background img
banner
banner

Σε εξέλιξη η κούρσα της διαδοχής…

ΈΩΣ -ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ- ΤΙΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ- “ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ” ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Κορυφώνονται οι διεργασίες στην ομάδα της πλειοψηφίας καθώς η επόμενη μέρα στο δήμο Αιγιαλείας, με την εκλογή νέου Δημάρχου να φτάνει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Το θέμα διαδοχής άνοιξε -δειλά – δειλά μετά το δεύτερο δεκαήμερο του προηγούμενου μήνα, όταν ο Δημήτρης Καλογερόπουλος διαγνώσθηκε με σοβαρή πάθηση…

Η τελευταία ημέρα παραμονής του στο δημαρχείο ήταν η Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ορίσθηκαν προσωρινοί αντικαταστάτες οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αγγελόπουλος και Βασίλης Χριστόπουλος.

Ήταν εκείνη μια πολύ φορτισμένη μέρα που δεν επέτρεπε άλλες σκέψεις! Πολύ δύσκολη και φορτισμένη άλλωστε ήταν όλη η εβδομάδα που ξεκίνησε από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου όταν η είδηση της ασθένειας του δημάρχου έπεσε σαν… κεραυνός εν αιθρία στο κτίριο της Ανδρέου Λόντου.

Γύρισε η κλεψύδρα…

Είναι προφανές ότι κανείς και από τους 17 της ‘ομάδας’ του κ. Καλογερόπουλου δεν έχει έως και σήμερα το κουράγιο να ανοίξει δημόσια συζήτηση διαδοχής, παρά το γεγονός ότι τέθηκε επί τάπητος ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου!

Η πιθανότητα της εκδημίας του δημάρχου ήταν αυτή που έφερε το θέμα στο προσκήνιο διότι, εκ του νόμου, δεν τίθεται θέμα προσωρινής αναπλήρωσης σε περίπτωση εκδημίας. Ξεκινά δηλαδή να “τρέχει” η προθεσμία των 15 ημερών για την εκλογή νέου δημάρχου με θητεία έως και το τέλη της αυτοδιοικητικής περιόδου 2024-2028.

Μετά την εκδημία του Δημήτρη Καλογερόπουλου, τυπικά, από σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου -μέχρι την εκλογή του νέου δημάρχου- χρέη θα ασκεί πλέον ο Βασίλης Χριστόπουλος. Είναι ο πλειοψηφών σύμβουλος του συνδυασμού στη σταυροδοσία στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023. Αύριο μάλιστα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, συμπληρώνεται και ένας χρόνος από τον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 15-10-2024, όταν, με διαφορά 90 ψήφων από τον δεύτερο Χρήστο Γούτο, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος επανεξελέγη δήμαρχος Αιγιαλείας.

Η ημερομηνία, συμπλήρωση ενός έτους από την επανεκλογή του εκλιπόντος δημάρχου, είναι κομβική καθώς η ομάδα των 17 της πλειοψηφίας καλείται να ανασυγκροτηθεί άμεσα, για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του Δημήτρη Καλογερόπουλου, για να κρίνει τα διαδικαστικά της εκλογής του νέου δημάρχου.
Εσωτερική διαδικασία

Η απόφαση του Δημήτρη Καλογερόπουλου στις 27-9-2024 να ορίσει προσωρινούς αντικαταστάτες -καθώς προγραμμάτιζε να ταξιδέψει στη Γερμανία για θεραπεία- μπορεί να εκληφθεί θεωρητικά και ως “πρόθεσή” να κρίνει ως πρόωρη τη συζήτηση για τον διάδοχο. Οι εξελίξεις όμως με την υγεία του και η “σφιχτή” προθεσμία των 15 ημερών που “τρέχει” από σήμερα, άλλαξε άρδην τα δεδομένα…

Τα νέα δεδομένα λοιπόν είναι 17 σύμβουλοι που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ισότιμα, θεωρητικά, να ψηφιστούν για τη θέση του δημάρχου. Δεδομένο θεωρείται και το γεγονός ότι ήταν αδύνατον να δοθεί “χρίσμα” αυτή την δύσκολη περίοδο, από τον ίδιο τον Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Και οι 17 πιέζονται εδώ και μέρες από διάφορα “κέντρα” σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι το οποίο μάλιστα δείχνει και να έχει ενοχλήσει κάποιους. Πιέσεις ταυτόχρονες παράλληλα με το… πιεστικό χρονοδιάγραμμα των 15 ημερών που έχει ως κατάληξη την μεθεπόμενη Κυριακή 27 του μηνός.

Μεγάλο το βάρος

Πληροφορίες του Protionline.gr από μέλη της ομάδας της πλειοψηφίας αναφέρουν ότι κάποια από τα μέλη, γνωρίζοντας το βάρος της ευθύνης αλλά και των πιέσεων που ασκούνται, επιθυμούν να “κλείσει” το θέμα από αυτή την Κυριακή 20 του μηνός.

Ο ασκών καθήκοντα δημάρχου Βασίλης Χριστόπουλος και αυτός με τη σειρά του, ίσως να επιθυμούσε να κλείσει το θέμα νωρίς… Όμως για να είναι αυτό εφικτό, θα πρέπει να γίνει και η πρώτη, μετά την εκδημία του Δημήτρη Καλογερόπουλου, συνεδρίαση της ‘ομάδας’.

Θεωρείται δεδομένο ότι όλοι, εφόσον δεν υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος, θα ζητήσουν χρόνο για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις. Οπότε, εκτός απροόπτου, η πιθανότητα για να βρεθεί και να εκλεγεί ο διάδοχος, είναι να οδηγηθούμε σε εκλογή νέου δημάρχου στις 27 του μηνός.

Τα πρόσωπα

Οι Αντιδήμαρχοι Βασίλης Χριστόπουλος και Νίκος Καραΐσκος αλλά και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, είναι τα τρία πρόσωπα που συζητούνται περισσότερο απ όλους για το θέμα της διαδοχής. Πληροφορίες του Protionline.gr αναφέρουν ότι δύο εκ των τριών έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους, χωρίς να αποκλείονται όμως και τρίτες εκπλήξεις!

Ο Βασίλης Χριστόπουλος, εκ του ρόλου του και ως αναπληρωτής, δηλώνει συναινετικός και θα αυτοπροταθεί εφόσον έχουν εξαντληθεί οι επαφές με άλλα μέλη της ‘ομάδας’ και υποστηρικτές του…

Ακολουθεί ο Νίκος Καραΐσκος, εφόσον, στα πλαίσια των σχετικών συζητήσεων, βρεθεί όμως μια ισορροπία εντός της ‘ομάδας’. Υπενθυμίζουμε ότι οι Ν. Καραΐσκος και Β. Χριστόπουλος διαθέτουν δυναμική και ερείσματα κυρίως στη ΝΔ.

Από την πλευρά της “κεντροαριστεράς” που έχει και την πλειοψηφία στην δημοτική ‘ομάδα’, θα πρέπει να “εκφραστεί” και το ΠΑΣΟΚ. Από το “πράσινο αυτοδιοικητικό στρατόπεδο” άλλωστε ήταν και η “πολιτική καταγωγή” του Δημήτρη Καλογερόπουλου!

Πρόσωπα με ρόλο…

Γνωρίζοντας ότι αποτελεί ούτως η άλλως το “μπαλαντέρ” και πρόσωπο εξ απορρήτων του Δημάρχου (έχουν εκλεγεί με το ίδιο ψηφοδέλτιο και στην ΚΕΔΕ) ο κ. Ντίνος μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή της επόμενης μέρας…

Ακόμη και αν μείνει εκτός κούρσας, αν και πιθανότερο είναι να ανακοινώσει από τους πρώτους και επίσημα το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία!

Ένα ακόμη πρόσωπο με ιδιαίτερες φιλοδοξίες και ρόλο στην επόμενη μέρα θα είναι ο νέος δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Αγγελόπουλος. Οι φιλοδοξίες των κ.κ. Χριστόπουλου και Καραΐσκου, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ίσως να τον οδηγήσουν σε δεύτερες σκέψεις…

Δίπλα στον Γιώργο Ντίνο θα ήταν μέγιστη παράλειψη να μην “τοποθετήσει” κανείς στα πρόσωπα με σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα, όπως τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Καθημερινότητας Δημήτρη Φιλιππάτο. Αυτοδιοικητικός με την μεγαλύτερη εμπειρία απ όλους, στην παλαιά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το 2023 έκανε τη μεγάλη επιστροφή για να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Στα πρόσωπα της… επόμενης μέρας θα ήταν εξαίρεση αν δεν “εντάξουμε” δύο τουλάχιστον κυρίες της πλειοψηφίας, Μαρία Γιδά και Μαρία Σταυροπούλου. Για δεύτερη συνεχόμενη θητεία πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου η συμβολαιογράφος Μαρία Γιδά μπορεί να διεκδικήσει από σήμερα κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις. Όσον αφορά τη Μαρία Σταυροπούλου, η αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών σε δύο συνεχείς θητείες, εργάζεται μεθοδικά και αθόρυβα, αποτέλεσε εκφραστή αποφάσεων της ‘ομάδας’ και της θέλησης του τέως δημάρχου και είναι ήδη αρκετά έμπειρη ώστε να διεκδικήσει και ρόλο στην επόμενη μέρα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr