background img
banner
banner

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δήμαρχος, ο «μαχητής», ο άνθρωπος

ΜΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΦΗΣΕ ΑΝΕΞΗΛΙΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Σαν ένα κακόβουλο ψέμα ηχεί στ’ αυτιά των Αιγιαλέων η είδηση του θανάτου του δημάρχου τους, Δημήτρη Καλογερόπουλου που από το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου έχει βυθίσει στη θλίψη όλη την Αιγιάλεια.

Η χαμένη μάχη με την ανίατη ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε μόλις το τελευταίο διάστημα, ήταν η μόνη ήττα στη ζωή τού Δημήτρη Καλογερόπουλου, που πάντα με ικανότητα, ενθουσιασμό και πάθος κατάφερνε να επιτυγχάνει ό,τι έβαζε στο πολυμήχανο μυαλό του. Η απώλεια για την οικογένειά του, τον δήμο και τους συνεργάτες του, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη χώρα, πολύ μεγάλη. Η προσωπικότητα και το έργο του, παρακαταθήκη, καθώς το άστρο του θα φωτίζει πάντα από εκεί ψηλά και θα ανοίγει δρόμους…

Ο θάνατος του δημάρχου ήρθε σαν… κεραυνός εν αιθρία μολονότι η πορεία της υγείας του από τις 29 Σεπτεμβρίου και μετά, έδειχνε την τραγική κατάληξη. Κανείς όμως δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο άνθρωπος που με τόση ενέργεια, δύναμη και αυτοπεποίθηση κέρδισε τις δημοτικές εκλογές πριν από ακριβώς έναν χρόνο (σαν αύριο), που έδωσε «μάχες» για τα θέματα της πόλης εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, που το καλοκαίρι τίμησε όλες τις εκδηλώσεις, μου μίλησε με κόσμο, που μοιράστηκε στιγμές, που έκανε όνειρα, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Εργαζόταν και έδινε κατευθύνσεις ως την τελευταία στιγμή

Το νήμα της ζωής του κόπηκε τόσο απρόσμενα το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, 23 μέρες αφότου πληροφορήθηκε ο ίδιος το γεγονός ότι έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο. Μάλιστα, οι δικοί του άνθρωποι μιλούν εντυπωσιασμένοι για το σθένος που έδειξε και την αισιοδοξία ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα και θα επιστρέψει στον δήμο. Κι ας ένιωθε ενοχλήσεις. Κι ας λάμβανε θεραπεία μέχρι να αναχωρήσει για το Αννόβερο της Γερμανίας ώστε να υποβληθεί σε λεπτή χειρουργική επέμβαση σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο. Δεν σταμάτησε να εργάζεται, να δίνει κατευθύνσεις στους συνεργάτες του, να κλείνει εκκρεμότητες. Δεν έπαψε λεπτό να χαμογελάει και να δίνει ο ίδιος κουράγιο στους άλλους, παρά το ότι μέσα του ήξερε πως τίποτα στο εξής δεν θα είναι το ίδιο.

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος υπηρέτησε με πάθος την πρόοδο, τη σύνθεση, τη σύμπλευση και τη συνένωση δυνάμεων. Συχνά χρησιμοποιούσε τη λέξη «συνέργειες» ενώ ζητούσε να ενημερώνεται για το καθετί. Χαρακτήρας εξωστρεφής, ισχυρή προσωπικότητα, με ανοιχτό βλέμμα, τον χαρακτήριζαν η αποφασιστικότητα, η διοικητική ικανότητα και η ευχέρειά του στον λόγο, οι γνώσεις του, το χιούμορ, ο αυτοσαρκασμός, η ενθάρρυνση των νέων. Το γεγονός και μόνο ότι ήταν ο μοναδικός δήμαρχος, επί δύο συνεχείς φορές, που ο απέσπασε την έγκριση και την ψήφο εμπιστοσύνης του απαιτητικού εκλογικού κοινού της Αιγιάλειας, φανερώνει την ισχύ της προσωπικότητας του και το οραματικό πνεύμα για τον τόπο του.

Δημοτικότητα, αναγνώριση, εμπιστοσύνη χαρακτήρισαν την πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση

Για το έργο του Δημήτρη Καλογερόπουλου στην τοπική αυτοδιοίκηση, επίσης θα μπορούσε να γράψει κανείς σελίδες. Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια, ο ίδιος πολλές φορές είχε πει πως δούλεψε στα κτήματα στις σταφίδες μέχρι να φύγει για τις σπουδές του και να επιστρέψει με πρόθεση να προσφέρει στον τόπο του. Εκλέχθηκε κοινοτικός σύμβουλος στη Ροδοδάφνη και εν συνεχεία έγινε ο πρώτος το 1998 (και το τελευταίος) δήμαρχος Συμπολιτείας, καταφέρνοντας πολλές αλλαγές και εκσυγχρονίζοντας την περιοχή στα δυτικά του Αιγίου, δίνοντας τεράστια αναπτυξιακή προοπτική. Επανεξελέγη για δύο ακόμη θητείες μέχρι να καταργηθεί ο νόμος Καποδίστρια. Στον Καλλικράτη και για τον νέο ενοποιημένο δήμο Αιγιαλείας, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ήταν υποψήφιος δήμαρχος για πρώτη φορά το 2010, όπου ηττήθηκε από τον Στάθη Θεοδωρακόπουλο στον δεύτερο γύρο παρότι την πρώτη Κυριακή ήταν πρώτος στην προτίμηση του κόσμου.

Το 2014 δεν διεκδίκησε τον δήμο αλλά υποστήριξε τον Θανάση Παναγόπουλο που εξελέγη, ασκώντας καθήκοντα γενικού γραμματέα. Το 2019 ήταν η σειρά του να πάρει πανηγυρικά τον δήμο Αιγιαλείας υπερισχύοντας του Χρήστου Γούτου και να ασκήσει διοίκηση με αρκετές κόντρες και προβλήματα λόγω της εφαρμογής του συστήματος της απλής αναλογικής και της έλλειψης αυτοδυναμίας. Ακόμη κι αυτά δεν τον πτόησαν που κινήθηκε με σταθερότητα στις απόψεις του. Στις περσινές δημοτικές εκλογές κατάφερε ό,τι κανείς άλλος στη μεταπολίτευση στον δήμο Αιγιαλείας. Επανεξελέγη θριαμβευτικά δήμαρχος με τον κόσμο όχι μόνο να τον προτιμά αλλά και να τον… αποθεώνει τη νύχτα των εκλογών, κρατώντας τον στα χέρια στο εκλογικό του κέντρο στην οδό Μητροπόλεως. Τότε όλα έμοιαζαν ευοίωνα και για τον ίδιο αλλά και για τον δήμο που γύρευε σταθερότητα και ουσία. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια. Στέρησε από τον ίδιο τη ζωή και από τους δημότες και την Αιγιάλεια έναν χαρισματικό άνθρωπο, έναν οραματιστή που είχε τη δύναμη, την ικανότητα και το σθένος να επιτύχει πολλά…

Ποιος ήταν…

Αν και οι συστάσεις είναι περιττές, αξίζει να γνωρίζουμε τα «βήματά του». Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος του Κωνσταντίνου ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών). Διετέλεσε: Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδος, Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τοπικής Ένωσης Δήμων, Νομού Αχαΐας, Μέλος της Επιτροπής θεσμών και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δήμαρχος Συμπολιτείας.

Ο μοναδικός Καποδιστριακός Δήμαρχος στο Δήμο Συμπολιτείας (1998-2010). Την τρίτη τετραετία εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή, πετυχαίνοντας ποσοστό 72% σε επιβράβευση του έργου του, Δήμαρχος Αιγιαλείας. Ο μοναδικός Δήμαρχος Αιγιαλείας που εξελέγη για δύο συνεχόμενες θητείες (2019 & 2023), Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ ΚΕΔΕ Ελλάδος. Από το 2019 έως το 2023 και από το 2023 έως το 2024 διετέλεσε Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και από τη θέση αυτή συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις, με τις απόψεις, τις θέσεις και τη δράση του στην επίτευξη των στόχων της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και κυρίως στη διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού του νερού.

Ήταν Πρόεδρος Δημοτικών Επιτροπών και Διαγωνισμών του Δήμου Αιγιαλείας, Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, Γενικός Γραμματέας του Δικτύου Πόλεων “ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ”, Μέλος της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/06, Μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος, Μέλος του Δ.Σ “ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.”, Μέλος της Επιτροπής “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ”. Ήταν παντρεμένος με τη Σοφία Αντωνάτου και πατέρας δύο παιδιών, του Κωνσταντίνου και της Ζωής. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών, στις 11 Οκτωβρίου 2024. Σήμερα η Αιγιάλεια τον αποχαιρετά με πόνο ψυχής…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr