα είναι υπηρεσιακού χαρακτήρα άλλωστε. Το σημερινό καθεστώς της αναπλήρωσης του δημάρχου ισχύει μόνο στην περίπτωση προσωρινής απουσίας του από τα καθήκοντά του.

Εκλογή νέου δημάρχου από τους 17 της πλειοψηφίας

Σε περίπτωση εκδημίας, το βάρος πέφτει πλέον και στους 17 της παράταξης του (από τους 29 του νέου Δημοτικού Συμβουλίου) που είναι (αλφαβητικά) οι: Αγγελόπουλος Γεώργιος, Αγγελόπουλος Παναγιώτης, Αγγελοπούλου Μαρία, Ανδριόπουλος Παναγιώτης, Βασιλακοπούλου Καρτσωνάκη Διαμάντω, Βούλγαρης Κωνσταντίνος, Γιδά Μαρία, Ελευθεριώτης Δημήτρης, Ιατροπούλου Μαρία, Καραΐσκος Νικόλαος, Ντίνος Γεώργιος, Οικονόμου Ανδρέας, Σταυροπούλου Μαρία, Τσερεντζούλιας Χρήστος, Χριστόπουλος Βασίλειος , Φιλιππάτος Δημήτρης και Φραγκονικολόπουλος Γιώργος.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 69 του Νόμου 4555/2018 (“Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εμβάθυνση της Δημοκρατίας Ενίσχυση της Συμμετοχής Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α.”), αν η θέση του δημάρχου κενωθεί, για οποιονδήποτε λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτό που εκλέγει το νέο δήμαρχο, μεταξύ των συμβούλων που έχουν ήδη εκλεγεί.

Σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη του νόμου, το συμβούλιο συνεδριάζει εντός 15 ημερών από την κένωση της θέσης, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του.

Το 2019 όμως, με βάση τροποποιήσεις που επέφερε το άρθρο 4 παρ. 1 του Νόμου 4623/2019 (Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα), η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτιμήσεως.

Δηλαδή το Συμβούλιο θα πρέπει να κληθεί από τον Βασίλη Χριστόπουλο που είναι πρώτος σε σταυρούς προτίμησης με την παράταξη της πλειοψηφίας.

Με βάση την πρόβλεψη που υπάρχει και στους δύο νόμους, η εκλογή νέου δημάρχου γίνεται με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας και μόνο. Νέος δήμαρχος αναδεικνύεται ο σύμβουλος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του Συμβουλίου. Αν δεν αναδειχθεί δήμαρχος, από την ομάδα της πλειοψηφίας με την πρώτη, διενεργείται εν συνεχεία δεύτερη ψηφοφορία, πάλι με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 9 στους 17. Αν πάλι δεν έχουμε πλειοψηφία γίνεται και τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία δήμαρχος εκλέγεται ο σύμβουλος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των συμβούλων που ισοψήφησαν.

Μέχρι να εκλεγεί νέος δήμαρχος, σε περίπτωση εκδημίας, αποχώρησης ή οριστικής έκπτωσης, τα καθήκοντα εκτελεί, ο σύμβουλος του συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους. Δηλαδή ο Βασίλης Χριστόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr