background img
banner
banner

Δήμος – εκπαιδευτικά σωματεία μαζί στις διεκδικήσεις για τα σχολεία

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το θέμα της κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των σχολείων του δήμου απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, κατόπιν κειμένου που κατέθεσαν προς ψήφιση, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας και η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας. Οι ελλείψεις ήρθαν για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο, λόγω της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών και της Δ.Ε.Π., με το σώμα να αποδέχεται ομόφωνα, ο δήμος να συνταχθεί με τα εκπαιδευτικά σωματεία και τους γονείς, ώστε να διεκδικήσει αύξηση χρηματοδοτήσεων και κονδύλια για νέα σχολεία.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐα Δώρα Μαστραπά, αναφέροντας πως το έργο των Σχολικών Επιτροπών είχε καλά αποτελέσματα, επισημαίνοντας πως εκτός από τις Σ.Ε. καταργήθηκαν και οι στοιχειώδεις επιχορηγήσεις στον τομέα της παιδείας αλλά και ο έλεγχος που μπορούσε στοιχειωδώς να ασκήσει η ίδια η κοινωνία, με τη συμμετοχή διαφόρων θεσμών.

Δ. Μαστραπά: ΄΄Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, έχει καταδικάσει τα σχολεία σε αδυναμία λειτουργίας΄΄

΄΄Ο συγκεκριμένος νόμος, μας έχει καταδικάσει κυριολεκτικά σε αδυναμία λειτουργίας. Με την ψήφιση αυτού του νόμου τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν για τον δικό μας δήμο. Συζητήσαμε με τον κ. Ελευθεριώτη και καταλήξαμε στο ότι το πρόβλημα ξεκινά από την αλλαγή της νομοθεσίας και για αυτό και προωθούμε αυτό το ψήφισμα, ώστε να κινητοποιηθούν όλοι, εδώ και τώρα, για να αλλάξουν τα πράγματα. Ο δήμος είναι υποστελεχωμένος, αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Ελπίζουμε στην καλή θέληση όλων αλλά και τη συμπόρευση, ώστε να μπορέσουμε ο κοινός μας στόχος να γίνει “όφελος σιγουριάς” στην μαθητική κοινότητα και στα παιδιά μας΄΄, τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ έκανε αναφορά και στις ειδικές ανάγκες που έχουν το ΕΠΑΛ και το Εργαστηριακό Κέντρο Αιγίου.

Αθ. Σκανδάμη: ΄΄Να ενισχυθεί το μοντέλο διαχείρισης του κάθε σχολείου΄΄

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνά Σκανδάμη είπε πως η κατάργηση των Επιτροπών έχει “στοιχίσει” σε όλες τις βαθμίδες και ότι είναι πολύ λίγες αυτές οι μονάδες που λειτουργούν με θετικό γνώμονα, ακολουθώντας αυτόν τον νέο νόμο. ΄΄Προσωπικά θέλω να δώσω τα εύσημα στον αντιδήμαρχο κ. Ελευθεριώτη, για την δραστικότητα και την αποτελεσματικότητα που κινείται για να προασπίσει τα σχολεία της περιοχής μας. Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να περάσει αυτό που προτείνουμε και να ενισχύσει το μοντέλο διαχείρισης της εκάστοτε σχολικής μονάδας, αφού μέσω του διευθυντή της όπου έχει την αμεσότητα και τον τρόπο να επιλύει τα προβλήματα, είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση που μπορούμε να επιτύχουμε. Κάναμε αυτό το κοινό ψήφισμα ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο και το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την κατανόηση΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πιο ευέλικτη διαδικασία από το νέο έτος υποσχέθηκε ο Δημ. Ελευθεριώτης

Στο πρόβλημα που έχει προκύψει αλλά και στις προσπάθειες της αντιδημαρχίας Παιδείας να βρεθεί ο τρόπος που θα καλύπτονται άμεσα οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ελευθεριώτης.

΄΄Προσπαθούμε ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή, να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο Παιδείας, κοινωνίας, εργασίας και τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο τρόπος που μπορούμε να το επιτύχουμε είναι οι κοινές δράσεις, και αυτό χτίζεται κομμάτι – κομμάτι στην καθημερινότητα. Από τον Νοέμβριο του ‘23 μέχρι και σήμερα, είχαμε στηλιτεύσει την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Ξέραμε ότι το μοντέλο που θα προτείνουν δεν θα αποδίδει, διότι πολύ απλά η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι η γραφειοκρατία λειτουργεί πιλοτικά και πάντα μέσα από διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες και προβληματικές΄΄. Στη συνέχεια μίλησε για τις παγίες των 500 ευρώ για κάθε σχολείο λέγοντας πως «για κάποια σχολεία, αυτά τα χρήματα δεν είναι παρά μία…. ασπιρίνη για θεραπεία στον καρκίνο». ΄΄Το μοντέλο των Σχολικών Επιτροπών δεν έχει αποτύχει. Επιτελούσαν πολύ καλά το ρόλο τους και αυτό αποδεικνύεται με το ότι δεν έχουν καταργηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα. Προσωπικά θέλω να δώσω τα εύσημα στους υπαλλήλους του λογιστηρίου του δήμου, για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν έτσι ώστε να βρίσκουμε λύσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος μπούσουλας που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του κεντρικού κράτους΄΄, είπε ακόμη ο αντιδήμαρχος που αναφέρθηκε στη συνάντηση με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων: ΄΄Εκεί ειπώθηκε ότι με την εγγύηση ημών, θα προχωρήσουμε σε προμήθεια όλων των ειδών που χρειάζονται για να ανοίξουν τα σχολεία. Προσπαθούμε για το 2024 να βρούμε λύσεις. Για το 2025 θα κάνουμε τους κωδικούς που προβλέπονται έτσι ώστε να πηγαίνουν οι διευθυντές των σχολείων να προμηθεύονται τα αναλώσιμα, έτσι ώστε τα 500 ευρώ να είναι για έκτακτες ανάγκες των σχολείων. Το πετρέλαιο και οι τηλεφωνικές συνδέσεις να πληρώνονται από τον δήμο. Φέτος δεν ήταν εφικτό να γίνει ωστόσο για το επόμενο έτος το δρομολογούμε΄΄, σημείωσε ο κ. Ελευθεριώτης.

Το ψήφισμα

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος που έγινε ομόφωνα αποδεκτό, είναι το ακόλουθο: ΄΄Ο νόμος 5056/2023 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε τις Σχολικές Επιτροπές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) στους Δήμους που αριθμούν ως 100 σχολικές μονάδες μεταξύ αυτών και του Δήμου Αιγιάλειας. Η εξακτίνωση των αρμοδιοτήτων αυτών των θεσμικών οργάνων στους Δήμους, οι οποίοι είναι ήδη υποστελεχωμένοι και με ελλιπή τεχνικό εξοπλισμό για να εξυπηρετήσουν και τις ανάγκες των σχολείων, είναι άλλη μια έκφανση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιτάσσει την απόσυρση του κεντρικού κράτους από την χρηματοδότηση των δημοσίων αγαθών όπως είναι η υγεία και η παιδεία.
Από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια η χρηματοδότηση των σχολείων βαίνει μειούμενη σχεδόν κατά 50 %, ενώ ολοένα και πιο ευθαρσώς οι κυβερνήσεις δείχνουν τους γονείς ως υπεύθυνους να καλύψουν το οικονομικό κενό που μεγαλώνει εξαιτίας της ακρίβειας, την ίδια ώρα που το μέσο οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται.
Από την άλλη πλευρά η παντελής απουσία πρόβλεψης ενός θεσμικού πλαισίου κοινωνικού συμμετοχικού ελέγχου από φορείς που εμπλέκονται με τα σχολεία και γνωρίζουν τα προβλήματά τους, δημιουργούν όρους έλλειψης ενημέρωσης, συνεργασίας ακόμη και διαφάνειας.
Το αποτέλεσμα είναι σχολεία που θα στερούνται βασικών προϋποθέσεων λειτουργίας, που θα αδυνατούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες, που θα ζητούν από τους διευθυντές να αναζητούν πόρους στην τοπική κοινωνία πέρα από την κρατική χρηματοδότηση για να επιβιώσουν, που θα συγκρούονται μεταξύ τους για να προσποριστούν έστω κι ελάχιστους πόρους από την κρατική επιχορήγηση αναγκασμένοι να καταφύγουν ενδεχομένως σε πλάγια μέσα, προσωπικές γνωριμίες ή διασυνδέσεις για να μην «γκρεμιστεί το σχολείο στο κεφάλι τους».
Ο Δήμος Αιγιάλειας αναγνωρίζοντας τις παρεπόμενες συνέπειες μιας αρνητικής για τον χώρο της εκπαίδευσης πολιτικής, συντάσσεται με τα εκπαιδευτικά σωματεία και τους γονείς και δεσμεύεται να αξιοποιήσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας και δημόσιο βήμα προκειμένου να διεκδικήσει: -Αύξηση της χρηματοδότησης για τις σχολικές μονάδες, -Άμεση κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων, – Κονδύλια για το κτίσιμο νέων σχολικών μονάδων, όπου κρίνεται απαραίτητο, – Ουσιαστικό διάλογο με τα εκπαιδευτικά σωματεία και τους φορείς που εμπλέκονται με την εκπαίδευση΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr