background img
banner
banner

«Μπλόκο» και σήμερα στον ΧΥΤΑ

 «ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ» ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΡΟΤΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ

Δημιουργώντας μία μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα, κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας που συγκεντρώθηκαν και σήμερα για δεύτερη μέρα, από τις 6.30 το πρωί στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, υπό… το βλέμμα της Αστυνομίας, απέτρεψαν τα λιγοστά απορριμματοφόρα που προσήλθαν, να περάσουν και να εναποθέσουν σκουπίδια. Ο δήμος πάντως εξασφάλισε δίμηνη παράταση στην άδεια χρήσης του ΧΥΤΑ, γεγονός όμως που δεν αλλάζει την στάση των κατοίκων, οι οποίοι ζητούν κλείσιμο του ΧΥΤΑ και αποκατάσταση.

Για την ώρα, η εναλλακτική λύση που χρησιμοποιεί ο δήμος, είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τέμενη. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος είχε ζητήσει παράταση της άδειας για ακόμη δύο μήνες στο πλαίσιο της κήρυξης της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη, ελλείψει μόνιμων λύσεων εναπόθεσης των απορριμμάτων.

Υποχώρηση μόνο εφόσον κλείσει ο ΧΥΤΑ…

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι ξεκαθάρισαν ότι η άδεια αυτή είναι παράνομη και θα τους βρει και πάλι να περιφρουρούν τον Χώρο, μη επιτρέποντας να περάσει κανείς, την στιγμή που, όπως ισχυρίζονται, ΄΄άπαντες γνωρίζουν ότι η διάρκεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ έχει τελειώσει και η περαιτέρω φόρτωσή του με σκουπίδια είναι μία… ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο΄΄! Στην σημερινή κινητοποίηση πάντως, παρούσα αλλά χωρίς να παρεμβαίνει, είναι αστυνομική δύναμη.

Επιτρέπουν μόνο τη διέλευση του βυτίου για τα στραγγίδια

Χθες, οι κάτοικοι παρέμειναν στον χώρο για περίπου έξι ώρες και το μόνο που επέτρεψαν να περάσει ήταν το βυτίο που συλλέγει τα στραγγίδια και τα μεταφέρει στον βιολογικό καθαρισμό του Αιγιου, αφού, ως γνωστόν, ο βιολογικός του ΧΥΤΑ βρίσκεται εκτός λειτουργίας… Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι για άλλη μία φορά διαπίστωσαν πως τα μαύρα λύματα καταλήγουν στον Θολοπόταμο που βρίσκεται κάτω από τον ΧΥΤΑ, με προορισμό τη θάλασσα…

Έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την πρέσα στον ΣΜΑ

Θετική εξέλιξη πάντως, υπάρχει για τον ΣΜΑ, για τον οποίο, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος κ. Παναγόπουλος, ο δήμος εξασφάλισε άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να τοποθετηθεί η πρέσα, μέσω της οποίας θα συμπιέζονται τα απορρίμματα και θα μειωθεί αισθητά ο όγκος τους, τουλάχιστον κατά 30%. Το κόστος της εργολαβίας θα ανέλθει σε 200.000 ευρώ και η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανοίγει τον δρόμο για την διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου.

Γι’ αυτή την εξέλιξη, ο δήμαρχος πρόκειται να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, ενώ εκεί θα τεθεί γενικότερα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τα νέα δεδομένα που φέρνει το νομοσχέδιο που προβλέπει την διαχείριση από έναν και μόνο φορέα ανά νομό…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr