background img
banner
banner

Σε θέση… μάχης οι αγρότες

ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕ ΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΓΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ –ΝΤΡΙΝΙΑΣ»

Στην πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, προσανατολίζονται οι αγρότες της Αιγιάλειας, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος- Ντρίνιας», όπως αποφάσισαν στην γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν προχθές το βράδυ. Παλιά και νέα μέτρα, αιτήματα που αφορούν στο σύνολό τους, τους αγρότες και τέθηκαν από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, αλλά και προβλήματα των παραγωγών της Αιγιάλειας, αναγκάζουν τον αγροτικό κόσμο να ξαναβγεί στο δρόμο, καλώντας στο πλευρό του και όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου, αποφασίστηκε να έχουν οι αγρότες ενεργό ρόλο στις κινητοποιήσεις που γίνονται κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Αιγίου ενάντια στους πλειστηριασμούς για τις λαϊκές κατοικίες, τα αγροτεμάχια, τις αγροτικές αποθήκες κ.ο.κ., αρχής γενομένης από σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου. Στην συνέχεια, ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε κατάληψη της ΔΟΥ Αιγίου την προσεχή Τρίτη 30 Ιανουαρίου, μη επιτρέποντας την είσοδο στους φορολογούμενους. Επίσης, μαζί με τους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Πάτρα, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 10.30 το πρωί, με μαζική μετάβαση από το Αίγιο και συγκέντρωση στα βενζινάδικα της εθνικής οδού στις 9.30π.μ. Για τις 3 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων με την οποία συντάσσεται ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, έχει αποφασίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά την διάρκεια της διοργάνωσης της έκθεσης Agrotica, στην Θεσσαλονίκη, στο οποίο τα μέλη του Α.Σ.Α. θα εξετάσουν εάν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Μποδιώτης κάλεσε τα μέλη σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς, όπως είπε, ΄΄στις 5 με 6 Φεβρουαρίου κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί στην Πάτρα το περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του πρωθυπουργού και οι αγρότες πρέπει να βρίσκονται εκεί για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με την υποτιθέμενη «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση η οποία όμως έχει να κάνει μόνο με τις αγροτικές επιχειρήσεις. Είναι ανάπτυξη για τους λίγους και όχι για πολλούς΄΄.

Επίσης, οι αγρότες δεν παρουσιάστηκαν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αποκλεισμών δρόμων, κάτι που ωστόσο θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή των συναδέλφων τους οι οποίοι για την ώρα βρίσκονται σε… λιοστάσια και ελαιοτριβεία, αφού η ελαιοκομική περίοδος βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Αγώνας επιβίωσης…

΄΄Η πολιτική της κυβέρνησης μειώνει συνεχώς το εισόδημά μας, οδηγεί μαζικά στη φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Πάνω από το 50% του εισοδήματος καταλήγει στα χέρια της κυβέρνησης με την άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει εξομοίωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου με τη βενζίνη, την ίδια στιγμή που στους εφοπλιστές δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο. Στον προϋπολογισμό του 2018 ψηφίστηκε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ κατά 2%, ΕΝΦΙΑ στα χωράφια περίπου 12 ευρώ/στρέμμα. Με το πολυνομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα από 1η Μάη ο δρόμος για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, βλέποντας ως μονόδρομο τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, κάνοντας πλέον λόγο για αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

Όπως είπε, ΄΄η μάχη στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και, γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση΄΄.

Τοπικά και πανελλαδικά αιτήματα στο αγωνιστικό πλαίσιο

Παράλληλα, στην προχθεσινή γενική συνέλευση, οι αγρότες διαμόρφωσαν και το πλαίσιο των αιτημάτων που στηρίζεται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπόκων με προσθήκες τοπικών αιτημάτων. Συγκεκριμένα, οι αγρότες παλεύουν για: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος  των12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά  3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ακόμη, «να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο».

Ζητούν ακόμη άμεση εξόφληση των προϊόντων που έχουν παραδώσει καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, να δικαιωθούν οι 250 νέοι αγρότες της περιοχής που έχασαν τις επιδοτήσεις εξαιτίας λάθους μεταξύ Gaia Επιχειρείν και ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θέτουν και θέμα αναγκαιότητας αναδιάρθρωσης πρωτίστως της σταφίδας και δευτερευόντως των εσπεριδοειδών. Επίσης, ζητούν την πραγματοποίηση έργου στον Σελινούντα για την άρδευση, κάτι που έχουν θέσει και στον δήμαρχο Αιγιαλείας, ούτως ώστε να υπάρξουν φθηνότερα τιμολόγια. Τέλος, οι αγρότες της περιοχής διαμαρτύρονται για την ποινικοποίηση των αγώνων τους (βρίσκονται αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη για τα περσινά μπλόκα), ενώ διαμαρτύρονται για τον φόρο στο τσίπουρο και το κρασί.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr