background img
banner
banner

Ύστατο μέτρο οι διαγραφές αν δεν έρθουν παραιτήσεις

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΟΒΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ, Ο ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η “διαμάχη” του δημάρχου Αιγιαλείας, Θανάση Παναγόπουλου, με τους τρεις συμβούλους της δημοτικής του ομάδας, από την ανατολική Αιγιάλεια.
Ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Γιοβάς και ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, απο την Ακράτα καθώς και ο υπεύθυνος Καθαριότητας Φάνης Σταυρόπουλος από την Αιγείρα, στήριξαν τις επιλογές του δημάρχου μετά το πρόβλημα που προέκυψε με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας.
Οι τρεις λοιδορήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής στην οποία εκλέγονται, ελπίζοντας ότι πολύ γρήγορα θα βρεθεί λύση, σύμφωνα με όσα ο δήμαρχος τους πληροφορούσε.
Η λύση όμως δεν ερχόταν, πέρασαν έξι μήνες και το “μπλόκο” στο ΧΥΤΑ δυνάμωσε μαζί με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων. Οι τρεις έβλεπαν τον Βασίλη Τομαρά από την Αιγείρα και τον Βασίλη Ανδρουτσόπουλο από την Ακράτα, που ανήκουν στην αντιπολίτευση να κερδίζουν έδαφος στα μάτια των ψηφοφόρων κατοίκων, αλλά περίμεναν τον Παναγόπουλο να τα βρεί με την Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, κάτι που όμως τελικά δεν έγινε.

Η έκτακτη ανάγκη “άναψε φωτιές”

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πέρα από την συμπαράσταση στους συγκεντρωμένους του ΧΥΤΑ και τον πύρινο λόγο για την κατάσταση που έχει έρθει ο σκουπιδότοπος, πέτυχαν καίριο “χτύπημα” στους αντιπάλους τους, όταν έπεισαν ολόκληρη την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση.

Ο δήμος είχε κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη λόγω σκουπιδιών, κατά το ήμισυ (Αίγιο – Συμπολιτεία – Ερινεός) και αυτό γιατί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα, ο ΧΥΤΑ Αιγείρας μπορεί να λειτουργήσει για μερικά χρόνια ακόμα.

Στην Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, κατάλαβαν ότι η έκτακτη ανάγκη δεν αφορούσε το Διακοπτό, την Ακράτα και την Αιγείρα, αφού διαθέτουν ΧΥΤΑ. Μόνο που η άδεια του ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει λήξει από το 2014 και αν άνοιγαν την πόρτα για τα δικά τους σκουπίδια, θα νομιμοποιούσαν τον ΧΥΤΑ και λόγω της έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να δεχθούν τα σκουπίδια ολόκληρου του δήμου.

Το “μπλόκο” δεν έσπασε, παρά τα όσα ακούστηκαν για επέμβαση των ΜΑΤ, έσπασε όμως η συνοχή της δημοτικής αρχής, που δεν ήθελε με τίποτα έκτακτη ανάγκη σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Αιγιάλειας. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, 14 σύμβουλοι από τους 33, έφερε το θέμα προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης που έγινε παρουσία πολλών κατοίκων και προέδρων από την Αν. Αιγιάλεια.

Ζήτησε πειθαρχία αλλά…

Ο δήμαρχος το προηγούμενο βράδυ, στη συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας, ήταν αντίθετος στο να περάσει η πρόταση της αντιπολίτευσης και ζήτησε πειθαρχία.
Η “καυτή” πατάτα έπεσε στους Γιοβά, Σπηλιωτόπουλο και Σταυρόπουλο, με τους δύο πρώτους να πηγαίνουν συναινετική πρόταση που όμως επί της ουσίας έκανε το χατίρι των κατοίκων. Ο δήμαρχος είχε τη δική του πρόταση, από την οποία έλειπε η φράση “έκτακτη ανάγκη σε ολόκληρο το δήμο” και περίμενε με την πλειοψηφία που είχε και με την πειθαρχία που ζήτησε, να περάσει στο Συμβούλιο η δική του πρόταση.

Το δίλημμα των τριών, ήταν ολοφάνερο και όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, το βράδυ της Τετάρτης 21 Μαρτίου, πήραν το μέρος των κατοίκων, δίνοντας έτσι πλειοψηφία στην πρόταση της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος μετά το συμβούλιο έλεγε σε συνεργάτες του, ότι “το πρωί περιμένω τις παραιτήσεις τους”, αυτό όμως δεν έγινε και το βράδυ της Πέμπτης 22 Μαρτίου, συνεδρίασε και πάλι η δημοτική ομάδα, για να δώσουν οι τρεις, εξηγήσεις για τη στάση τους.

Ο Φάνης Σταυρόπουλος έδωσε έγγραφη την παραίτησή του από τη θέση του υπεύθυνου Καθαριότητας, αλλά δεν έκαναν το ίδιο, ο Σπηλιωτόπουλος με τον Γιοβά. Οι δύο σύμβουλοι της Ακράτας, αντιδήμαρχος ο δεύτερος, πρόεδρος Νομικού Προσώπου ο πρώτος, επιχειρηματολόγησαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή, από το να στηρίξουν τον τόπο τους στην προκειμένη περίπτωση.
Τα λεγόμενά τους όμως, δεν έπεισαν τον Θανάση Παναγόπουλο που την επόμενη ημέρα (Παρασκευή) το πρωί τους τηλεφώνησε και ζήτησε επιτακτικά τις παραιτήσεις τους αλλά, η απάντηση ήταν αρνητική.

Η πρόταση Γιοβά

Ο αντιδήμαρχος Αν. Αιγιάλειας, Ακρατινός, Γιώργος Γιοβάς, ορίστηκε τον περασμένο Μάιο στη θέση, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Αιγειράτη Φάνη Σταυρόπουλο και μέσα από το έντονο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε εκείνη την περίοδο, για τις θέσεις ευθύνης στο δήμο.

Στήριξε τον Παναγόπουλο στα δύσκολα, ωστόσο θεώρησε ότι η αντιδημαρχία πρέπει να παραμείνει στην Ακράτα, αφού το Διακοπτό έχει αντιδήμαρχο από την περιοχή, τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Βασίλη Χριστόπουλο και η Αιγείρα είχε τον Φάνη Σταυρόπουλο για δυόμιση χρόνια. Πρότεινε λοιπόν να παραιτηθεί, όχι μόνο από τη θέση αλλά και από δημοτικός σύμβουλος, ώστε τη θέση να καταλάβει η πρώτη επιλαχούσα από το ψηφοδέλτιο του Παναγόπουλου, Μαρία Σταυροπούλου από την Ακράτα.

Μάλιστα συγκάλεσε και σύσκεψη προέδρων το απόγευμα της Παρασκευής, από την Ανατολική Αιγιάλεια, παρουσία και των Σπηλιωτόπουλου, Σταυρόπουλου, για να εξηγήσει την στάση του αυτή.

Η πρόταση όμως αυτή, έριξε “λάδι στη φωτιά”, αφού ο δήμαρχος ούτε την άκουσε, αλλά και στη σύσκεψη βρήκε αντιστάσεις από τους προέδρους του Διακοπτού. Με αυτά τα δεδομένα, ο Γιοβάς το πιθανότερο είναι ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από αντιδήμαρχος χωρίς προαπαιτούμενα, σήμερα το πρωί.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο δήμαρχος θα ορίσει άλλον αντιδήμαρχο Αν. Αιγιάλειας, αφού βεβαίως αιτιολογήσει επαρκώς την απόφασή του αυτή, αφού η απειθαρχία σε μία ψηφοφορία δεν φτάνει.

Η περίπτωση του γιατρού

Ο Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, ήταν ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε με τον Θανάση Παναγόπουλο το Φεβρουάριο του 2014, έχοντας αναλάβει την αρχηγία του συνδυασμού του Δημήτρη Καλογερόπουλου, ο οποίος προτίμησε να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

Σπηλιωτόπουλος και Παναγόπουλος ταίριαξαν αμέσως και ο δεύτερος με τη στήριξη του πρώτου και με τις ευλογίες Καλογερόπουλου, έγινε ο αρχηγός της νέας παράταξης που τελικά κέρδισε τις εκλογές.

Οι ισορροπίες στη δημοτική ομάδα του Παναγόπουλου όμως άλλαξαν, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να δείξει πυγμή τον περασμένο Μάρτιο με τις θέσεις ευθύνης και τον Σπηλιωτόπουλο να καταλαμβάνει για λόγους ισορροπιών την προεδρία του Νομικού Προσώπου του δήμου Αιγιαλείας.

Ο Σπηλιωτόπουλος, που ήταν ο πρώτος που μίλησε για αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, είδε πως η κοινωνία της περιοχής στρέφεται εναντίον του και έσπασε τη γραμμή του δημάρχου, εξηγώντας πως δε γινόταν διαφορετικά.

Καθησύχαζε τους κατοίκους ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων για λογαριασμό του δημάρχου, αλλά στην ψηφοφορία της Τετάρτης ψήφισε την πρόταση της αντιπολίτευσης αφού δεν κατάφερε νωρίτερα να πείσει το δήμαρχο για τη δική του πρόταση.

Τα σύννεφα ωστόσο είχαν μαζευτεί στη σχέση των δύο αντρών, με αφορμή τον πρόσφατο ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τον χλοοτάπητα του γηπέδου Πλαστήρα. Οι καταγγελίες του αντιπροέδρου του Νομικού Προσώπου Περικλή Παπαγιαννακόπουλου, για ελάχιστη έκπτωση στο διαγωνισμό, δημιούργησε καχυποψία, έτσι η ψηφοφορία της Τετάρτης ήταν το “κερασάκι στην τούρτα”.
Ο Χρήστος όμως, δεν παραιτείται γιατί έχει ήσυχη την συνείδησή του, όπως λέει, και ρίχνει τις ευθύνες στους νέους “φίλους” του δημάρχου Αιγιαλείας. “Θα φύγω, όπως θέλω εγώ”, ήταν τα λόγια του στην “Π” και περιμένει να τον καθαιρέσει το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και τον εξέλεξε, μετά από πρόταση του Παναγόπουλου, βεβαίως.

Το “σκοινί” έχει κοπεί ανάμεσα στους δύο άντρες με το δήμαρχο να προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες τη διαγραφή του Σπηλιωτόπουλου, στην αποψινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας.
Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, το πιθανότερο είναι ότι δε θα παραβρεθεί σε αυτή τη συνεδρίαση και εφ’ όσον η πλειοψηφία της δημοτικής ομάδας του Παναγόπουλου, κάνει αποδεκτή την πρόταση του δημάρχου, τότε ο Σπηλιωτόπουλος αυτοδίκαια φεύγει από την προεδρία.

Ο Φάνης στο μπλόκο

Για λόγους ευθιξίας, ο Φάνης Σταυρόπουλος, παρέδωσε την Πέμπτη την παραίτηση του, ο δήμαρχος την έδωσε πίσω γιατί ήθελε να δει τι θα κάνει με τον Γιοβά και τον Σπηλιωτόπουλο. Εφ’ όσον ο Σπηλιωτόπουλος εκδιωχθεί από την ομάδα της πλειοψηφίας, το πιθανότερο είναι ότι θα τον ακολουθήσει με δική του πρωτοβουλία.

Ο υπεύθυνος Καθαριότητας και πρώην αντιδήμαρχος, βρίσκεται πλέον στο μπλόκο μαζί με τους κατοίκους της Αν. Αιγιάλειας, που επιμένουν στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Ζήτησε συγνώμη στους κατοίκους για τη στάση του, έδωσε έτσι και αλλιώς την παραίτησή του στο δήμαρχο και σήκωσε πρώτος το χέρι στην ψηφοφορία της Τετάρτης, για να στηρίξει το αίτημα των συμπολιτών του και όχι της αντιπολίτευσης όπως λέει.

Μαζί με τον Χρήστο έδωσαν μάχη για να μην πάνε τα ΜΑΤ στην Αιγείρα, απείλησε με ανεξαρτητοποίηση για να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα τον έβαζε αντιμέτωπο με τους συμπολίτες του, αλλά τελικά το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr