background img
banner
banner

Άλυτος… γρίφος η εξεύρεση εργασίας στην Αιγιάλεια

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Με τον… φόβο της ανεργίας ζουν δεκάδες εργαζόμενοι στα μεγάλα οδικά έργα από την περιοχή, όσο οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους. Την ίδια στιγμή, η συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν στην Αιγιάλεια δεν δημιουργεί τις ευκαιρίες του παρελθόντος για εποχική εργασία, ενώ τα προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι μία προσωρινή λύση που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το μείζον πρόβλημα της αυξανόμενης ανεργίας στην περιοχή…

Την κατάσταση περιγράφει στo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος με ιδιαίτερα ανησυχητικό τρόπο. Όπως επισημαίνει, ΄΄οι εργαζόμενοι που απασχολούνται για την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου, σταματούν στο τέλος Ιουλίου. Κάποιοι από αυτούς θα συνεχίσουν να εργάζονται για την συντήρηση της οδού, ωστόσο δεν ξέρουμε πόσοι θα είναι αυτοί. Σίγουρα θα είναι λιγότεροι από αυτούς που απασχολούνται σήμερα. Κάπως έτσι δημιουργείται ένα νέο μέτωπο στην ανεργία που στην περιοχή βαίνει αυξανόμενη΄΄.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις λύσεις που προσφέρει η απασχόληση σε κέντρα αναψυχής λόγω θερινής σεζόν, ο κ. Γεωργόπουλος επισημαίνει: ΄΄Δυστυχώς, τα πράγματα σε αυτό τον τομέα έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο και η τουριστική σεζόν γίνεται ακόμα πιο μικρή. Εάν θα δουλέψουν κάποιοι άνθρωποι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, αυτό, για τις περισσότερες περιπτώσεις, θα είναι για διάστημα ενός μήνα, δηλαδή από τις 20 Ιουλίου ως τις 20 Αυγούστου. Οι εποχές που η Αιγιάλεια είχε κόσμο από τον Ιούνιο ως τέλος Αυγούστου, και δούλευαν δεκάδες άνθρωποι σε παραλιακά μαγαζιά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον η εποχική απασχόληση με τα τετράωρα, δεν βοηθά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Ούτε αυτή τη σεζόν μπορεί να υπερκαλύψει την απώλεια των θέσεων εργασίας από τον δρόμο΄΄.

Αυξάνονται οι καταγγελίες από τους απλήρωτους…

Επιπλέον, εκείνο που παρατηρεί ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση του αριθμού των καταγγελιών εν ενεργεία εργαζομένων οι οποίοι έχουν καιρό να πληρωθούν (περισσότερο από δύο – τρεις μήνες) ή πληρώνονται έναντι, αντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης…

Σε ό,τι αφορά τους ανέργους και τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ο κ. Γεωργόπουλος επισήμανε πως πράγματι το τελευταίο διάστημα έχουν εξαγγελθεί προγράμματα, με τα οποία ναι μεν θα απασχοληθεί κάποιο εργατικό δυναμικό όμως στο σημείο που έχει φτάσει η ανεργία, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με αυτά, παρά μόνο εφόσον υπάρξουν επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες μάλλον πρέπει να έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα.

Θα «τρέξουν» πολλά προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ

Ως τις αρχές του φθινοπώρου πάντως, πρόκειται να υλοποιηθούν εννέα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Οι προκηρύξεις θα ξεκινήσουν να αναρτώνονται από αυτή την εβδομάδα μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα αφορούν σε 30.035 ανέργους.

Συγκεκριμένα, θα τρέξουν δύο νέα προγράμματα για τους νέους, που θα αφορούν: Σε νέους από 25 έως 29 ετών που έχουν ολοκληρώσει την πρακτική τους άσκηση. Είναι 1.300 θέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις του κοινωνικού τομέα της οικονομίας και σε νέους, 18 έως 24 ετών, που ολοκληρώνουν την άσκηση πάνω στον τομέα των σπουδών τους. Οι θέσεις εργασίας είναι 2.500. Τα άτομα πρόκειται να προσληφθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις του κοινωνικού τομέα της οικονομίας σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Λίγο αργότερα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων εργασίας για ανέργους ηλικίας από 55 έως 64 ετών. Σε αυτό θα προβλέπεται πρόσληψη για διάστημα 12-24 μηνών σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ. Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα (μακροχρόνια άνεργοι) θα λαμβάνουν μισθό ως και 600 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα έχουν και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Τα επόμενα προγράμματα θα ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο. Πρόκειται για δύο προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και 1.135 θέσεις ανέργων στον τομέα της Υγείας. Επίσης 1.900 θέσεις αφορούν οκτάμηνες συμβάσεις στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και οι υπόλοιπες 3.700 θέσεις σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας 17 δήμων της χώρας, στους οποίους όμως δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Αιγιαλείας. Στα μέσα Αυγούστου θα προκηρυχθούν άλλες 2.000 νέες θέσεις εργασίας όπου δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο άτομα με αναπηρίες και αποφυλακισμένοι.

Εκτός από τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υπάρχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 46.000 εγκλωβισμένοι στις εργασίες τους. Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν πληρώνονται και δεν μπορούν να βρουν άλλη εργασία. Έτσι παραμένουν να εργάζονται σε «ετοιμοθάνατες» επιχειρήσεις λίγο πριν από το λουκέτο. Γι’ αυτούς το υπουργείο Εργασίας θα «τρέξει» πρόγραμμα κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο το οποίο θα προβλέπει τόσο την παροχή οικονομικής ενίσχυσης όσο και βοήθεια για να βρουν μια άλλα εργασία. Παράλληλα ανακοινώθηκε και νέο πρόγραμμα για τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εξαγωγικού εμπορίου για 4.000 ωφελούμενους. Επίσης, για τον κλάδο των υποδομών και μεταφορών θα έρθει από το φθινόπωρο άλλο ένα πρόγραμμα για 3.000 ωφελούμενους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr