background img
banner
banner

Προγραμματικές συμβάσεις προς όφελος της κοινωνίας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σε έγκριση σύναψης δύο προγραμματικών συμβάσεων προχώρησε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 1η Απριλίου, η Δημοτική Επιτροπή Αιγιαλείας. η πρώτη θα είναι μεταξύ του Δήμου Αιγιαλείας και του σωματείου με την επωνυμία «Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία-«ΦΡΟΝΤΙΖΩ» και η δεύτερη με τους υπόλοιπους δεκαοκτώ δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία-Βελτίωση δέκα εννέα παιδικών χαρών και για ΑΜΕΑ σε Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Η σύμβαση με το «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» αποσκοπεί στην από κοινού προώθηση της κοινωνικής, εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας των Μερών, αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σκοπών που αφορούν το δημόσιο συμφέρον στον Δήμο Αιγιαλείας και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εξασφάλιση της πλήρους και ουσιαστικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και (επαν)ένταξης στην κοινότητα των ηλικιωμένων, των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους στον δήμο Αιγιαλείας.

Δράσεις υποστήριξης ατόμων  με άνοια και Alzheimer

Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, το Πλαίσιο της Συνεργασίας περιλαμβάνει από πλευράς του σωματείου Φροντίζω: 1. ερευνητικές δραστηριότητες σχετικές με την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική αναπηρία περιλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου Alzheimer, για τη διερεύνηση και αναγνώριση των ψυχοκοινωνικών κίνδυνων και αναγκών στο Δήμο Αιγιαλείας. 2. την ανάπτυξη και δημιουργία: -προγραμμάτων πρόληψης προβλημάτων ψυχικής υγείας και/ή άνοιας, και/ή βελτίωσης της ψυχικής υγείας και ευημερίας του πληθυσμούστα άτομα τρίτης ηλικίας του Δήμου Αιγιαλείας (π.χ. προαγωγή ενεργούς και υγιούς γήρανσης, καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων και ατόμων με ψυχικές διαταραχές περιλαμβανομένης της άνοιας και νόσου Alzheimer, δράσεις διαγενεακής μάθησης και αλληλεγγύης) -προγραμμάτων παρέμβασης με ψηφιακά μέσα ηλικιωμένων και ατόμων με άνοια και νόσο Alzheimer του Δήμου Αιγιαλείας -ευκαιριών συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή, την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο, που προάγουν την ισότιμη ένταξη ατόμων με άνοια και νόσο Alzheimer και των οικογενειών τους, καθώς και ατόμων ηλικίας 65+ του Δήμου Αιγιαλείας.

Ακόμη, περιλαμβάνονται: Σεμινάρια/διαλέξεις που θα προσφέρουν πολύτιμη γνώση σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αποκατάστασης νευρογνωστικών διαταραχών περιλαμβανομένης της νόσου Alzheimer σε στελέχη του Δήμου Αιγιαλείας, εργαζόμενους και ωφελούμενους των Κ.Α.Π.Η., εργαζομένους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κ.ά., καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα των Δ.Ε. του Δήμου Αιγιαλείας.

Διαμόρφωση παιδικών  χαρών με κοινά χαρακτηριστικά που θα εξυπηρετούν  διαφορετικές ανάγκες

Σε ό,τι αφορά την προγραμματική σύμβαση με τους υπόλοιπους δεκαοκτώ δήμους της Δυτικής Ελλάδας, έγινε γνωστό ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στα πλαίσια συνεργασιών μεταξύ των φορέων και διαμέσου του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΠΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» και στον άξονα προτεραιότητας 2.11 «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ)», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, και με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ 19 ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ KAI ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» συνολικού προϋπολογισμού 1.989.746,16 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., εξασφάλισε πίστωση ποσού για την υλοποίησή του.

Το «Έργο» αφορά τη διαμόρφωση ή αναβάθμιση της διαμόρφωσης 19 παιδικών χαρών σε 19 διαφορετικούς δήμους, όπου ο κάθε δήμος αλλά και η κάθε παιδική χαρά θα έχουν κοινά χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα θα εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Επίσης, θα εξασφαλιστεί η ορθή τοποθέτηση των οργάνων ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα, καθώς πρόκειται για παιδικές χαρές που θα εξυπηρετούν και παιδιά ΑΜΕΑ, ενώ θα εξασφαλιστεί και η προσβασιμότητα των παιδικών χαρών από τους κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, πλατείες κ.λπ).

Το «Έργο» αποσκοπεί στην αναβάθμιση της διαμόρφωσης 19 παιδικών χαρών που ανήκουν σε 19 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την προμήθεια – εγκατάσταση οργάνων, δαπέδων και λοιπού εξοπλισμού. Ο σχεδιασμός εκάστης παιδικής χαράς έλαβε υπόψη την κάτοψη των εν λόγω χώρων και τις προδιαγραφές ΕΝ 1176 και ΕΝ 1177, που αφορούν στον ασφαλή σχεδιασμό και κατασκευή Παιδικών Χαρών, καθώς και απόφαση του ΥΠ.ΕΣ. Όλα τα όργανα θα περιλαμβάνουν εμφανείς και αφανείς λειτουργίες (όπως π.χ. αιώρηση, ολίσθηση, ισορροπία, ταλάντωση, κρυφτό, τρέξιμο, παιχνίδι φαντασίας και δημιουργικό παιχνίδι, επικοινωνία και κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία).

Η πιλοτική αυτή δράση της Περιφέρειας θα δημιουργήσει έναν οδηγό για τους Δήμους ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω. Είναι μια δράση που θα έχει κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολο της, όπου με την κατασκευή ενός ενιαίου προγράμματος για μια προσβάσιμη Περιφέρεια σε παιδικές χάρες ΑΜΕΑ για όλους, η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα γίνει ακόμα πιο φιλική για τα ΑΜΕΑ, ενώ παράλληλα θα αναδειχτεί περαιτέρω ο κοινωνικός της χαρακτήρας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr