background img
banner
banner

Η Πυροσβεστική «νίκησε» τον άνεμο

 «ΘΟΡΥΒΗΣΕ» Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Ν. ΕΡΙΝΕΟΥ – ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΩΝ ΩΣΤΟΣΟ ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ

Η άμεση και καίρια επέμβαση της Πυροσβεστικής, συνεπικουρούμενης από άλλες δυνάμεις, ήταν αυτή που αποσόβησε τα χειρότερα, στη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας σε αγροτοδασική έκταση, στα όρια των κοινοτήτων Νέου Ερινεού και Σελιανιτίκων, σε σχετικά δύσβατο σημείο. Συνολικά κάηκαν περί τα 5 στρέμματα δασικής βλάστησης κατά κύριο λόγο και πολύ λίγες ελιές.

Περί τη 1.30 το μεσημέρι φάνηκαν καπνοί αριστερά του ποταμού Φοίνικα και η σχετική ειδοποίηση σήμανε «συναγερμό» στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, τα οχήματα της οποίας έφτασαν στο σημείο μέσα σε λίγα λεπτά. Ο δυνατός άνεμος που έπνεε στην περιοχή ήταν μία ιδιαιτέρως ανησυχητική ένδειξη ότι η φωτιά μπορεί να ξεφύγει. Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνισε αρχικά ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, Αντιπύραρχος Παναγιώτης Πετρόπουλος, με πέντε οχήματα και ανάλογο αριθμό ανδρών να έχουν… ριχτεί στη μάχη. Μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν άλλα επτά πυροσβεστικά οχήματα από τις υπηρεσίες Πάτρας, Ναυπάκτου και Καλαβρύτων υπό τον συντονισμό του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας, Πύραρχου Βασίλη Μαρτζάκλη και εν συνεχεία του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδος, Αρχιπύραρχου Βασίλη Σολδάτου. Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνέβαλαν και οι έξι άνδρες της ΕΜΟΔΕ (Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων), κυρίως λόγω του δύσβατου του σημείου.

Ακόμη, παρούσα ήταν και η Πολιτική Προστασία του δήμου Αιγιαλείας υπό τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Φιλιππάτο καθώς και η υδροφόρα και δύο αγροτικά που λειτούργησαν υποστηρικτικά. Παρόντες ήταν ακόμη ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Βούλγαρης και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ και εντεταλμένος σύμβουλος Δ.Ε. Ερινεού Γιώργος Ντίνος, όπως και οι πρόεδροι των δύο κοινοτήτων στις οποίες μαινόταν η φωτιά.

Μάλιστα, δεδομένης της επικινδυνότητας, δόθηκε εντολή να «σηκωθούν» και εναέρια μέσα, ωστόσο στο μεταξύ η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο περί τις δύο ώρες αφότου ξέσπασε, οπότε δεν χρειάστηκε η ρίψη νερού από αέρος. Μέχρι και το απόγευμα ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου παρέμενε στο σημείο υπό τον Διοικητή, συνεχίζοντας τις ρίψεις νερού παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν φλόγες, καθώς υπήρχαν φόβοι αναζωπύρωσης λόγω του δυνατού ανέμου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς που φαίνεται πως ξεκίνησε από την αγροτική έκταση και επεκτάθηκε στη δασική. Αποτέλεσμα αυτής ήταν να καούν λίγες ρίζες ελιές που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς, αλλά και αρκετή δασική έκταση, με συνολική αποτίμηση πέντε στρέμματα καμένα.

Κι άλλη φωτιά το πρωί της Μ. Δευτέρας

Η… δύσκολη μέρα από το πρωί φάνηκε καθώς το πρωί της Μ. Δευτέρας ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Μευρέτη Αιγείρας. Άμεση ήταν η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων τόσο από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας όσο και από την Π.Υ. Αιγίου που πρόλαβαν τη φωτιά προτού ξεφύγει και την έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr