background img
banner
banner

Αλλάζει το σκηνικό με τα περίπτερα

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

Από την εποχή που τα περίπτερα θεωρούνταν μία καλή οικογενειακή επιχείρηση με καθαρό κέρδος, που αποτελούσαν τόπο συνάντησης και σημείο καθημερινής συναλλαγής μέχρι σήμερα, σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά.

Αυτό μαρτυρούν και οι ανακατατάξεις που παρατηρούνται στην Αιγιάλεια όπου ο αριθμός των ενεργών περιπτέρων έχει μειωθεί αισθητά, ενώ το τελευταίο διάστημα κάποιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, κρίνοντάς το μη κερδοφόρο.

Εκλογές σήμερα στην Ένωση

Σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία, στην Ένωση Καπνοπωλών-Περιπτερούχων-Παντοπωλείων Αιγιαλείας που από τη σύστασή της ως σήμερα δίνει πραγματικές «μάχες» για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της. Σημειωτέον ότι οι περιπτερούχοι κατέρχονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ανέρχονται σε περίπου 35 άτομα και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο Αίγιο, από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ.

Έχουν διαφορές οικονομικής φύσεως

Μιλώντας στο Protionline.gr, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Τσινάκης, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου του, που έχουν αναγκάσει πολλούς να πάψουν να ασχολούνται. ΄΄Υπάρχουν παντοπωλεία που έκλεισαν, καθώς και περίπτερα που τα αφήνουν οι ενοικιαστές για λόγους οικονομικής φύσεως. Δηλαδή είτε γιατί έληξαν τα συμβόλαιά τους, είτε γιατί συνταξιοδοτήθηκαν κ.ά. Είναι βέβαιο πως εάν οι τζίροι ήταν καλύτεροι τότε δεν θα αναγκάζονταν κάποιοι να αφήσουν το επάγγελμα. Όμως είναι τόσα τα έξοδα λειτουργίας ενός περιπτέρου και εντελώς δυσανάλογα με το καθαρό κέρδος, που σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνονται ασύμφορα΄΄, τόνισε ο κ. Τσινάκης.

Σημειώνεται ότι τα περίπτερα που είτε βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο ως προς τη λειτουργία τους, είτε παύουν να λειτουργούν, είναι στη συμβολή των οδών Μελετοπούλων και Μητροπόλεως, στον κόμβο Ρήγα Φεραίου και Αιγιαλέως καθώς και στην οδό Στράβωνος στο Παγοποιείο.

Καλός ο Αύγουστος – Κομβικός και καθοριστικός ο Οκτώβριος

Ως προς την κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης Περιπτερούχων επισήμανε: ΄΄Ο μήνας Αύγουστος ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και λίγο πιο πάνω στους τζίρους στα περισσότερα περίπτερα και καπνοπωλεία της περιοχής. Σαφώς ο Σεπτέμβριος ήταν πολύ χειρότερος, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, αφού είναι ο μήνας που οι οικογένειες έχουν έξοδα με το άνοιγμα σχολείων, φροντιστηρίων κ.ο.κ. Ο Οκτώβριος που ξεκίνησε χθες θα είναι ένας καθοριστικός μήνας και σε κάθε περίπτωση θεωρείται κομβικός. Και για το πόσα περίπτερα θα απομείνουν σε λειτουργία αλλά και ως ενδεικτικός του τι θα ακολουθήσει τον χειμώνα. Όμως όσο προχωράμε προς τον χειμώνα τόσο μειώνεται η κίνηση και πέφτουν οι τζίροι. Δεδομένων των λειτουργικών εξόδων που διαρκώς αυξάνονται, είναι αβέβαιο το μέλλον του κλάδου μας΄΄.

«Τονωτική ένεση» μόνο όταν «πέφτουν» οι συντάξεις

Ο κ. Τσινάκης παρατήρησε και κάτι άλλο που δημιουργεί ίσως ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό. Όπως είπε, ΄΄τα περίπτερα «ζουν» από τα έσοδα των πέντε τελευταίων ημερών του μήνα.
Ο πληθυσμός της Αιγιάλειας είναι τόσο γερασμένος που η αγορά κινείται επί το πλείστον από τους συνταξιούχους. Έτσι και η δική μας κίνηση αυξάνεται αισθητά όταν χορηγηθούν οι συντάξεις. Τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, δυστυχώς υπάρχουν περίπτερα που φυτοζωούν΄΄.

Ως παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι μπορεί τις τελευταίες ημέρες του μήνα τα έσοδα ενός περιπτέρου να είναι διπλάσια από τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας όμως ότι αυτές οι μικρές «εκρήξεις» δεν φτάνουν για να καλυφθούν τα τεράστια έξοδα. Σημείωσε τέλος πως μόνο με το «καλημέρα» για την εφορία ένα περίπτερο πρέπει να διαθέτει 9,50 ευρώ την ημέρα.

΄΄Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Δουλεύουμε όλη την ημέρα για να αποδίδουμε μεγάλο μέρος του κέρδους μας στο κράτος. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος των περιπτερούχων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr