background img
banner
banner

G3: Η αναβάθμιση «προνόμιο» του Αιγίου

«ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ «ΚΡΑΤΑ» ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΒΟ-ΑΙΓΙΟΥ

Επίσημες ανακοινώσεις σε σχέση με το θέμα του εκσυγχρονισμού του «G3», ένα πρόγραμμα για 100 χιλιάδες τυφέκια για τον Ελληνικό Στρατό το οποίο πιθανολογείται ότι σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στο Αίγιο, αναμένει το Σωματείο εργαζομένων, καλώντας τους τοπικούς φορείς να πιέσουν για το πρόγραμμα αποκατάστασης της βασικής παραγωγικής μονάδας το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε μελλοντικό σχεδιασμό, οδηγώντας σε ταχεία απαξίωση της μονάδας.

Το σχετικό δημοσίευμα σχετικά με το ‘εθνικό τυφέκιο’ σχολίασε ο Γιώργος Σαζακλής, πρόεδρος Σωματείου Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Εργοστασίου ΕΒΟ-ΕΑΣ Αιγίου επισημαίνοντας ότι έχει ήδη προετοιμαστεί και σχεδιαστεί κατάλληλα αλλά βρίσκεται… εν αναμονή αποφάσεων για τα εξοπλιστικά. Στα οποία είναι και οι υπογεγραμμένες συμβάσεις για τα ελαφρά πολυβόλα Minimi των 5,56 mm και τη μετατροπή των βαρέων πολυβόλων Browning 0,50 μμ με διάταξη Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ) για τα οποία οι σχετικές συμβάσεις έχουν περάσει από την άνοιξη του 2021 από τη Βουλή. «Αν ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος έχει κάνει κάποιες ενέργειες για εξοπλιστικά, με βάση τις διαβεβαιώσεις που έχουμε, θα πρέπει τώρα να μας πείσει και το Υπουργείο Οικονομίας με κάποια επίσημη ανακοίνωση. Δεν ξεχνάμε τις υποσχέσεις που έχουμε λάβει εδώ και τρία χρόνια για τις συμβάσεις για τα minimi και τις ΤΑΚ. Θυμίζουμε ότι πριν από εννέα μήνες, παρουσία και των εννέα βουλευτών του νομού λάβαμε διαβεβαιώσεις για τα πάγια αιτήματά μας μεταξύ των οποίων και η ένταξη σε πρόγραμμα στατικής αποκατάστασης της κύριας παραγωγικής μας μονάδας αλλά, σε λίγο καιρό, φοβόμαστε ότι θα κάνουμε και τα… εννιάμερα του εργοστασίου!» αναφέρει ο κ. Σαζακλής.

Για τα εξοπλιστικά που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα , το σωματείο έχει μεταβεί εδώ και ένα χρόνο δύο φορές στο Υπουργείο Άμυνας ενώ δύο φορές έχουν δει και τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ναύαρχο ε.α. κ. Αποστολάκη.

Κινητοποίηση για να έρθει άμεσα η παραγγελία

«Λύσεις υπάρχουν για να έρθει, άμεσα, όλη η παραγγελία του G3 στην ΕΒΟ χωρίς να μας περιορίζει το ζήτημα που αφορά τη στατικότητα της κύριας παραγωγικής μονάδας. Μπορούμε μέσα σ ένα τρίμηνο να διαμορφώσουμε μια βιομηχανικού τύπου σιδηροκατασκευή. Αν δεν υπάρξει άμεσα μια κινητοποίηση των τοπικών βουλευτών και φορέων, στο τέλος θα δούμε μόνο να χύνονται δάκρυα κορκοδείλια. Διότι, πιθανή αδυναμία να υλοποιήσουμε το επισκευαστικό πρόγραμμα, μπορεί να κοστίσει τη δυνατότητα η ΕΒΟ να μην αναλάβει όλες τις παραγγελίες, και για την γόμωση των βλημάτων πυροβολικού των 155 mm» συνεχίζει ο κ. Σαζακλής.

Πάγια διεκδίκηση του σωματείου είναι ένα πλάνο αξιοποίησης του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Αίγιο με την κατασκευή ενός σύγχρονου βιομηχανικού κτιρίου, κατάρτιση του υφιστάμενου προσωπικού και στελέχωσή του με επιπλέον προσωπικό.

«Η εταιρεία έχει βαλτώσει, δεν υπάρχει παραγωγική διαδικασία. Δεν έχουμε προσλήψεις και χάνεται η τεχνογνωσία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότεροι από 70 εργαζόμενοι…
Τρία χρόνια από την δέσμευση για την ανακατασκευή της μονάδας και μετά από πληθώρα από επερωτήσεις στη Βουλή, δεν μπορεί να κρύβονται για τις παραγγελίες. O Ελληνικός Στρατός, σε επίπεδο ‘εθνικού τυφεκίου’ διαθέτει 500 χιλ. όπλα και χιλιάδες πολυβόλα και όλμους, όλα έχουν κατασκευαστεί στην ΕΒΟ όπου επίσης ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός, η δοκιμή και έλεγχος για το πρόγραμμα ανακατασκευής του ‘G3» καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου.

Η επένδυση για την ανανέωση του G3 γίνεται ώστε να είναι ελαφρύτερο και πιο εργονομικό για τον Ελληνικό Στρατό. Το νέο G3 θα φέρει πτυσσόμενο, ελαφρύ κοντάκι, από αλουμίνιο, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακός. Η αναβάθμιση θα γίνει στην Ελλάδα και το project θα είναι άνω των 30 εκατ. ευρώ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr