background img
banner
banner

Αρχίζει το δύσκολο έργο της αποκομιδής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, εκτάκτως, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας για να εγκρίνει το κονδύλι ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, που θα στοιχίσει η εναπόθεση 12.000 τόνων στους 5 ΧΥΤΑ Δυτ. Ελλάδας, με τους οποίους ο Δήμος Αιγιαλείας θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση.  Την αρχή για να μας διευκολύνει την έκανε ο δήμος Αγρινίου που πήρε 4 κοντέινερ με σκουπίδια χθες και άλλα τόσα θα πάρει σήμερα. Θυμίζουμε ότι επιπλέον 600 χιλ. ευρώ θα είναι το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.

Αν σκεφτεί κανείς ότι στο Σταθμός Μεταφόρτωσης υπάρχουν 30 τέτοια κοντέινερ, από παλαιότερες εναποθέσεις,  αν δεν αυξηθούν οι αριθμοί,  τότε θα καθυστερήσει η αποκομιδή από τα βουνά των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους.

Από την Πέμπτη όμως πιάνουν δουλειά και οι ιδιώτες μεταφορείς, αφού ο δήμος για την ώρα χρησιμοποιεί ίδια μέσα και σε συνδυασμό με την υπογραφή των συμβάσεων με τους άλλους ΧΥΤΑ τα πράγματα θα πάνε γρηγορότερα.

Προτεραιότητα στα σχολεία

Ο δήμαρχος υποσχέθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους κάδους που είναι κοντά σε σχολικές μονάδες όλου του δήμου και ζήτησε από τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας να ρίξουν “νερό στο κρασί τους”  και να ανοίξουν το ΧΥΤΑ της Αιγείρας.

“Δεν ενεργούμε εκδικητικά, θα πάρουμε τα σκουπίδια  από όλα τα σχολεία” δήλωσε ο Θανάσης Παναγόπουλος .  Το ίδιο ζήτησε όμως και δημοτικός σύμβουλος από την Αιγείρα Φάνης Σταυρόπουλος που ζήτησε από το δήμαρχο να έρθει πιο κοντά στον κόσμο.

Όταν όμως οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης Αιγείρας και Ακράτας Βασίλης Τομαράς και Βασίλης Ανδρουτσόπουλος, ζήτησαν να μάθουν τι θα κάνει με τα σκουπίδια της Ανατολικής Αιγιάλειας, γενικότερα, τους είπε να διαβάσουν το νόμο (αφορά μόνο Αίγιο- Συμπολιτεία- Ερινεό) , απάντηση που ανάγκασε τον Ανδρουτσόπουλο να αποχωρήσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, λέγοντας “θα μας βάλετε να σκοτωθούμε, το δημοτικό συμβούλιο είναι ολόκληρης της Αιγιάλειας”.

Τελικά η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και η εξουσιοδότηση στο δήμαρχο για να υπογράψει τις προγραμματικές συμβάσεις με τους άλλους ΧΥΤΑ πέρασε κατά πλειοψηφία , με τον Βασίλη Τομαρά και την ανεξάρτητο σύμβουλο Θανάση Μεντζελόπουλο να καταψηφίζουν επιμένοντας ότι ο δήμος είναι ενιαίος και δεν πρέπει να υπάρχουν διαχωρισμοί.

Για την ιστορία από την αντιπολίτευση, εκτός από τους αναφερθέντες βρέθηκαν στο Πολιτιστικό, οι Δημήτρης  Τριανταφυλλόπουλος, Δημήτρης Μπούρδος και Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, οι οποίοι συντάχθηκαν με την πλειοψηφία.

Δύσκολο το έργο της αποκομιδής

Αυτή τη στιγμή, με πρόχειρους υπολογισμούς βρίσκονται στους δρόμους περί τους 3.000 τόνοι σκουπίδια και αυξάνονται με 60 τόνους ημερησίως, έτσι το έργο της αποκομιδής μόνο εύκολο δε θα είναι και θα πάρει μέρες , μπορεί και εβδομάδες μέχρι να δούμε τα πεζοδρόμια καθαρά. Πάντως αν δεν υπήρχε η εισαγγελική παραγγελία, η καθυστέρηση θα ήταν ακόμα  μεγαλύτερη αφού την απόφαση που πήρε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν και τα άλλα δημοτικά συμβούλια ( το Αγρίνιο την έχει πάρει) θα πρέπει να τις επικυρώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αυτό χρειάζεται χρόνο.

Ο δήμος έτσι θα πάρει “ανάσα” ενόψει και της καλοκαιρινής σεζόν και όλα τα βλέμματα πλέον είναι πάλι  στραμμένα στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας.  Τα έργα συμμόρφωσης προχωρούν, υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε δύο μήνες, με τη δημοτική αρχή να σχεδιάζει την αδειοδότησή  του ΧΥΤΑ, από τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας , ώστε να λυθεί μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όλα αυτά  εν αναμονή βεβαίως και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται το Μάιο , για τη συνέχιση ή όχι του έργου στο ΧΥΤΑ Παπανικολούς.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr