background img
banner
banner

«Μέτωπο» κατά της κερδοφορίας των κολοσσών στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης»

ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Να πάρουν πίσω οι εταιρείες τούς σχεδιασμούς για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό Κόλπο, τη Ζήρια και την διάνοιξη δρόμων σε Μελίσσια-Πτέρη, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Καλάβρυτα, ζητούν από την κυβέρνηση, με κοινή ανακοίνωσή τους, Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» και Σωματείο Συνταξιούχων Αιγίου.

Όπως τονίζουν, ΄΄μέχρι το 2030, στο όνομα της “πράσινης μετάβασης” η εγκαταστημένη ισχύς των ΑΠΕ προβλέπεται να φτάσει τα 30GW, πολλαπλάσια της εσωτερικής ζήτησης, ώστε να γίνει η Ελλάδα τροφοδότης ενέργειας της ΕΕ στα πλαίσια των παγκόσμιων ανταγωνισμών της και των πολέμων. Ο λαός μας έχει ήδη δει την άναρχη ανάπτυξη με τις ανεμογεννήτριες που γέμισαν τις βουνοκορφές και τις καμένες δασικές εκτάσεις, με τα φωτοβολταϊκά πάρκα που τοποθετήθηκαν σε γόνιμες καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις. Έχει ήδη καταλάβει ότι η “πράσινη” ανάπτυξη καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο επιβαρύνεται και καταστρέφεται. Έχει όμως απόλυτη σχέση με την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, για τους οποίους έννοιες όπως μικροκλίμα, διαχείριση υδάτων, προστασία χλωρίδας και πανίδας είναι… “ψιλά γράμματα”. Και το κυριότερο, πληρώνει ήδη ακριβά τα κέρδη τους, αφού η ενεργειακή φτώχεια των ελληνικών νοικοκυριών χάρις της “πράσινης ανάπτυξης” και του χρηματιστηρίου της ενέργειας συνεχώς επιδεινώνεται. Ενώ ήδη το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας προέρχεται από ΑΠΕ, δηλαδή δωρεάν από ήλιο και αέρα, οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι δυσβάσταχτοι για τα λαϊκά νοικοκυριά΄΄.

Για Πατραϊκό Κόλπο αναφέρουν πως ΄΄πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 695MW, θα τοποθετηθούν με σταθερή έδραση πολύ κοντά στην ακτογραμμή (απόσταση 1 ναυτικό μίλι), κοντά δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, σε περιοχές αλιείας, εντός χαρακτηρισμένων Παράκτιων Υδατικών Συστημάτων. Έχουν μεγάλες ευθύνες, και η Δημοτική Αρχή και η αντιπολίτευση, γιατί το 2022, ψήφισαν από κοινού τη συμμετοχή του Δήμου στις ενεργειακές κοινότητες της Περιφερειακής Αρχής, καλλιεργώντας αυταπάτες, για μια δήθεν κοινωνικοποιημένη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ότι θα μπορούσε τάχα να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια της ενέργειας στη «ζούγκλα» της ελεύθερης αγοράς. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία και νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης, που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση αποσκοπώντας στα κονδύλια της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κονδύλια θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να επενδύσουν στην λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”΄΄.

Χαρακτηρίζουν ακόμα ως υποκριτική τη σημερινή διαμαρτυρία των δημοτικών παρατάξεων, τονίζοντας πως ΄΄αυτοί άνοιξαν τον δρόμο για τη ανεξέλεγκτη επέλαση των ΑΠΕ στην Αιγιάλεια΄΄ και προσθέτουν: ΄΄Ευθύνες έχουν και τα κόμματά Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ γιατί αποδέχθηκαν την απελευθέρωσή της ενέργειας, τη δημιουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας που προωθούσε η Ε.Ε. οδηγώντας την τιμή του ρεύματος στα ύψη για τα λαϊκά νοικοκυριά΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr