background img
banner
banner

Τίμησαν την Ημέρας της Γυναίκας

ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ – ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Μία καθ’ όλα επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα: «Η 8η Μαρτίου και οι γυναίκες –σύμβολα που έγραψαν ή γράφουν ιστορία», πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στο Cafe Restaurant «Refrain» στο Αίγιο, η Ένωση Γυναικών Ελλάδας – Παράρτημα Αιγίου, με αφορμή την 8η Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα των Γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η πρόεδρος του παραρτήματος Ε.Γ.Ε. Αιγίου, Ουρανία Κοττά-Κακαβάνη, αναφέρθηκε στο νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ως Ημέρα μνήμης και αποτίμησης των αγώνων και των κατακτήσεων του Γυναικείου Κινήματος, καθώς και ως Ημέρα προβληματισμού και διεκδίκησης νέων αιτημάτων για καλύτερη ζωή. Τόνισε την ανάγκη να αγωνίζονται οι γυναίκες διαρκώς και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ιδίως σήμερα που λόγω της οικονομικής κρίσης τα δικαιώματα των γυναικών, ιδίως τα εργασιακά, καταπατώνται κι ο δρόμος προς την ισότητα στην πράξη δείχνει να είναι μακρύς γεμάτος πισωγυρίσματα. Παράλληλα όμως την Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα χρειάζεται να αναδεικνύονται γυναίκες-σύμβολα για να παίρνουν δύναμη ιδίως οι νεότερες να συνεχίσουν τον αγώνα έως ότου επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων. Γιατί τα προβλήματα είναι ακόμη πολλά με κυρίαρχο το θέμα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον των γυναικών και των παιδιών, της υπέρμετρης ανεργίας των νέων γυναικών, το χάσμα αμοιβών, το έλλειμμα ισότητας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τα στερεότυπα και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας που επηρεάζουν την ελεύθερη επιλογή των γυναικών, το κράτος πρόνοιας.

Προβολή βίντεο με το ιστορικό της ημέρας

Στο πλαίσιο αυτό προβλήθηκε βιντεοταινία που περιλάμβανε το ιστορικό της 8ης Μαρτίου αλλά και την πρόοδο των γυναικών από την κατάκτηση της ψήφου, το δικαίωμα στη μόρφωση, την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, την είσοδο των γυναικών σε πολλά ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, με αναφορές στις ελληνίδες φεμινίστριες του 19ου αι. όπως η Καλλιρρόη Παρρέν. Παρουσιάστηκαν επίσης από την κυρία Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου (αντιπρόεδρο του παραρτήματος και μέλος του Πανελλαδικού Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε.) ενδεικτικά Γυναίκες-σύμβολα που τιμήθηκαν με Νόμπελ ή άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο με τις δράσεις τους, όπως η Μαρία Κιουρί, μοναδική γυναίκα μέχρι σήμερα που τιμήθηκε με δύο νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες (1903 νόμπελ φυσικής και 1911 Χημείας) , η Ιρέν Ζολιό-Κιουρί, (νόμπελ χημείας το 1935), η Γκέρτι Ράντνιτζ-Κόρι, η Μαλάλα Γιουσαφζάι (Νόμπελ Ειρήνης 2013) κ.ά. Η παρουσίαση έκλεισε με αναφορά στην Κική Δημουλά και στο ποίημά της «Σημείο αναγνωρίσεως-Άγαλμα γυναίκας με δεμένα τα χέρια». Στη συνέχεια ακολούθησε διασκέδαση με ωραία μουσική για τραγούδι και χορό.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr