background img
banner
banner

Χαμόγελο… όπως ζωή! | ΦΩΤΟ

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Κάθε φορά που το «Χαμόγελο του Παιδιού» προγραμματίζει μία εκδήλωση, ανοίγουν οι ουρανοί… Κάπως έτσι και προχθές το βράδυ, στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη σε αυτούς που στηρίζουν το Σπίτι του στην Τέμενη και τα 40 παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτό, έβρεξε… ικανοποίηση, αγάπη, υπερηφάνεια, αισιοδοξία. Η βροχή των προηγούμενων ωρών ανάγκασε την γιορτή να μεταφερθεί στον εσωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, που πλημμύρισε από δυνατά συναισθήματα. Πολύ γρήγορα, η δύναμη που εκπέμπει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κυρίευσε τις καρδιές όλων των παρευρισκόμενων, στέλνοντας το μήνυμα πως έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε την μεμψιμοιρία και τη μιζέρια και να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη!

Ο σπόρος που φύτεψε ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος, που έφυγε από την ζωή το 1995, έγινε πλέον ένα μεγάλο δέντρο που με τις φυλλωσιές του αγκαλιάζει κάθε παιδί που στερείται, που κακοποιείται, που υποφέρει, φροντίζοντας ώστε να επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη του. Πώς να μην συγκινήσει με τα λεγόμενά του, ο πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος που είναι βέβαιο ότι μέσα από την προχθεσινή εκδήλωση κατάφερε να ενημερώσει για το τιτάνιο έργο που επιτελείται από τον οργανισμό, αλλά και να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τους εκατοντάδες παριστάμενους.

Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε μία παρουσίαση του έργου του οργανισμού, αναφέρθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει, στο τι έχει επιτύχει αυτά τα 21 χρόνια, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν έρχεται να υποκαταστήσει το κράτος αλλά να το συμπληρώσει. Όπως είναι γνωστό το «Χαμόγελο του Παιδιού», είναι ένας εθελοντικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που στηρίζεται στο συναίσθημα και κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους. Προσφέρει υπηρεσίες για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα, πραγματοποιεί δράσεις πρόληψης για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα για την αποφυγή των φαινομένων Βίας, των περιστατικών Εξαφάνισης καθώς και την παροχή ιατρικών προληπτικών εξετάσεων, δράσεις παρέμβασης για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, Παιδιά που εξαφανίζονται, Παιδιά με προβλήματα Υγείας, Παιδιά που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση Φτώχειας, δράσεις θεραπείας για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας.

Άνθρωποι και θεσμικές συνεργασίες

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γιαννόπουλος, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για την υλοποίηση των δράσεών του, απασχολεί: 490 εξειδικευμένους επαγγελματίες, επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διασώστες, νοσηλευτές, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς κ.λπ.). Πολύτιμοι είναι και οι 3.269 εθελοντές, εκ των οποίων οι 2.461 είναι σταθεροί, ενεργοί, εγγεγραμμένοι πανελλαδικά. Παράλληλα, το 2016 προσέφεραν εθελοντικές υπηρεσίες και 101 οικογένειες, στο πλαίσιο των 2 εβδομάδων Οικογενειακού Εθελοντισμού.

Έχει αναπτύξει σημαντικές θεσμικές συνεργασίες με τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ναυτιλίας, Εθν. Άμυνας, Υγείας, με το ΕΚΑΒ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ, την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, την Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία και την Πρεσβεία της Γαλλίας. Διεθνώς, υπάρχει συνεργασία με την Ε.Ε., συμμετοχή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τα Παιδιά, στο Διεθνές Δίκτυο για τις Γραμμές Βοήθειας για Παιδιά, έχει την προεδρία στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, τον συντονισμό του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, είναι μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά και μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά.

Στήριξη σε περισσότερα από 1.200.000 παιδιά!

Εντύπωση προκάλεσαν τα στατιστικά στοιχεία που γνωστοποίησε ο πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού, βάσει των οποίων, στα 21 χρόνια λειτουργίας του ο οργανισμός έχει μεριμνήσει για περισσότερα από 1.200.000 παιδιά! Επίσης, μέσα στο 2016, το «Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 100.382 παιδιά και τις οικογένειές τους. Αναλυτικά: Βία: Παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε 43.859 παιδιά, Υγεία: Παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε 27.900 παιδιά, Εξαφάνιση: Παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε 170 παιδιά, Φτώχεια: Παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε 22.724 παιδιά, Δημιουργική Απασχόληση στον Δ.Α.Α.: 5.739 παιδιά, ενώ οι Γραμμές 1056, 116111 δέχθηκαν συνολικά: 258.406 κλήσεις (708 κλήσεις/ ημέρα). Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την αύξηση των παιδιών που το «Χαμόγελο» στηρίζει κάθε χρόνο. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία πενταετία, τα στοιχεία είχαν ως εξής: το 2011 στήριξε 23.202 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2012 40.897 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2013 βοήθησε 63.299 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2014 82.782, το 2015 95.701 παιδιά και τις οικογένειές τους και το 2016 στήριξε 100.382 παιδιά και τις οικογένειές τους!

Υποδομές και υπηρεσίες

Ο κ. Γιαννόπουλος προχώρησε και σε παρουσίαση υποδομών και υπηρεσιών με ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους θύματα κάθε μορφής βίας, στις διακομιδές με εξειδικευμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά, στην Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Εξαφανισμένων Παιδιών «Θανάσης Μακρής», αλλά και στο Σπίτι του «Χαμόγελου» στο Αίγιο, που άνοιξε την αγκαλιά του το 2013 και σήμερα μεγαλώνουν σε αυτό 40 παιδιά από 1 έως 8 ετών. Όπως είπε, το Σπίτι αποτελεί ευγενική δωρεά της Ιζαμπέλας Αρβανίτη, η οποία, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη των γονέων της, Κωνσταντίνου και Αννέτας Αρβανίτη, αλλά και τον τόπο καταγωγής της, δημιούργησε ένα σύγχρονο και εξοπλισμένο συγκρότημα κατοικιών με δυνατότητα να προσφέρει περίσσια θαλπωρή και ασφάλεια σε παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας. Δίπλα σε αυτά τα παιδιά, βρίσκεται μία εξειδικευμένη ομάδα 30 ατόμων: Παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, νοσηλεύτριες, οδηγοί, μαγείρισσα.

΄΄Στο σπίτι μας στο Αίγιο αλλά και στα υπόλοιπα, υπάρχει μία καθημερινότητα όπως σε όλες τις οικογένειες. Μόνο που εμείς είμαστε πολύτεκνοι. Ευχαριστούμε από καρδιάς για κάθε τι που έχετε κάνει για τα υπέροχα παιδιά μας και το σπίτι τους΄΄, είπε ο κ. Γιαννόπουλος, τονίζοντας πως η κοινωνία της Αιγιάλειας έχει «αγκαλιάσει» τα παιδιά. ΄΄Είμαι απαισιόδοξος για τις δυσκολίες της καθημερινότητας αλλά βλέποντας πώς λειτουργούν οι άνθρωποι όταν ένα παιδί διατρέχει κίνδυνο, αυτομάτως γίνομαι αισιόδοξος΄΄, επισήμανε ακόμη, τονίζοντας πως υπάρχουν δυνάμεις και δυνατότητες που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Παράλληλα, κάλεσε όλους όσοι διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποια οικογένεια, ή ότι ένα παιδί υποφέρει, να καλούν την εθνική γραμμή SOS 1056, αλλά και τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, στον οποίο οι γραμμές του «Χαμόγελου» είναι ενταγμένες. Σημείωσε, τέλος, ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, αναφερόμενος στην εμπιστοσύνη του κόσμου και στους ανθρώπους που μέσω χορηγιών στηρίζουν το έργο του. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε για το προσωπικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε και το πώς η αγάπη των «παιδιών του», τον επανέφερε πιο γρήγορα!

Το «Χαμόγελο» βελτίωσε την κοινωνία της Αιγιάλειας!

Στη συνέχεια κάλεσε τον δήμαρχο Αιγιαλείας να απευθύνει χαιρετισμό. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως ΄΄είναι ευλογία Θεού η παρουσία του «Χαμόγελου του Παιδιού» αναφερόμενος στο τόσο σημαντικό έργο που προσφέρει. Παράλληλα, δήλωσε έκπληξη για τα νούμερα που παρουσιάστηκαν, φανερώνοντας, όπως είπε, τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. ΄΄Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να στηρίζουμε το «Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο, με την λειτουργία του Σπιτιού του στην Τέμενη, άλλαξε πολλά στην τοπική κοινωνία και την κουλτούρα των ανθρώπων, καταφέρνοντας να ευαισθητοποιήσει΄΄, είπε ο κ. Παναγόπουλος δηλώνοντας πως ο δήμος θα σταθεί ως πραγματικός φίλος στο «Χαμόγελο»!

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε πως ΄΄το έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού» δίνει μία σαφή εικόνα για το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει ευαισθησία και μεράκι. Γιατί – όπως είπε- το «Χαμόγελο» δεν τα περιμένει όλα από τους άλλους. Δρα και δίνει λύσεις΄΄. Σύμφωνα με τον κ. Κατσιφάρα, όλα αυτά επιτεύχθηκαν γιατί υπήρξε όραμα και σχέδιο, κάνοντας γνωστό πως έχει ολοκληρωθεί σχέδιο και ψηφίζεται στις αρχές του χρόνου στην Περιφέρεια για πρόγραμμα μέσω από το οποίο θα λειτουργήσει ως «ομπρέλα» για την πρόληψη και αγωγής Υγείας. ΄΄Έχουμε χτίσει συνεργασία με το «Χαμόγελο». Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως έχουμε δίπλα μας μία χείρα βοηθείας. Το Αίγιο και μέσω του «Χαμόγελου» ακούγεται παντού΄΄, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Στη συνέχεια, η Εισαγγελέας Ανηλίκων Πάτρας μετέφερε προσωπική εμπειρία, λέγοντας: ΄΄Δεν θέλω να βλέπω τα μάτια των παιδιών δακρυσμένα, δεν θέλω να βλέπω παιδιά να υποφέρουν΄΄. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως οι Εισαγγελείς δεν μπαίνουν σε δίλημμα να αφαιρέσουν το παιδί από την οικογένεια όταν είναι φτωχή παρά μόνο όταν υπάρχει παραμέληση, βία ή κακοποίηση. ΄΄Θαυμάζω τους ανθρώπους του «Χαμόγελου» και υποκλίνομαι στο έργο που προσφέρουν αφιλοκερδώς΄΄, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας κ. Παπανικολάου τόνισε πως η Αστυνομία είναι αρωγός στο κοινωνικό έργο που προσφέρει το «Χαμόγελο» επισημαίνοντας πως «πρέπει να είμαστε δίπλα στα παιδιά γιατί είναι παιδιά μας»!

Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, δήλωσε έκπληκτη για το τεράστιο έργο του «Χαμόγελου» και την προσφορά του στην κοινωνία, διαπιστώνοντας πως το μεγαλύτερο καλό που έχει κάνει στην τοπική κοινωνία είναι ότι έχει σκορπίσει την αγάπη!

Η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ανατ. Αχαΐας (Αιγίου) Παναγούλα Μαμμή γύρισε 20 χρόνια πίσω όταν το «Χαμόγελο» ήταν στις αρχές και η ίδια προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Νοσοκομείο «Αγ. Σοφία», δηλώνοντας πως έχει σκεφθεί για την συνεργασία πλέον του Νοσοκομείου Αιγίου με τις δράσεις του «Χαμόγελου».

΄΄Αυτό που μας διδάσκει το «Χαμόγελο» είναι ότι εάν θέλεις κάτι πολύ, το επιτυγχάνεις΄΄, τόνισε η Λίτσα Γιαννοπούλου, εκπροσωπώντας την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας Αθηνά Σκανδάμη εξήρε την προσπάθεια των παιδαγωγών του «Χαμόγελου» που φροντίζουν άριστα τα παιδιά, σαν δικά τους!

Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.ΜΕ./ΑμεΑ Αιγίου Θόδωρος Στεφανίδης, μίλησε για τον παράλληλο φορέα, το Ειδικό Κέντρο για Άτομα με Αναπηρίες, κάνοντας γνωστούς τους στόχους αλλά και την επιθυμία να βαδίσουν στα… χνάρια του «Χαμόγελου»…

Η υπεύθυνη του ΚΕΔΔΥ Αχαΐας Θεώνη Μαυρόγιαννη διαβεβαίωσε πως το ΚΕΔΔΥ θα συνεχίσει να ενισχύει το έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού», ενώ ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιγίου Δημήτρης Φιλιππάτος, συνεχάρη τον κ. Γιαννόπουλο για το έργο του οργανισμού, υπενθυμίζοντας ότι το Λ.Τ. φιλοξένησε πέρυσι το καλοκαίρι την γενική μονάδα ελέγχου. Η γιορτή έκλεισε με ένα από τα «παιδιά» του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης και Μέριμνας Αιγίου. Μία κοπέλα που θυμήθηκε την τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη όταν το «Χαμόγελο» έκανε τα πρώτα του βήματα, προτού ακόμη σκορπίσει… χαμόγελα στα πρόσωπα τόσων παιδιών…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr