background img
banner
banner

Χρήσιμες πληροφορίες για την Άνοια και το Alzheimer

ΦΩΤΙΣΤΗΚΑΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΤΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για την Άνοια και την νόσο Alzheimer που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 18 Μαρτίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Kέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», με ικανοποιητική συμμετοχή. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Κέντρο Κοινότητας ∆ήμου Αιγιαλείας σε συνεργασία µε το Κοινωφελές Σωµατείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωµένων και ΑµεΑ «Φροντίζω», µε σκοπό την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε µε την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, της ∆ηµοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας και της Αντιδηµαρχίας Ανάπτυξης – Κοινωνικής Πρόνοιας ενώ έγινε με την αιγίδα της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδος και σε αυτή φωτίστηκαν επιμέρους πτυχές για ζητήματα που αφορούν τη νόσο, τη διάγνωσή της αλλά και την πρόληψη αυτής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες – εισηγήσεις, της Νευρολόγου MD, MSc, PhD Έλλης Μαρκάκη-Τσούµπου που μίλησε γύρω από τις νεότερες ιατρικές εξελίξεις γύρω από την Άνοια, αλλά και της Ψυχολόγου MSc, Επιστηµονικά Υπεύθυνης του «Φροντίζω» Μαρίας Φρούντα με θέμα την πρώιμη διάγνωση και την παρέµβαση στην Άνοια. Για την πρόληψη στην Άνοια μίλησε ο ∆ηµήτρης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, Γενικός ∆ιευθυντής του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω», ενώ εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου μίλησε ο Αλέκος Βασιλόπουλος.

Στοιχεία για το Κέντρο Κοινότητας έδωσε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, τονίζοντας πως πρόκειται για μια νέα κοινωνική δομή για την υποστήριξη των πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη. Εξυπηρετεί καθημερινά πολίτες ενημερώνοντάς τους για τις παροχές που δικαιούνται και υποστηρίζοντάς τους στην κατάθεση των αιτημάτων τους (έχει ήδη πάνω από 1000ωφελούμενους). Μέσω της κινητής μονάδας έχει παρουσία και στα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους. Διατηρεί σελίδα στο fb που ενημερώνει καθημερινά για ευκαιρίες απασχόλησης, κοινωνικές δράσεις, επιδόματα και παροχές. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με συλλόγους και φορείς και έχει οργανώσει δράσεις και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας (εμβολιασμοί παιδιών ευπαθών κοιν. ομάδων -με την πολύτιμη υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου- προληπτικές εξετάσεις κ.ά.). Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών το Κέντρο Κοινότητας ανάπτυξε πρόσφατα συνεργασία με το κοινωφελές σωματείο “Φροντίζω” και προέκυψε η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση της Κυριακής.

Συνέπειες στον ασθενή και την οικογένεια

Όπως τονίστηκε, δεδομένου ότι η Άνοια και το Αλτσχάιμερ είναι πολύ διαδεδομένες νόσοι στις μέρες μας, η ενημέρωση είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Γνωρίζουμε ότι η νόσος δεν επηρεάζει μόνο τον ασθενή αλλά και το σύνολο της οικογένειάς του, που καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας του. Αναμφίβολα η εκδήλωση της νόσου επιφέρει κοινωνικές, συναισθηματικές ακόμα και οικονομικές συνέπειες τόσο στον ασθενή όσο και στα μέλη της οικογένειάς του. Μάλιστα ως ένδειξη αναγνώρισης του σημαντικού και δύσκολου έργου της οικογένειας των ασθενών έχει καθιερωθεί η 17η Μαρτίου ως ημέρα φροντιστή ατόμων με Άνοια ή Αλτσάιμερ.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr