background img
banner
banner

Η Απλή Αναλογική προ των πυλών !

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Στο Δήμο είχαν εφησυχάσει τις τελευταίες εβδομάδες, αφού οι πληροφορίες ήθελαν την κυβέρνηση να κάνει πίσω στο θέμα της Απλής Αναλογικής, με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Τόσο ο δήμαρχος όσο και  τα στελέχη της δημοτικής αρχής γενικότερα, είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τις επιπτώσεις του μέτρου στη διαχείριση του δήμου.

Χθες ο Θανάσης Παναγόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στην Πάτρα, στα πλαίσια του συνεδρίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και εκεί ο υπουργός του αποκάλυψε ότι το νομοσχέδιο προχωρά κανονικά και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τον Απρίλιο.

Το συμβούλιο από τον Α΄ γύρο

Μετά από τα δεδομένα το τοπίο ξεκαθαρίζει και πλέον οι δήμαρχοι της χώρας θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη τι μεσημέρι για να εξετάσουν τα περιθώρια αντίδρασης.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο και την Απλή Αναλογική στην κάλπη που αυτό φέρνει , οι παρατάξεις θα παίρνουν τις έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης , ανάλογα με το ποσοστό που θα  δώσει το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας . Στην περίπτωση της Αιγιάλειας αν ο πρώτος συνδυασμός πάρει 21% τότε θα παίρνει το 21% των 33 εδρών δηλαδή 7  έδρες. Αν ο αρχηγός του πρώτου συνδυασμού βγει δήμαρχος στο β΄ γύρο των εκλογών τότε θα πρέπει να κυβερνήσει με τους 7 συμβούλους και για να πάρει αποφάσεις θα πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 10 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Σήμερα με το ισχύον σύστημα, ο δήμαρχος έπαιρνε αυτόματα 20 έδρες και είχε πλειοψηφία με το νέο νομοσχέδιο τα πράγματα αγριεύουν,  αφού μπορεί να βγει δήμαρχος, ο δεύτερος του Α΄ γύρου κάτι που έχουμε συνηθίσει στην Αιγιάλεια και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.

Για να σχηματίσει μια παράταξη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Εκτός Αιγείρα και Ερινεός

Επίσης στο νέο νομοσχέδιο θα προβλέπεται οι κοινότητες κάτω από 2.000 κατοίκους να μη συμμετέχουν σε συνδυασμούς παρατάξεων αλλά να έχουν ενιαίο τοπικό ψηφοδέλτιο.

Με αυτό το δεδομένο η Αιγείρα και ο Ερινεός θα θεωρούνται κοινότητες, όπως π.χ η Κουνινά,  που δεν θα εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας όπως σήμερα, αλλά θα έχουν τοπικό συμβούλιο.

Η Αιγείρα έχει αυτή τη στιγμή δύο συμβούλους (Σταυρόπουλος- Τομαράς) και άλλους δύο ο Ερινεός (Ντίνος – Μπούρδος).

Θα υπάρχουν επίσης αλλαγές και στις Δημοτικές Ενότητες,  οι οποίες θα εκλέγουν δικά τους συμβούλια με αρμοδιότητες και με προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η διαχείριση ενός δήμου εφόσον υπάρξουν πολλά δυναμικά ψηφοδέλτια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα απαιτείται  ευρεία συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων, κάτι που θα φέρει περισσότερες διαφωνίες, αλλά δυσκολία στη λήψη αποφάσεων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr