background img
banner
banner

Κοινή διεκδίκηση συνέχισης των ερευνών για την Αρχαία Ελίκη

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Να διεκδικήσει μέσα από τις απαραίτητες ενέργειες και συνεργασίες με την ερευνητική ομάδα, την απρόσκοπτη συνέχιση των ανασκαφών και την ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας στην προχθεσινή συνεδρίασή του, υιοθετώντας το αίτημα των τεσσάρων προέδρων των κοινοτήτων Ελίκης, Κερύνειας, Ριζομύλου και Νικολεΐκων. Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν η διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος για την Αρχαία Ελίκη, πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, Ντόρα Κατσωνοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους εδώ και έντεκα χρόνια έχουν «παγώσει» οι ανασκαφές, ζητώντας από τον δήμο να παρέμβει, κάτι που αποτελεί βούληση και του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Δύο… βήματα

Στην ουσία το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει τη διακοπή των ανασκαφών για έντεκα συνεχή χρόνια και επισημαίνει το πόσο έχει πληγεί η ευρύτερη περιοχή σε οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο. Επίσης, ο δήμος Αιγιάλειας σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα, πρόκειται να συνδιοργανώσουν μία ειδική Ημερίδα που σκοπό θα έχει την ευρεία και πλατιά ενημέρωση του κοινού πάνω σε αυτό το ζήτημα.

΄΄Η ενημέρωση που έγινε ήταν σε βάθος και αυτό που στα σίγουρα κατανόησαν όλοι όσοι παρακολούθησαν το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν ότι τα ζητήματα της Αρχαίας Ελίκης και της ανασκαφής της, είναι καίρια και μεγάλης σημασίας. Όλοι κατάλαβαν τι δουλειά γίνεται και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ψηφίστηκε ομόφωνα να υποστηριχθεί η συνέχιση των εργασιών. Το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση και αυτό που πρέπει να επισημανθεί περισσότερο, είναι ότι το θέμα εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο για περαιτέρω συζήτηση, έπειτα από την πρωτοβουλία του ίδιου του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, κάτι που οφείλουμε να επισημάνουμε και να επικροτήσουμε΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr η κ. Κατσωνοπούλου, αναφερόμενη με θετικά λόγια τόσο στην τοποθέτηση του Χρήστου Γούτου επί του θέματος όσο και της Βάσως Ψυχράμη, η οποία, μιλώντας για το θέμα των ανεμογεννητριών, παραλλήλισε την προσφορά του Βασίλη Κωστάρα για το περιβάλλον με αυτή της κ. Κατσωνοπούλου στην ιστορική έρευνα και τον πολιτισμό, σημειώνοντας ότι αγωνίζονται για πολύ σημαντικά θέματα της κοινωνίας και της ανάπτυξης του τόπου.

΄΄Το ζητούμενο είναι η συμμόρφωση με τη νομιμότητα΄΄

Στην τοποθέτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο, η κ. Κατσωνοπούλου έκανε μία αναφορά στο πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση με τη συνέχιση των ερευνών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: ΄΄Δυστυχώς οι ανασκαφές εκκρεμούν τα τελευταία έντεκα χρόνια. Και λέω δυστυχώς γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έντεκα χρόνια μη συνέχισης των ανασκαφών σημαίνει όχι μόνο αρνητική εξέλιξη για την επιστημονική έρευνα αλλά και για όλη την Αιγιάλεια. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μία επιτυχημένη ανασκαφή είναι σε εκκρεμότητα τόσα χρόνια και ουδεμία συμμόρφωση έχει υπάρξει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, παρά το ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει διενεργήσει τρεις ελέγχους για τη νομιμότητα των πράξεων. Και οι τρεις έλεγχοι, που είναι άκρως αποκαλυπτικοί, αναφέρουν ότι η μη συνέχιση των ανασκαφών δεν στηρίζεται στη νομιμότητα. Έχουμε καταλήξει πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο δημόσιο ισχύει μία νοοτροπία πολύ συντεχνιακή η οποία έχει και μεγάλη δύναμη για να μπορεί να λειτουργεί παρά τους νόμους και να μένει και ατιμώρητη. Σημειωτέον ότι ο λόγος μη συνέχισης των ερευνών δεν είναι οικονομικός αφού το υπουργείο ούτε έχει διαθέσει χρήματα ούτε ζητάμε κάτι τέτοιο΄΄.

Χρ. Γούτος: «Ίσως δεν έχουμε δώσει στο θέμα τη σημασία που θα έπρεπε»

Ο κ. Γούτος συνεχάρη την κ. Κατσωνοπούλου για τη δύναμη, την υπομονή και τον αγώνα που κάνει για την Αρχαία Ελίκη και σημείωσε: ΄΄Είμαι πεπεισμένος ότι η ανακάλυψη της Αρχαίας Ελίκης θα μπορούσε να είναι από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη χώρα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον δήμο Αιγιαλείας, αφού θα σήμαινε μία τεράστια ώθηση. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς ως δήμος να πιέσουμε το υπουργείο Πολιτισμού να «ξεκολλήσει» τις διαδικασίες ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες. Ίσως δεν έχουμε δώσει στο θέμα τη σημασία που θα έπρεπε. Πρέπει να το δούμε σαν δήμος πολύ πιο οργανωμένα και να κάνουμε από κοινού μία προσπάθεια, σε όποιο επίπεδο μπορούμε ώστε να μπορέσουμε να ωθήσουμε έτσι τα πράγματα για την επανεκκίνηση των ερευνών΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr