background img
banner
banner

Δύσκολη η εξισορρόπηση αλλά υπάρχει προοπτική

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΙ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μπορεί η κατάσταση μετά την κατάργηση ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. του δήμου να δείχνει ότι εξομαλύνεται, ωστόσο οι μεγάλες αλλαγές που επιφέρει παρατείνουν το μεταβατικό στάδιο, καθιστώντας αυτή την περίοδο προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, όχι και τόσο εύκολη υπόθεση. Απαριθμώντας κανείς τα «συν και πλην» της νέας τάξης πραγμάτων, για την ώρα διαπιστώνει μόνο εμπόδια, που ξεπερνιούνται ωστόσο χάρη στη θέληση και καλή διάθεση εκ μέρους της αντιδημαρχίας Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Ο συγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων πάνω σε πολύ βασικούς τομείς λειτουργίας του δήμου, όπως είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις ή οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε κάποιους δημιουργεί την αίσθηση ότι μειώνεται η βαρύτητά τους, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι μετά το πρώτο δύσκολο διάστημα, θα επέλθει μεγαλύτερη ισορροπία από πριν και καλύτερη οργάνωση και απόλυτη διαφάνεια.

Το θέμα του προσωπικού

Πρώτο μέλημα του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού Παναγιώτη Ανδριόπουλου, ήταν να επιλυθεί το θέμα των εργαζόμενων της πρώην ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Ερωτηθείς για το κατά πόσο έχει επιτευχθεί, ο ίδιος απάντησε στο Protionline.gr: ΄΄Το 90% των υπαλλήλων της πρώην ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. έχουν επανέλθει στις θέσεις τους, ενώ οι συμβάσεις πρόκειται να γίνουν το αμέσως ερχόμενο διάστημα, μέσα στον Απρίλιο. Αυτή την στιγμή γίνεται αναμόρφωση του προϋπολογισμού και οι συζητήσεις για τις συμβάσεις έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στο Νομικό Πρόσωπο δεν υπήρξαν αλλαγές ή μετακινήσεις΄΄.

Πώς λειτουργούν όμως οι υπηρεσίες που καλύπτονταν από τα δύο νομικά πρόσωπα; ΄΄Υπάρχουν κάποιες αρρυθμίες όσον αφορά το λειτουργικό κομμάτι και από πλευράς των δομών, αλλά κυρίως από τον τρόπο καλύψεων των μισθολογικών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεων προς τρίτους. Αλλιώς λειτουργούσαν τα Νομικά Πρόσωπα κι αλλιώς σήμερα υπό τον Δήμο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχει μία σχετική καθυστέρηση στις πληρωμές καθώς ισχύουν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σίγουρα, οι σχέσεις και οι συμβάσεις με το προσωπικό έχουν διαφοροποιηθεί από προηγούμενα χρόνια΄΄, επισήμανε. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κάποιες υπηρεσίες και συμβάσεις έχουν αλλάξει χαρακτήρα και επίσης οι λεπτομέρειες έχουν διαφοροποιηθεί, ειδικά με τα αρμόδια τμήματα απέναντι σε κάποιους εργολάβους ή συμβάσεις έργων.

Εκτίμηση του αντιδημάρχου Παν. Ανδριόπουλου ότι το νέο μοντέλο θα αποδώσει

΄΄Υπήρξαν αλληλοεπιδράσεις με πολλές από τις αλλαγές και για αυτό διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις πληρωμών και καθυστέρηση συμβάσεων. Αν εξαιρέσουμε την αμεσότητα και την ευκολία του να καλυφθούν κάποια από τα Νομικά Πρόσωπα άμεσα, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα στο εξής. Θα υπάρχει μια σωστότερη προσέγγιση και η διεκπεραίωση των θεμάτων θα είναι πιο συγκεκριμένη΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ανδριόπουλος.

Ως παράδειγμα ανέφερε την αλλαγή των πακέτων για την ηχητική κάλυψη διαφόρων εκδηλώσεων και το ύψος του κόστους για κάθε δράση, ενώ εξήγησε ότι η χορήγηση ηχητικής κάλυψης μικρών δράσεων που σε παρελθοντικό χρόνο – μέσω της ΔΗΚΕΠΑ – μπορούσε ο δήμος να καλύπτει σε διάφορα σωματεία ή συλλόγους της περιοχής, πλέον αυτή γίνεται πιο… δύσκολη, καθώς αλλάζει η οικονομική “δεξαμενή” των απαιτούμενων ποσών ή θα προκύπτουν από επιχορηγήσεις.

΄΄Για το πρώτο διάστημα ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια… παράπονα ή ίσως μία μικρή δυσανασχέτηση, αλλά σε δεύτερο χρόνο πιστεύω ότι όλο αυτό το μοντέλο συνεργασίας θα γίνει ένα αποδοτικό μοτίβο. Αυτή τη στιγμή, το λογιστήριο του δήμου καλείται να καλύψει εντάλματα και πληρωμές. Αυτό που σε κάθε περίπτωση θέλω να ζητήσω, είναι να υπάρχει καλή διάθεση για συνεργασία από όλους και να ξέρουν άπαντες ότι η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Αθλητισμού προτίθεται να είναι πολύ θετική, σε κάθε επίπεδο με όλους ανεξαιρέτως. Έχουμε πρόθεση να συνεργαστούμε με όλους και να βρούμε λύσεις σε κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει΄΄, κατέληξε ο κ. Ανδριόπουλος.

Πώς όμως βλέπουν τη λειτουργία από τον δήμο των υπηρεσιών που κάλυπταν τα δύο νομικά πρόσωπα, άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια είχαν ταυτίσει τα ονόματά τους με τη λειτουργία τους;

Χρ. Σπηλιωτόπουλος: ΄΄Δεν υπάρχει ευελιξία, αλλά οι διαδικασίες γίνονται πιο ξεκάθαρες΄΄

Για το θέμα κλήθηκε από τo Protionline.gr να απαντήσει ο πρώην πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του δήμου Αιγιαλείας Χρήστος Σπηλιωτόπουλος: ΄΄Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλές και ποικίλες δυσκολίες. Αυτές, προέρχονται από διάφορα ζητήματα που αφορούν και το προσωπικό και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει η ίδια ευκολία όσον αφορά την κινητικότητα που είχε το Νομικό Πρόσωπο και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Η πρακτικότητα της επίλυσης των ζητημάτων που προκύπτουν στην καθημερινότητα, είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Παραδείγματος χάριν, ένα από τα πιο μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, το οποίο έχω θέσει ως θέμα και στη Δημοτική Επιτροπή, είναι το κόψιμο των χόρτων και η καθαριότητα των εγκαταστάσεων. Σε αυτό το πρόβλημα θα χρειαστούν κεντρικές αποφάσεις και αναθέσεις, καθώς το σχήμα όπως λειτουργεί με την υπάρχουσα κατάσταση, δεν είναι καθόλου ευέλικτο΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη της αύξησης του προσωπικού και επισήμανε πως και για το θέμα του κολυμβητηρίου, η Δημοτική Επιτροπή πήρε την απόφαση να προσληφθούν να ναυαγοσώστες μέσω διαγωνισμού: “Είναι μία διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και πολύ φοβάμαι ότι μέχρι τα μέσα του Ιουλίου, ίσως να μην έχει ολοκληρωθεί. Τις επόμενες ημέρες θα έχω μία συνάντηση με τον δήμαρχο, ώστε να συζητήσουμε από κοντά το ζήτημα του κολυμβητηρίου και σκοπεύω να του θέσω το θέμα των ναυαγοσωστών και το πώς μπορεί να επιτευχθούν προσλήψεις. Πρόκειται για εντελώς πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που υπήρχαν στα Νομικά Πρόσωπα του δήμου αλλά και στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση΄΄.

Κλείνοντας, ο πρώην πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. αναφέρθηκε στα θετικά της κατάργησης λέγοντας πως υπό τον δήμο θα σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις που αφορούσαν προσωπικό και συνεργάτες και πως η κατάσταση στο εξής θα είναι απολύτως πιο ξεκάθαρη στο δήμο Αιγιαλείας. ΄΄Στον δήμο υπάρχουν άλλοι κανόνες λειτουργίας, οι οποίοι ελέγχονται περισσότερο από δημοτικούς υπαλλήλους και λιγότερο από… πολιτικά πρόσωπα. Εκεί οι κανόνες είναι σαφέστεροι΄΄, σημείωσε.

Μ. Τσουκαλά: ΄΄Ο νέος τρόπος διαχείρισης του πολιτιστικού κομματιού δεν είναι και εμπόδιο για να γίνουν πράγματα΄΄

Ερωτηθείσα για το πώς βλέπει τη διαχείριση του Πολιτισμού από τον δήμο μετά την κατάργηση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. η επί σειρά ετών πρόεδρός της Μαρία Τσουκαλά, σημείωσε στο Protionline.gr: ΄΄Ο νέος τρόπος διαχείρισης του πολιτιστικού κομματιού δεν είναι και εμπόδιο για να γίνουν πράγματα, να συνεχιστούν όσα φτιάξαμε και να δημιουργηθούν και νέα. Δεν νομίζω ότι είναι μη διαχειρίσιμη η κατάσταση. Σημασία έχει το τι θέλουν να κάνουν στη δημοτική αρχή και τι στρατηγικό σχεδιασμό έχουν για την πολιτιστική ανάπτυξη της Αιγιάλειας την προσεχή πενταετία. Εκείνο που με έχει αιφνιδιάσει και στενοχωρήσει είναι η απόφαση να διώξουν το Μουσείο του Καραγκιόζη στο οποίο είχαμε επενδύσει και από ό,τι άκουσα θα καταργηθεί και το Μουσικό Φετιστβάλ που έγινε για πρώτη φορά πέρυσι με πολύ καλή συμμετοχή κόσμου και ξένων. Από τη στιγμή μάλιστα που όπως διατείνονται στόχος είναι να προσελκύσουμε ξένους επισκέπτες με τον πολιτισμό αυτό θα ήταν ένα μέσο΄΄.

΄΄Κατά τη γνώμη μου το ζητούμενο δεν είναι να διοργανωθούν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Αυτό γίνεται. Ο δήμος όμως χρειάζεται στρατηγική και στόχους για την ανάπτυξη πολιτισμού. Διότι άλλο ψυχαγωγία κι άλλο πολιτιστική ανάπτυξη. Υπάρχει ένας θόρυβος γύρω από το πώς διαχειρίζονται το πολιτιστικό δυναμικό της περιοχής, δηλαδή θεατρικές, χορευτικές ομάδες, συλλόγους… Λέγεται ότι ο τρόπος που λειτουργούν δεν είναι προς όφελος των πολιτιστικών εγχώριων ομάδων κι αυτό είναι λάθος γιατί όλοι αυτοί παράγουν πολιτισμό και θέλουν τη μεγάλη βοήθεια από τον δήμο για να ανθίσουν και να μπορέσουν να σταθούν. Σκεφτείτε πώς θα είναι οι χειμώνες μας στο Αίγιο χωρίς αυτούς. Διαπιστώνω επίσης ότι έχει πάει πολύ πίσω και ο κινηματογράφος. Δεν έχει πρώτες προβολές το τελευταίο διάστημα΄΄, είπε η κ. Τσουκαλά και κατέληξε: ΄΄Ο πολιτισμός είναι ένα κομμάτι που με «πονάε騻 πολύ και θέλω να γίνουν όλα καλά. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία, να διατηρηθούν οι θεσμοί και να βελτιωθούν. Βεβαίως και να μην σταματήσει κάτι γιατί κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα για να τα δημιουργήσουμε. Είχαμε φτάσει σε ένα καλό σημείο, δεν πρέπει να πάμε πίσω. Στόχος της στρατηγικής του δήμου στον πολιτισμό δεν πρέπει να είναι μόνο η ψυχαγωγία αλλά και η εκπαίδευση του κοινού του με ποιοτικά προγράμματα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr