background img
banner
banner

Βελλά: Το χωριό «κόσμημα» της Ανατολικής Αιγιάλειας!

ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΜΟΡΦΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΕ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΛΛΟΝΕΣ

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγέννησης της υπαίθρου, αλλά το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ότι με όραμα και εθελοντισμό μπορούν να επιτευχθούν σπουδαία αποτελέσματα, αποτελεί η κοινότητα Βελλά στα ορεινά της Αιγείρας. Ένα ιστορικό χωριό που τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά «ξαναγεννήθηκε» και αποτελεί «κόσμημα» για την Ανατολική Αιγιάλεια.

Η Βελλά βρίσκεται σε υψόμετρο 852μ., απέχει 15χιλ. από την Αιγείρα και είναι εύκολα επισκέψιμη μέσω ενός βατού δρόμου. Είναι ένα χωριό με ιστορία και έχει τις ρίζες του από τη Βελλά Ηπείρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επετηρίδα της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών 2 (1925) σ. 122, σημ. Ι.Κ. Μέρτζιος, «μια άγνωστος μετανάστευσις Ιωαννιτών εις Πελοπόννησον», Ηπειρωτική Εστία Β’ (1953) σ. 663-664, στα χρόνια του Μανουήλ Κομνηνού 1143-1180), είχαν μετακινηθεί ομαδικά κάτοικοι της Βελλάς Ηπείρου και διαμόρφωσαν νέο χωριό στην περιοχή του δήμου Φελλόης των Καλαβρύτων, με το όνομα Βελλά. Αποτέλεσε μάλιστα επισκοπή που υπάγονταν στη Μητρόπολη Πατρών (Ν. Βέης) «Λέων Μανουήλ Μακρός» επίσκοπος Βελλάς. Αυτό το χωριό, μέχρι το 1950 ήταν σε πλήρη άνθιση με πενήντα και πλέον οικογένειες. Κατόπιν όμως και σταδιακά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας ’70, εγκαταλείφθηκε και δεν έγιναν τα απαιτούμενα έργα που θα εξασφάλιζαν στους κατοίκους έναν σύγχρονο τρόπο διαβίωσης. Λάσπες, χαλάσματα, βάτα, χωματόδρομοι κ.λπ. συνέθεταν ως τότε την εικόνα του χωριού.

Η ξεχωριστή πλατεία κάτω από τα πλατάνια

Το 1979 ιδρύθηκε ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βελλαϊτών και χάρη στις άοκνες προσπάθειές του, ο τόπος εξωραΐστηκε και πλέον έχει μετατραπεί σε ένα παραδοσιακό καθαρό χωριό, με πέτρινα κτίσματα και πολλές φυσικές καλλονές! Διαθέτει δε ένα υπερσύγχρονο πέτρινο κτίριο, καφέ-ψησταριά, του Συλλόγου στην ξεχωριστή πλατεία του. Μάλιστα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που το χωριό δέχεται πλήθος επισκεπτών, η πλατεία γεμίζει με κόσμο, δύναται να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, ενώ σε αυτή χωρούν τουλάχιστον 700 άτομα, που απολαμβάνουν την δροσιά σε ένα ιδανικό περιβάλλον, κάτω από τα πλατάνια…

Πρωτεργάτης σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα ήταν και είναι ο επί 33 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου και σημερινός πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρης Κορύλλος. Κατά κοινή ομολογία, ο κ. Κορύλλος έχει προσφέρει πάρα πολλά στο χωριό του με πολύ προσωπική εργασία και μεγάλη οικονομική συμβολή στην ανάπλαση του! ΄΄Σε αυτή την προσπάθεια είχα και έχω συμπαραστάτες πολλούς Βελλαΐτες και φίλους΄΄, αναφέρει ο ίδιος στο Protionline.gr , δηλώνοντας υπερήφανος για το χωριό του. Παράλληλα, μιλά για τις τεράστιες προοπτικές που έχει με την επισκεψιμότητα να αυξάνεται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρότι το χωριό μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους, σε περιόδους διακοπών και το καλοκαίρι γεμίζει κόσμο, ενώ έχουν δημιουργηθεί και περίπου είκοσι νέα σπίτια.

Επισκέψιμα σημεία

Όσο για τα σημεία τα οποία την κάνουν να ξεχωρίζει, η Βελλά είναι ένα ιστορικό χωριό στους πρόποδες του Χελμού με πάρα πολλές φυσικές καλλονές, όπως η πηγή του «Σούβαλτου» με τον καταρράκτη της, μονοπάτια για πεζοπορία, ορεινούς όγκους όπως Ξερόβρυση, Αντίλαλος, Βελλαΐτικος Αϊ Ηλίας, Δρυμώνας κ.ά. και φυσικά ένα δάσος με αξιόλογη βλάστηση. Παρουσιάζει επίσης και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Στο χωριό υπάρχουν οι ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και οκτώ εκκλησάκια, μεταξύ αυτών του Αγίου Βλασσίου με το παλαιό κοιμητήριό του, ο οποίος χρονολογείται από το 1300 περίπου! Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου χρονολογείται από το 1834 και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1985!

Ο κ. Κορύλλος αναφέρεται και στους ανθρώπους του χωριού. ΄΄Η Βελλά είναι γενέτειρα 13 κληρικών, μεταξύ αυτών και οι μακαριστοί Μητροπολίτες Αιγιαλείας Φιλάρετος Γιαννούλης και Ηλίας Δαμασκηνός Σπηλιωτόπουλος. Έχει επίσης πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων, όπως γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, καθηγητές, δασκάλους και αρκετούς ανώτερους και ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους΄΄, όπως σημειώνει, προσθέτοντας: ΄΄Οι Βελλαΐτες, χάρη στις προσπάθειες της Κοινότητας και του Συλλόγου, παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα και παρουσία στα δρώμενα της Δ.Ε. Αιγείρας και του δήμου Αιγιαλείας, με έργα και εκδηλώσεις και με μεγάλη παρουσία του κοινού της περιοχής, παρά τις δύσκολες μέρες που περνάμε…΄΄. Ιδιαίτερης ανταπόκρισης τυγχάνει ο ετήσιος χορός του Συλλόγου, που πραγματοποιείται το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, στην φιλόξενη πλατεία του χωριού, όπως και η γιορτή με την οποία οι Βελλαΐτες αποχαιρετούν το καλοκαίρι, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Εκδηλώσεις διοργανώνονται ακόμη για τα Κούλουμα, την Πρωτομαγιά και άλλες ημέρες του χρόνου, ενώ πολύ συγκινητική στιγμή για το χωριό ήταν όταν το 2016 έγινε ξανά Ανάσταση στο χωριό, μετά από 71 χρόνια…

Είναι βέβαιο ότι αξίζει να επισκεφθεί κανείς αυτό τον όμορφο τόπο και να ζήσει όμορφες στιγμές πλάι στη φύση. Για τυχόν πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλ. 6937188901, 2696034495, 2696039291.

 

πρόεδρος του Συλλόγου και σημερινός πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρης Κορύλλος


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr