background img
banner
banner

Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της φωτιάς

ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ… ΦΥΛΑΓΑΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς συνέχιζαν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, μέχρι χθες βράδυ. Ο κίνδυνος να «περάσει» η φωτιά στην Αιγιάλεια φαίνεται πως αποσοβίστηκε χάρη στον συντονισμό πυροσβεστικής – πολιτικής προστασίας και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντικών ομάδων και κατοίκων.

Ήταν ένας δύσκολος αγώνας που έβγαλε τους Αιγιαλείς της «πρώτης γραμμής» νικητές, αλλά και θλιμμένους παρακολουθώντας από τόσο κοντά τους «γείτονες» της Κορινθίας να μετρούν αβάσταχτες απώλειες.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική στις 10.00 χθες το βράδυ δεν υπήρχε κανένα ενεργό μέτωπο φωτιάς με τις διάσπαρτες εστίες να εντοπίζονται σε Ευρωστίνα. Ξανθοχώρι, Σοφιανά, Κουμαριά Ριζενών, Χελυδόρεο, Άνω Πιτσά Κορινθίας και να απομακρύνονται από την Αιγιάλεια που εξακολουθούσε όμως μέσω των κατοίκων να… φυλάττει Θερμοπύλες.
Μάλιστα, οι εστίες παρέμεναν σε δύσβατα σημεία και η ένταση των ανέμων ήταν πολύ χαμηλή, εντάσεως 2-3 μποφόρ, δημιουργώντας έτσι την πεποίθηση ότι σήμερα Τετάρτη ο πύρινος εφιάλτης θα τελειώσει.

Η κατάσταση το απόγευμα

Λίγη ώρα πριν, το απόγευμα, υπήρχε ένα μέτωπο από Σοφιανά- Ξανθοχώρι- Φικούλαζο, που κινείτο ανατολικά προς Ρέθι -Δένδρο -Πελλήνη, με την βοήθεια του ανέμου. Ο άνεμος δεν ήταν ισχυρός αλλά η φωτιά βοηθούσε στην αύξηση της έντασής του. Το δεύτερο μέτωπο ήταν από Σοφιανά προς Γελήνι, στα Σπαρτινέικα με κίνδυνο αν ξεφύγει θα φτάσει στο πυκνό δάσος Καρυάς και Τρικάλων και το άλλο μέτωπο από Πύργο προς Ζάχολη που απειλούσε την Αιγιάλεια. Επίσης υπήρχαν αναζωπυρώσεις και εκατοντάδες μικρές εστίες σε όλο το πέρασμα της φωτιάς.

Τα εύσημα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους προέδρους από την αντιδήμαρχο Μ. Σταυροπούλου

΄΄Έχουμε καταφέρει με πολύ συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο να περιορίσουμε κάθε πιθανότητα, η μεγάλη φωτιά που μαίνεται και απειλεί, να πλησιάσει και να έρθει προς τον δήμο μας. Και αυτό, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Και στον απλό κόσμο, τους κατοίκους των χωριών που έχουν κινητοποιηθεί εξαιρετικά και δυναμικά, και στις ομάδες των εθελοντών που οργώνουν κυριολεκτικά με περιπολίες την ευρύτερη περιοχή, αλλά φυσικά και στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια, όλες αυτές τις ώρες τα τελευταία δύο 24ωρα΄΄, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης στο Protionline.gr η αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου.

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και, τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες, δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος να περάσει η φωτιά σε δικά μας σημεία. Καταβάλλεται μία πολύ έντονη προσπάθεια, ένας δυναμικός συντονισμός και θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση, ώστε να μην υπάρξει κανένα ενδεχόμενο απειλής για τον δήμο Αιγιάλειας΄΄. ΄΄Η κατάσταση στις γειτονικές περιοχές του δήμου, δυστυχώς είναι πολύ οδυνηρή και σαφώς είμαστε στο πλευρό των κατοίκων, εύχομαι να σταματήσει άμεσα αυτή η τεράστια καταστροφή…΄΄, κατέληξε η αντιδήμαρχος, η οποία τόσο τη Δευτέρα όσο και χθες βρισκόταν στις επικίνδυνες περιοχές στα όρια της Αχαΐας με τη φλεγόμενη Κορινθία, διαπιστώνοντας από κοντά την κατάσταση που επικρατεί, βρισκόμενη και στην Αρχαία Αιγείρα και στην περιοχή της Βλοβοκάς, αλλά στην ευρύτερη περιοχή του Μοναστηρίου και των όμορων χωριών και οικισμών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr