background img
banner
banner

Ο Κορινθιακός στα… δίχτυα του Natura

Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΠΛΩΤΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ…

«Φρένο» στην λύση της απομάκρυνσης των μεδουσών μέσω της τοποθέτησης πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, βάζει η ένταξή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Αυγούστου ψηφίστηκε η τροπολογία για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο, που έδωσε την δυνατότητα πρόσκαιρης χρήσης (έως τρεις μήνες) προστατευτικών διχτυών σε περιοχές πολυσύχναστες ή μη, με σκοπό αυτά να λειτουργούν ως «ανάχωμα» στο πέρασμα των μεδουσών προς τις ακτές. Οι προϋποθέσεις όμως ήταν τέτοιες που απέτρεψαν τους επαγγελματίες στο να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση.

Ήταν αυστηρές οι προϋποθέσεις

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο Λιμενάρχης Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης, ΄΄από την στιγμή που ψηφίστηκε η τροπολογία για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων για την απομάκρυνση των μεδουσών, κανένας επαγγελματίας της περιοχής δεν απευθύνθηκε στο Λιμενικό Τμήμα Αιγίου προκειμένου να λάβει την σχετική άδεια. Προφανώς, υπολόγισαν το υψηλό τίμημα του όλου εγχειρήματος, αφού δεν ήταν μόνο το κόστος αγοράς των διχτύων. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί ως προς τον τρόπο τοποθέτησής τους. Σκεφτείτε ότι θα έπρεπε ο κάθε επαγγελματίας να έχει δύτη για να επιτηρεί τα δίχτυα, να απεγκλωβίζει ψάρια και θαλάσσιους οργανισμούς από αυτά, τα δίχτυα δεν επιτρέπεται να είναι στον βυθό, το ύψος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 μέτρα κ.ά. Η Υπηρεσία μας θα ήταν αρμόδια για το έλεγχο όλων αυτών των προϋποθέσεων΄΄. Ο κ. Κωστάκης όμως, επισήμανε και τα εξής: ΄΄Η πληροφόρησή μας όμως λέει πως από την στιγμή που στις 15 Δεκεμβρίου όλος ο Κορινθιακός Κόλπος εντάχθηκε και επίσημα στο δίκτυο Natura 2000, θεωρείται προστατευόμενη περιοχή και οποιαδήποτε παρέμβαση με δίχτυα, απαγορεύεται΄΄.

Σύσταση Φορέα Διαχείρισης σε διάστημα 30 μηνών!

Σημειώνεται ότι το Λιμενικό Τμήμα Αιγίου εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την Παρασκευή στην Ναύπακτο από τον δήμος Ναυπακτίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου «Ο Αρίων», τις οικολογικές οργανώσεις, «Αλκυών», ΠΑΝΔΟΙΚΟ, την Οικολογική Κίνηση Πάτρας και τον Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων Ναυπακτίας και Περιχώρων. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η ανακήρυξη του Κορινθιακού Κόλπου ως προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000» κι εκεί, μεταξύ άλλων, κατέστη σαφές ότι απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε παρέμβαση στον Κορινθιακό Κόλπο αλλά και η ίδρυση του «Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου» σε διάστημα 30 μηνών, ο οποίος θα αναλάβει την προστασία της περιοχής από φαινόμενα μόλυνσης και τα μέτρα για τον έλεγχο της λαθραλιείας.

Ορατός ο κίνδυνος για ένα ακόμη καλοκαίρι με τσούχτρες…

Η ένταξη του Κορινθιακού στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό δίκτυο Natura 2000, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Από την άλλη όμως, η μη λήψη μέτρων, όπως η τοποθέτηση ειδικών διχτυών στις παραλίες, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσει σε αδιέξοδο επιχειρηματίες και παραθεριστές με τις μέδουσες ήδη να έχουν κάνουν έντονη την εμφάνισή τους στον Κορινθιακό ακόμη και τον χειμώνα…
Κάπως έτσι «ναυαγεί» και η πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εντάξει και τον Κορινθιακό (παρότι ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) στην χρηματοδότηση για την τοποθέτηση μεγάλων πλωτών μέσων προστασίας, αφήνοντας κυριολεκτικά ξεκρέμαστη την περιοχή…

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr