background img
banner
banner

Ευτυχώς, οι ήρωες του ’40 δεν… κρύφτηκαν στο υπόγειο

ΔΡΙΜΥ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Τον τρόπο με τον οποίο το σχολικό βιβλίο τής Ε΄ Δημοτικού «Γλώσσα» παρουσιάζει τα γεγονότα του ’40 και τον πόλεμο με την Ιταλία «καυτηριάζει» μέσω του ιστολογίου του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο το συγκεκριμένο κομμάτι και επαναλαμβάνοντας την λέξη «αίσχος», ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους παράγοντες της Εκπαίδευσης, τους οποίους χαρακτηρίζει μισέλληνες και αχρείους!

Όπως διαπιστώνει ο τοπικός Ποιμενάρχης, ΄΄απατρίδες και άθεοι, κατεδαφίζουν τα πάντα, όχι μόνο της Ορθοδοξίας διδάγματα αλλά και της πατρίδος κατορθώματα΄΄… Συγκεκριμένα, τονίζει: ΄΄Με μεγάλη αγανάκτηση, αγαπητοί μου αδελφοί χριστιανοί, σας παρουσιάζω ένα απαράδεκτο κομμάτι από τα διδακτικά βιβλία της Ε΄ Δημοτικού, τα οποία σήμερα, ναι σήμερα, ευρίσκονται στα χεράκια των παιδιών μας! Όσοι έχετε παιδάκι, το οποίον φοιτά στην Ε΄Δημοτικού, παρακαλώ να ανατρέξετε στις σελίδες 44-45 του βιβλίου «Γλώσσα, α΄ τεύχος», του Υπουργείου Παιδείας, όπου υπάρχει η επικεφαλίδα: Η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο! (Κι εμείς πήγαμε στο υπόγειο). Εκεί, λοιπόν, κάτω από μια γελοία ιστορία για τα παιδάκια, που έχει σχέση με το γάλα τους και άλλες ανοησίες, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι αποσιωπάται πλήρως το μεγάλο γεγονός του ΟΧΙ του 1940, για να καταλήξει στα εξής τρελά διδάγματα: «Κατεβήκαμε όλοι πιασμένοι χέρι- χέρι και μπήκαμε στον κόσμο που και όλοι τρέχαμε και ακούγαμε τις μπόμπες, τις σειρήνες, τα αντιαεροπορικά και τα βαπόρια και φτάσαμε στην πλατεια και σταματήσαμε κάτω από τα δέντρα να ξεκουραστούμε… και ο μπαμπάς με πήρε αγκαλιά και είπε πάλι «Άκη από σήμερα θα γίνεις άντρας». Εγώ τότε φοβήθηκα πάρα πολύ, γιατί δεν ήθελα να γίνω σήμερα άντρας. Ούτε ήθελα να πάω στο υπόγειο….»! Κι εμείς πήγαμε στο υπόγειο! Αυτή, βλέπετε, είναι η ανάπτυξη της εθνικής συνειδήσεως, την οποία τα Σχολείας μας προσπαθούν να καλλιεργήσουν σήμερα στις τρυφερές ψυχές των παιδιών μας! Θαυμάστε τους ή αποδοκιμάστε τους! Από εσάς εξαρτάται η συνέχεια! Μη περιμένετε κάτι από την Ηγεσία της Χώρας μας, ήτοι από την Πνευματική, την Ακαδημαϊκή ή και την Στρατιωτική Ηγεσία μας΄΄.

΄΄Εάν η Ελλάδα είχε ηγετικά πρόσωπα ως τα υμέτερα υποδείγματα, θα είχε εξαφανισθεί από τον Χάρτη΄΄

΄΄Ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς όλους αυτούς τους μισέλληνες και αχρείους παράγοντες της Εκπαιδεύσεως, απευθυνόμεθα σήμερα και τους λέμε κατά πρόσωπον: Αίσχος, κ. Υπουργέ!, αίσχος, κύριοι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής!, αίσχος, κυρίες και κύριοι συγγραφείς του βιβλίου!΄΄, σημειώνει ακόμη ο Μητροπολίτης, προσθέτοντας: ΄΄Εάν η Ελλάδα είχε ηγετικά πρόσωπα ως τα υμέτερα υποδείγματα, πρόσωπα για το υπόγειο, θα είχε εξαφανισθεί από τον Χάρτη! Ευτυχώς κατά το 1940 υπήρχαν ακόμη αληθινοί Έλληνες, έτοιμοι να αποθάνουν «για του Χριστού την Πίστη την αγία καί της Πατρίδος την Ελευθερία»!΄΄. Μάλιστα παραθέτει και μερικά δείγματα από εκείνη την εποχή αναφέροντας ως παράδειγμα φιλοπατρίας τον Ιάκωβο Τσούνη, τον νεότερο βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, πληγώνεται από την παρατηρουμένη έλλειψη φιλοπατρίας των νεότερων γενεών!. Όπως λέει, ο κ. Αμβρόσιος ΄΄έφηβος τότε, το 13ο παιδί της οικογενείας του, στην ηλικία των 16 ετών, έφυγε από το σπίτι του, από τήν Εγλυκάδα των Πατρών, ΔΕΝ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ, αλλά ανέβηκε στην Ήπειρο και κατετάγη ως εθελοντής υπέρμαχος της Ελευθερίας της Ελλάδος. Πολέμησε ηρωικά στα Αλαβανικά Βουνά, μάλιστα δε και τραυματίσθηκε!΄΄. Επίσης, παραθέτει μερικά δείγματα ηρωισμού από την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και φωτογραφίες από τις Εφημερίδες της εποχής, που καταδεικνύουν τον ενθουσιασμό του λαού μας τότε, μεταξύ των οποίων και μία γιαγιά που δίνει ως φυλακτό εικόνα της Παναγίας στον στρατιώτη εγγονό της, ο οποίος την παραλαμβάνει με περισσή ευλάβεια!


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr