background img
banner
banner

Μεταφορά για όλα τα σκουπίδια της Αιγιάλειας ζητά το υπουργείο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ “ΜΠΛΟΚΟ” ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ, ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Μάχη με… καρναβαλική διάθεση έδωσαν κατά την διάρκεια του τριημέρου οι διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, κάτοικοι, οι οποίοι εντείνουν τον αγώνα τους βρισκόμενοι από χθες το πρωί στον χώρο του ΧΥΤΑ, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο απορριμματοφόρων και την εναπόθεση απορριμμάτων. Παράλληλα, το τριήμερο πραγματοποίησαν και σημαντικές συναντήσεις, με τον περιφερειακό σύμβουλο Σπύρο Κοτσιλάνο, τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελο Καπετάνιο και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, οι ομάδες περιφρούρησης του ΧΥΤΑ, είχαν τα… μάτια τους ανοιχτά ώστε να εξασφαλίσουν τον αποκλεισμό του στα απορριμματοφόρα ένθεν και ένθεν. Μάλιστα, την Παρασκευή έστησαν και ένα κιόσκι ώστε να είναι στεγασμένοι τις βροχερές μέρες που θα έρθουν, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους για την συνέχιση του αγώνα τους. Την ημέρα εκείνη, την ομάδα περιφρούρησης επισκέφθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Κοτσιλάνος εκλεγμένος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος ενημερώθηκε από την επιτροπή αγώνα και δήλωσε την συμπαράσταση της παράταξής του. Δεσμεύτηκε δε να φέρει το ζήτημα και σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου κάλεσε τους κατοίκους να παραβρεθούν. Ήδη, η επιτροπή έχει στείλει προσκλήσεις σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους αλλά και τους βουλευτές του Νομού, ζητώντας την στήριξη και συμπαράστασή τους στα αιτήματά τους.

Το υπουργείο επιμένει στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού

Η μέρα αυτή, άλλα μέλη της επιτροπής των κατοίκων, τα βρήκε στην Αθήνα σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελο Καπετάνιο. Όπως τονίζουν οι κάτοικοι που συμμετείχαν στην συνάντηση, ΄΄ο κ. Γενικός ήταν ενημερωμένος για την κατάσταση και όχι μόνο εν όψει της συνάντησης, όπως μας τόνισε. Γνώριζε τα προβλήματα τόσο με αριθμούς όσο και με στοιχεία – και εξωϋπηρεσιακά – αφού παρακολουθεί τα τεκταινόμενα μέσω του Τύπου έντυπου και ηλεκτρονικού. Μας τόνισε ότι μοναδική προσπάθεια του υπουργείου και της γραμματείας είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Επίσης, ότι ο δήμος Αιγιαλείας πρέπει να αναζητήσει ΧΥΤΑ εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για να μεταφέρει τα απορρίμματα όλου του δήμου, αφού δέχεται ότι ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας και βρίσκεται στα όρια της κάλυψής του. Διαθέτει «μηδενική χωρητικότητα» όπως μας είπε, επικαλούμενος στοιχεία της Περιφέρειας΄΄.

Παράλληλα, συζήτηση έγινε και για τις εργασίες που πρέπει να ξεκινήσουν με στόχο να γίνει και πάλι λειτουργικός ο ΧΥΤΑ. ΄΄Για το ζήτημα της χωρητικότητας είπε ότι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας να το μελετήσει και να καταλήξει σε συμπέρασμα. Τέλος μας επανέλαβε την συμπάθειά του στον αγώνα μας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Γενικός μας έκλεισε την συνάντηση με μεγάλη προθυμία και μας αφιέρωσε μιάμιση και πλέον ώρα για να του εκθέσουμε τις απόψεις μας. Φυσικά και έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις για πολλά και σημαντικά θέματα που συζητήσαμε. Όπως για τη χωρητικότητα του «ΧΥΤΑ», αφού τα νούμερα της Περιφέρειας στηρίζονται στο ζυγολόγιο, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι τεράστιες ποσότητες έχουν καταλήξει εκεί χωρίς να καταγραφούν. Διαφορετική εκτίμηση έχουμε και για την επικινδυνότητα του χώρου αφού εμείς θεωρούμε δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και πρέπει να κλείσει οριστικά αφού έχει αρχίσει ήδη η κατάρρευσή του ενώ το πότισμα του εδάφους από τις διαρροές των στραγγισμάτων είναι τόσο μεγάλο που ένα ρυάκι δηλητήριο «πηγάζει» από αυτόν και χύνεται ασταμάτητα στο ποτάμι. Οι εργασίες που μπορούν να γίνουν είναι αποκλειστικά και μόνο προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της ζημιάς που προκαλεί. Φυσικά και σέβεται τον αγώνα μας είπε όταν εμείς του αναφέρουμε πως δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ μέχρι να πετύχουμε το οριστικό κλείσιμό του΄΄, αναφέρουν οι κάτοικοι, προσθέτοντας: ΄΄Τα μαυροζούμια που η δημοτική αρχή προσπάθησε να καλύψει με επιχωμάτωση, άρχισαν και πάλι να βγαίνουν στην επιφάνεια. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι τώρα πια υπογείως τροφοδοτούν το ποτάμι. Το επιχωματωμένο λαγκάδι και ο γύρω από την σπασμένη δεξαμενή χώρος λειτουργεί σαν δεξαμενή τροφοδοσίας της «πηγής δηλητηρίου» που βγαίνει από αυτή. Έχουμε μάλιστα ανοίξει και μονοπάτι για να την επισκέπτεται όποιος το επιθυμεί με ασφάλεια΄΄.

Δέσμευση Αναγνωστοπούλου ότι θα τους φέρει σε επαφή με τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, αντιπροσωπεία της επιτροπής των κατοίκων συναντήθηκε με την πρώην αναπληρωτή υπουργό Παιδείας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, για να την ενημερώσει για τον αγώνα. ΄΄Η κ. υπουργός επιστρέφοντας από την Πάτρα, δέχθηκε να συναντηθεί μαζί μας ανταποκρινόμενη σε παράκλησή μας και την ευχαριστούμε. Άκουσε με κατανόηση το πρόβλημά μας που έδειξε να το γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό. Επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο κ. Παναγόπουλο που προσπαθεί με πλάγιους τρόπους να “σπρώχνει” – όπως είπε – το πρόβλημα αντί να φροντίσει με ριζικά και ουσιαστικά βήματα να προωθήσει μακροχρόνιες λύσεις. Μας πρότεινε – αφού ενημερωθεί αναλυτικότερα από εμάς – να μεριμνήσει ώστε να έχουμε επαφές με τον περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος κ. Φάμελο. Την ευχαριστήσαμε για την προθυμία της τονίζοντας τις ευθύνες και της περιφέρειας τόσο στο τοπικό ζήτημα του “ΧΥΤΑ” Αιγείρας όσο και στην προώθηση σε ευρύτερο επίπεδο ουσιαστικών λύσεων στο φλέγον θέμα σκουπίδια. Μιλώντας της για τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής να αναθέσει σε ιδιώτη τόσο την αποκομιδή όσο και τη μεταφορά των σκουπιδιών, συμφώνησε μαζί μας ότι αυτή δεν είναι σωστή λύση΄΄, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των κατοίκων.

Φλόκα και Αγρίνιο στο προσκήνιο της μεταφοράς

Στο «στρατόπεδο» της δημοτικής αρχής τώρα, ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο δήμους στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας για την μεταφορά των απορριμμάτων, μετά το «ναυάγιο» της μεταφοράς σε περιοχή κοντά στην Λαμία. Κι αυτό γιατί ο νόμος είναι ρητός και ορίζει πως εάν σκουπίδια… βγαίνουν εκτός δήμου, μπορούν να μεταφέρονται και να εναποτίθενται μόνο εντός της ίδιας Περιφέρειας, πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμος καλείται να βρει Χώρο στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος την περασμένη εβδομάδα είχε επαφές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να ενεργοποιήσει την άδεια μεταφοράς των απορριμμάτων που είχε λάβει, αλλά δεν προχώρησε λόγω του προβλήματος με το ασυμβίβαστο της μεταφοράς σε άλλη Περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, τα σκουπίδια του Αιγίου και της Δυτικής Αιγιάλειας ενδέχεται να μοιραστούν, τα μισά στον ΧΥΤΑ του Φλόκα και τα άλλα στο Αγρίνιο, ενώ διαμεσολαβητικό ρόλο φαίνεται πως έχει αναλάβει για τη λύση του προβλήματος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης.

Στο μέτωπο τώρα, της δίμηνης παράτασης της άδειας στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, οι εκτιμήσεις διαφέρουν αφού στο δήμο την περιμένουν σήμερα, ενώ στην Αιγείρα έχουν αντίθετη άποψη, μετά τις επαφές που προαναφέρθηκαν.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr