background img
banner
banner

Προσέλκυσε το ενδιαφέρον γεωλόγων η περιοχή της Αιγιάλειας

ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ – ΒΡΗΚΑΝ ΟΜΩΣ… ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΘΑΜΜΕNΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ…

Ως ένα φυσικό «γεωλογικό εργαστήριο», πάνω στο οποίο μπορούν να γίνουν μελέτες παγκοσμίου ενδιαφέροντος και να εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την επιστημονική κοινότητα, χαρακτηρίζεται από τους γεωλόγους η Αιγιάλεια. Υπάρχει ωστόσο και η τραγική ανθρώπινη παρέμβαση χρόνων που έρχεται να εμποδίσει την έρευνα και κυρίως να προβληματίσει για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και εν τέλει στον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι γεμάτη… θαμμένα απορρίμματα.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ανήκουν στον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπο Κράνη, ο οποίος είναι ο συντονιστής του έργου «Talents» of Marie Sklodowska – Curie Actions, στο πλαίσιο του οποίου, τριάντα κορυφαίοι νέοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την Αιγιάλεια, με σκοπό την έρευνα και μελέτη.

Ενδιαφέρον του Γ. Γιοβά και για το θέμα των χαρακτηρισμένων κατολισθήσιμων οικισμών]

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην περιοχή της Νωνάκριδας έγιναν αντιληπτοί από τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Γιοβά, που ενημερώθηκε για τη δράση τους στην περιοχή. ΄΄Η περιοχή μας επελέγη μαζί με άλλες πολλές ανά την Ελλάδα για τη διενέργεια ερευνών και μελετών, μέσω προγράμματος που αποσκοπεί να εκπαιδεύσει δώδεκα διδακτορικούς φοιτητές με υποτροφία΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr ο κ. Γιοβάς, κάνοντας γνωστό ότι επισκέφθηκαν τον οικισμό «Βουνάκι» την «Αγ. Βαρβάρα» και το «Αγρίδι». ΄΄Όπως μας μεταφέρθηκε, η περιοχή μας παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ίσως και για το θέμα των κατολισθήσεων, με τον άδικο όμως χαρακτηρισμό για αρκετούς οικισμούς, από τη στιγμή που δεν ισχύει, έχει ωστόσο σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της περιοχής΄΄, πρόσθεσε ο πρώην αντιδήμαρχος Αιγιαλείας.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η ομάδα των γεωλόγων επισκέφθηκε κάθε μέρα και άλλη περιοχή, μελετώντας τα κατά τόπους φαινόμενα και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται.

Νέοι επιστήμονες με γνώσεις υψηλού επιπέδου

Σε επικοινωνία του Protionline.gr με τον κ. Κράνη, αναφορικά με το πρόγραμμα, έκανε γνωστά τα εξής: ΄΄Πρόκειται για μία δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες, πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Είναι ένα δίκτυο νέων υποψηφίων που κάνουν διατριβή και λαμβάνουν το διδακτορικό τους δίπλωμα, έχοντας πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής, ενώ προέρχονται από όλο τον κόσμο. Κάθε θέση, είναι μοναδική και κάθε συμμετοχή που προκύπτει, λαμβάνει υποτροφία προκειμένου ο νέος επιστήμονας να πραγματοποιήσει ειδική έρευνα με εξειδικευμένες γνώσεις, στη γεωλογία. Είναι μία ομάδα υψηλής πανεπιστημιακής ικανότητας΄΄. Παράλληλα, ο κ. Κράνης ανέφερε πως συνολικά η ομάδα, αποτελείται από 30 άτομα, 18 καθηγητές και 12 νέους επιστήμονες διδακτορικού επιπέδου, ενώ η επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μεγάλης συνάντησης επιστημόνων που γίνεται κάθε 3 χρόνια με τη συμμετοχή δώδεκα Πανεπιστημίων.

Στο ερώτημα, ποιες περιοχές της Αιγιάλειας επισκέφθηκε η επιστημονική ομάδα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου είπε ότι το πεδίο ερευνών, σε ό,τι αφορά την Αιγιάλεια, ήταν από την Ακράτα μέχρι τη Ζαρούχλα. ΄΄Περπατήσαμε πολλούς οικισμούς ενώ μελετήθηκαν εκτενώς διάφορες τοποθεσίες. Έχουμε πλήρη εικόνα τον σημείων που βρεθήκαμε, έχουμε καταγράψει σχεδόν τα πάντα. Βρεθήκαμε και στη λίμνη Τσιβλού και στον Κράθη ποταμό, αλλά και σε περιοχές των Καλαβρύτων και σε όλο το ορεινό τόξο της Ανατολικής Αιγιάλειας΄΄, σημείωσε.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω σεισμών, παραμορφώσεων και ειδικών χαρακτηριστικών

Ποιες είναι όμως οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Αιγιάλεια; Ο κ. Κράνης απάντησε: ΄΄Από γεωλογικής άποψης, η περιοχή της Αιγιάλειας παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες και έντονο ενδιαφέρον. Είναι ένα φυσικό “γεωλογικό εργαστήριο”, έτσι όπως το ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες, τόσο από πλευράς σεισμολογικού ενδιαφέροντος όσο και των παραμορφώσεων και των ειδικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή. Το έδαφος είναι σε απόλυτη εξέλιξη. Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη, ένα έδαφος που έχει ποιότητα εμφανίσεων και πολλές, δεκάδες ιδιομορφίες. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για μελέτη σε όλες τις εκφάνσεις του΄΄.

Τέλος, ο συντονιστής του προγράμματος «έφερε στο φως» μία παλιά «αμαρτία» της περιοχής, η οποία ωστόσο, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι κρύφτηκε για πάντα, συχνά – πυκνά έρχεται στην επιφάνεια…

΄΄Δυστυχώς η περιοχή της Αιγιάλειας είναι γεμάτη σκουπίδια, είναι τραγικό αυτό που έχουμε συναντήσει και δεν έχουμε αντικρίσει ξανά ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι μια διαπίστωση πολλών επιστημόνων και καλώ το συγκεκριμένο γεγονός να τεθεί υπόψιν της Δημοτικής Αρχής, διότι είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει. Οι επιστήμονες που έρχονται για τις διάφορες μελέτες βρίσκονται μπροστά σε ένα απαίσιο θέαμα που όμοιό του δύσκολα υπάρχει σε άλλο σημείο του κόσμου΄΄, επισήμανε ο κ. Κράνης, τονίζοντας ότι στον παράδρομο της εθνικής οδού στο Αίγιο, υπάρχει περιοχή που κατακλύζεται κυριολεκτικά από τόνους σκουπιδιών.

΄΄Τα σκουπίδια είναι στην ακτίνα του ρήγματος της Ελίκης, ένα γνωστό ρήγμα που το επισκέπτονται εκατοντάδες καθηγητές και μελετητές κάθε χρόνο. Είναι ντροπή να υπάρχουν τόνοι απορριμμάτων, αδρανών ή μη, σε τέτοια μεγάλη κλίμακα. Είναι πραγματικά κρίμα και δεν σας κρύβω ότι ντράπηκα μπροστά στους συναδέλφους μου για αυτό το απαίσιο θέαμα που αντίκρισαν…΄΄, κατέληξε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr