background img
banner
banner

Αντιδράσεις για την καθυστέρηση στην έναρξη αποκομιδής των απορριμμάτων

«ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ» ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ- 4 ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟ

Αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή στασιμότητα από πλευράς συνεργείων καθαριότητας, καθώς πολίτες και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων ανέμεναν να ξεκινήσει η αποκομιδή των… βουνών απορριμμάτων από νωρίς το πρωί, κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα οι τεράστιοι όγκοι να παραμένουν και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, να δημιουργούν μία ασφυκτική ατμόσφαιρα. Από πλευράς δήμου πάντως υπάρχει η βεβαιότητα ότι η αποκομιδή θα ξεκινήσει άμεσα σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί…  Εξάλλου για να φύγουν τα σκουπίδια από τους δρόμους πρέπει πρώτα να φύγουν εκείνα που έχουν συσσωρευτεί στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη.  Τα κοντέινερ που προμηθεύτηκε ο δήμος το προηγούμενο διάστημα για να αποσυμφορήσει την κατάσταση είναι γεμάτα και θα χρειασθεί χρόνος για να αδειάσουν προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκομιδή το αμέσως επόμενο διάστημα. Σήμερα φεύγουν 4 κοντέινερ για Αγρίνιο με 80 τόνους σκουπίδια και από την Πέμπτη θα πιάσουν δουλειά οι ιδιωτικές μεταφορικές και τα φορτία αναμένεται να αυξηθούν.

Σήμερα το μεσημέρι στις 2 συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, προκειμένου να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο για την υπογραφή συμβάσεων διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) μεταξύ του Δήμου Αιγιαλείας και των Χ.Υ.Τ.Α : α) 1ης Δ.Ε.Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κοχλαστή» του Δ.Ναυπάκτου, β) 2ης Δ.Ε.Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Μονοδένδρι» του Δ.Αγρινίου, γ) 3ης Δ.Ε.Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κακοπετριά» του Δ.Ακτίου-Βόνιτσας, δ) 4ης Δ.Ε.Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ.Συμεώνος» του Δ.Ι.Π. Μεσολογγίου και ε) της 2ης Δ.Ε. Αχαΐας στη θέση «Κάτω Βάθρες ή Γκούντα» του Δ.Δυτικής Αχαΐας.

Να δοθεί προτεραιότητα στην αποκομιδή των σχολείων

Εντωμεταξύ δυσοσμία, ρύπανση και κίνδυνος μόλυνσης και ασθενειών κάνουν δύσκολες ακόμη και τις μετακινήσεις με τους κατοίκους να εκφράζουν δυσφορία και αγανάκτηση. Το πρωί, οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία τους, μετά την ανάπαυλα των δύο εβδομάδων, βρίσκοντας πλάι σε εισόδους και προαύλια μεγάλους όγκους απορριμμάτων. Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιάλειας, διαπιστώνοντας πως αποκομιδή έγινε μόνο σε μικρό αριθμό σχολείων. Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση επισημαίνει μεταξύ άλλων: ΄΄Εξαιτίας της εξαιρετικά μεγάλης και πολυήμερης, συσσώρευσης των σκουπιδιών και την αυξανόμενη εμφάνιση εντόμων και τρωκτικών η μεταφορά λοιμογόνων παραγόντων στο αστικό περιβάλλον είναι ολοένα και πιο αυξανόμενη. Επειδή δεν πρέπει να παίζουμε σε θέμα υγείας, πόσο μάλιστα όσον αφορά τα παιδιά μας, καλούμε την δημοτική αρχή και προσωπικά τον δήμαρχο Αιγιαλείας, να θέσει σε άμεση προτεραιότητα την αποκομιδή των σκουπιδιών που είναι γύρω από τα σχολεία καθώς και να απολυμανθούν ταυτόχρονα οι χώροι από τους οποίους φεύγουν τα σκουπίδια, κάτι που μας διαβεβαίωση ότι θα γίνει μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του και ευελπιστούμε να το κάνει και πράξη, ειδάλλως θα συνεχίσουμε προς πάσα κατεύθυνση να ασκούμε πιέσεις για να τα γίνουν τα αυτονόητα΄΄. Μάλιστα, μιλώντας στο  Protionline.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μένιος Κουτρόπουλος ξεκαθάρισε πως εάν δεν γίνει κάτι άμεσα για τα σχολεία, οι εκπρόσωποι των γονέων θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν άλλη στάση…

Και έμποροι σκέφτονται τις μηνύσεις…

Εξαγριωμένοι επίσης  παρουσιάζονται έμποροι και καταστηματάρχες του Αιγίου, ζητώντας άμεση αποκομιδή από ολόκληρη την περιοχή, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν, με την κατά τόπους αποκομιδή δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, ενώ από τους καταναλωτές προτιμώνται καταστήματα που δεν έχουν σκουπίδια στις εισόδους τους. Μάλιστα, στο θέμα παρεμβαίνει εκ νέου ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως πέρα από μερικούς κεντρικούς δρόμους Μητροπόλεως μέχρι φανάρια-Κλεομ. Οικονόμου-Ταξιαρχών που ο κύριος όγκος σκουπιδιών έχει μαζευτεί το τελευταίο τριήμερο(λόγω της γιορτής και της λιτανείας της Εικόνας της Παναγίας μας), σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι εμπορικοί δρόμοι και τα υπόλοιπα καταστήματα μέλη του Συλλόγου εντός και εκτός Αιγίου βρίσκονται απέναντι σε τόνους, όγκους και βουνά σκουπιδιών. Σημειώνει ακόμη ότι ΄΄εκτός από τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία, της δυσοσμίας και της αποτρόπαιας εικόνας, εξακολουθούν να έχουν σχεδόν κλείσει και δρόμοι κατά το ήμισυ εμποδίζοντας την κυκλοφορία οχημάτων καθώς και την οικονομική δραστηριότητα της πόλης και των μαγαζιών μας΄΄, κάνοντας γνωστή την πρόθεση εμπόρων να κινηθούν μέσω της δικαστικής οδού για το θέμα…

Μεθαύριο η εκδίκαση των μηνύσεων εις βάρος των κατοίκων

Κι ενώ ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος εμφανίζεται βέβαιος ότι η αποκομιδή θα ξεκινήσει από ώρα σε ώρα, ώστε να μεταφερθούν στους ΧΥΤΑ που περιλαμβάνονται στην σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί όρο της εφαρμογής του νόμου η λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας το συντομότερο, για τα απορρίμματα Διακοπτού, Ακράτας και Αιγείρας, ζητώντας έτσι από τους κατοίκους να ανοίξουν τον ΧΥΤΑ.

Η εβδομάδα όμως ούτως ή άλλως αναμένεται κρίσιμη, δεδομένου ότι μεθαύριο Πέμπτη 19 Απριλίου, εκδικάζονται οι υποθέσεις των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας στους οποίους έχουν υποβληθεί μηνύσεις από την Αστυνομία για παρακώλυση συγκοινωνιών. Μάλιστα, οι κάτοικοι που από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν αποκλείσει τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, αποφάσισαν να μεταβούν όλοι μαζί στα Καλάβρυτα την ημέρα εκείνη, με λεωφορείο που έχει δρομολογήσει η Επιτροπή Αγώνα, το οποίο θα αναχωρήσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης από την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα. Επίσης, αύριο Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρας, πραγματοποιείται γενική συνέλευση των κατοίκων για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Εντωμεταξύ παρέμβαση για τα σκουπίδια της Αιγιάλειας έκανε και η Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού «Ο Νηρέας», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ΄΄ηΗ διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιαλεία (και όχι μόνο), έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα. Σκουπίδια στους δρόμους και ένας όχι μόνο υπερκορεσμένος αλλά και κακώς λειτουργών ΧΥΤΑ στα Χρυσάμπελα, για τον οποίον δικαίως ένα σθεναρό κίνημα πολιτών απαιτεί να κλείσει, είναι η ορατή πλευρά του αδιεξόδου.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr